GuidePedia

0

Οι υπουργοί καθυστερούν να καθορίσουν τους τομείς ευθύνης των υφυπουργών τους που δυσφορούν για την παράταση της ασάφειαςΕνάμιση μήνα μετά τις εκλογές οι υπουργοί εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν αρμοδιότητες στους υφυπουργούς τους και ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται διατεθειμένος να τους εξαναγκάσει. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωτ. Λύτρας έχει στείλει δύο φορές επιστολές......
προς όλους τους υπουργούς ζητώντας τους να καθορίσουν τις αρμοδιότητες των υφυπουργών, απάντηση όμως δεν έχει λάβει από κανέναν. Από την άλλη πλευρά και οι υπουργοί περιμένουν κάποιο σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου για απευθείας συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Αν στην εικόνα προσθέσει κανείς την έλλειψη γενικών γραμματέων σε ορισμένες περιπτώσεις ή την τοποθέτηση πολύ ισχυρών γραμματέων σε άλλες, τότε προκύπτει μια δύσκολη τριγωνομετρία για την κυβέρνηση.

Η πρώτη που διοχέτευσε την ενόχλησή της εκτός των τειχών του υπουργείου της ήταν η κυρία Αντζελα Γκερέκου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε το πρόσωπο του Τουρισμού για το ΠαΣοΚ. Το υπουργείο Τουρισμού όμως καταργήθηκε και η κυρία Γκερέκου βρέθηκε σε μια θέση που έπρεπε να αποφασίσει αν μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο κτίριο- το οποίο κατά ειρωνεία της τύχης βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίναςοι δικές της φιλοδοξίες με αυτές του κ. Π. Γερουλάνου. Κανένας δεν μπορεί να μαντέψει αν και πότε θα επαναστατήσει η κυρία Γκερέκου, το εκκολαπτόμενο κίνημα των υφυπουργών όμως διαθέτει και άλλες πασιονάριες.

Η Βουλή, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο φόρτος δουλειάς, αποτελεί έναν χώρο όπου οι «πράσινοι» βουλευτές πίνουν το καφεδάκι τους και σχολιάζουν την κυβέρνηση. Σε αυτές τις συζητήσεις ένα δίδυμο κυριαρχεί, ενδεχομένως επειδή βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω γρίπης. Πρόκειται για τις δύο κυρίες της Υγείας, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τη Φώφη Γεννηματά. ▅ Σύννεφα και βαρομετρικά
Εκτός από τον άτυπο συναγωνισμό για τις περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις, οι βουλευτές έχουν εντοπίσει και άλλα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις τους. Λένε, π.χ., ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στα αιτήματά τους για ραντεβού, αντιθέτως με την κυρία Γεννηματά η οποία τους δέχεται όλους, τους ακούει με κατανόηση και τους παραπέμπει στην υπουργό επειδή η ίδια δεν έχει αρμοδιότητες. Λέγεται ακόμη ότι η κυρία Γεννηματά είχε ζητήσει να βλέπει και η ίδια όσους είχαν υποβάλει το βιογραφικό τους για το υπουργείο Υγείας και καλούνταν σε συνέντευξη.

Τελικώς ο κ. Ν. Πολύζος, ο οποίος θεωρείται εξαιρετική επιλογή στον χώρο της Υγείας, φαίνεται ότι δεν ήταν επιλογή ούτε της μιας ούτε της άλλης. Οι δύο κυρίες πάντως είναι αρκετά έξυπνες για να μην αφήσουν τα σύννεφα να ξεσπάσουν σε καταιγίδα.

Χαμηλό βαρομετρικό διαπιστώνουν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και στο υπουργείο Παιδείας. Παρ΄ ότι η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ι. Πανάρετος έχουν μόνο φιλοφρονήσεις ο ένας για τον άλλον, η αναβάθμιση του υφυπουργού σε υπευθύνου για τη διαδικασία υποδοχής βιογραφικών όσον αφορά θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν υπουργό. Πολύ περισσότερο τη δική του υπουργό, η οποία μάλλον δεν θα αισθάνεται πολύ άνετα έχοντας ως υφιστάμενο έναν προσωπικό φίλο του κ. Παπανδρέου για περισσότερο από 30 χρόνια, με αναφορά απευθείας σε αυτόν. Στο υπουργείο Παιδείας έχει καθυστερήσει πολύ η τοποθέτηση γενικού γραμματέα και οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια λένε ότι δεν είναι άσχετη με τις πραγματικές σχέσεις υπουργού και υφυπουργού.

Την περασμένη εβδομάδα αποσοβήθηκε μια μίνι κρίση στο υπουργείο Υποδομών, όταν ο υπουργός κ. Δ. Ρέππας δήλωσε ότι θα στείλει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζή τις καταγγελίες του κ. Α. Βγενόπουλου για τον διαγωνισμό των άγονων γραμμών, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Ν.Σηφουνάκη. Στην αρχή θεωρήθηκε ότι ο υπουργός δεν κάλυψε τον υφυπουργό του, όμως ο κ. Ρέππας έκανε αμέσως μια νέα δήλωση, η οποία αποκατέστησε τα πράγματα.

Ηλεκτρικά πεδία λέγεται ότι διαμορφώνονται και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο κ. Ντ. Ρόβλιας έχει αναλάβει μεν τον τομέα της Αυτοδιοίκησης, όμως το ισχυρό δίδυμο είναι οι κκ. Ι. Ραγκούσης και ο γενικός γραμματέας Δ. Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου είναι συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών και έχει συμμετάσχει στον χειρισμό δύσκολων θεμάτων, όπως το Κυπριακό και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε από την πρώτη ημέρα, χωρίς να έχει οριστεί ο ρόλος του, σε όλα τα μεγάλα σχέδια του υπουργείου, από τον Καποδίστρια 2 ως τον εκλογικό νόμο.

Σε άλλα υπουργεία η κατάσταση που παρέλαβε η πολιτική ηγεσία έφερε κοντά τούς υπουργούς και τους υφυπουργούς. Ενδεικτική περίπτωση το υπουργείο Εργασίας, όπου οι κκ. Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης αφότου αντελήφθησαν την τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων πίνουν μαζί τον καφέ τους ακόμη και τα πρωινά της Κυριακής. Αρμοδιότητες έχουν μοιράσει, έστω και ατύπως, στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Σε ορισμένα από αυτά τα υπουργεία συνυπάρχουν αταίριαστα ζευγάρια με απρόβλεπτο μέλλον, προς το παρόν όμως δεν εμφανίζονται προβλήματα πέραν των φακέλων και των εγγράφων προς υπογραφή που συσσωρεύονται στα γραφεία των υπουργών, των μόνων που έχουν αυτή τη στιγμή δικαίωμα υπογραφής.

▅ Καθυστερεί και ο ορισμός γραμματέων


Το θέμα των αρμοδιοτήτων περιπλέκεται από την καθυστέρηση στον ορισμό των γενικών γραμματέων. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί τη διαδικασία και έχει μιλήσει για αναμενόμενες καθυστερήσεις, το ζήτημα αυτό προκαλεί αναταράξεις στο ΠαΣοΚ. Προ δέκα ημερών γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών οργανώσεων του ΠαΣοΚ σε σύσκεψη με τον Γραμματέα του κόμματος κ. Σ. Ξυνίδη και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους για τον τρόπο ορισμού των γενικών και ειδικών γραμματέων, καθώς και για τον παραγκωνισμό στελεχών με προσφορά και κομματικά «παράσημα». Τα φαινόμενα δυσλειτουργιών στη Δημόσια Διοίκηση από την έλλειψη γενικών γραμματέων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και στον ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές επισήμαναν ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο». Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από τους διαδρόμους των υπουργείων, η διαδικασία έχει κολλήσει στην επιμονή ορισμένων υπουργών να επιλεγούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους, αν και έχουν μειωμένα προσόντα. Από την άλλη πλευρά όμως και ορισμένες επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου δεν ήταν ακριβώς επιτυχημένες, οπότε χρειάστηκε να ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top