GuidePedia

0
Ο νέος προϋπολογισμός κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή και ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι πάντα παρών
Τετραγωνίζεται ο κύκλος; Στα μαθηματικά όχι. Στις μέρες μας κάποιοι πιστεύουν ότι στην πολιτική η απάντηση μπορεί να είναι καταφατική. Εχουν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι πιο γαλαντόμος στην Υγεία, την Παιδεία, με τους αγρότες, τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλες κοινωνικές ομάδες και ταυτοχρόνως.,...
να πετύχει τον στόχο του περιορισμού των ελλειμμάτων και της μείωσης του δημόσιου χρέους. Και έτσι να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας απέναντι στους εταίρους μας στις Βρυξέλλες και στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Θα μπορούσε να τα καταφέρει. Αρκεί βεβαίως να είχε τα απαραίτητα κονδύλια και απ' όσο ξέρουμε δεν τρέχουν από τα... μπατζάκια μας τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Τεράστια προβλήματα υπάρχουν στο μέτωπο των δαπανών και των εσόδων. Ο νέος προϋπολογισμός κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή και ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι πάντα παρών. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κράτος. Και κανείς δεν πρόκειται να μας περιμένει να οικοδομήσουμε πρώτα κράτος και μετά να πετύχουμε τους στόχους της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

Επειδή λοιπόν στην πεζή εποχή μας τα θαύματα σπανίζουν, καλό θα είναι να αντιληφθούν αρμόδιοι και μη ότι δεν είναι δυνατόν να τα πετύχεις όλα. Υποχρεωτικά πρέπει να τεθούν προτεραιότητες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιος κυνηγάει πολλούς στόχους μπορεί να τους χάσει όλους.

Ειδικά όταν πρόκειται για τον προϋπολογισμό, καλό θα είναι να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να κερδίσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος.

Αρα οι αποφάσεις κάποιους θα δυσαρεστήσουν, αφού για να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθούν οι πλέον αδύνατες ομάδες και να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, θα πρέπει να γίνει αναδιανομή του εισοδήματος. Συνεπώς κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν.

Αυτούς που δείχνουν όλοι είναι οι φοροφυγάδες, Μόνο που χρόνια τώρα έχουν μάθει να κρύβονται καλά, ενώ το Δημόσιο δεν διαθέτει τα κατάλληλα κυνηγόσκυλα που θα τους βγάλουν από την κρυψώνα.

Μέχρι να αποκτήσει... ας πάψουμε να έχουμε ψευδαισθήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top