GuidePedia

0
Το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να τεθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την από αέρος δίωξη του εγκλήματος εξετάζουν στελέχη των διωκτικών αρχών της χώρας. Μετά τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων (I2) και την σταδιακή ενεργοποίηση δορυφορικού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης συνόρων, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί το επόμενο high tech σχέδιο των διωκτικών αρχών......
Θα εντόπιζαν απαγωγείς
H πρώτη «γνωριμία» των αρμοδίων αξιωματικών με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Ισραηλινής εταιρείας έγινε στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, οπότε πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Κοσμά επίδειξη του συστήματος σε εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας.
Την ίδια περίοδο, η υπόθεση απαγωγής από το Παλαιό Φάληρο της συντρόφου του επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη (στις 19 Ιουνίου) είχε θεωρηθεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την πιλοτική χρήση και αξιολόγηση του αεροσκάφους. Σύμφωνα με πηγές από το τότε υπουργείο Εσωτερικών είχε επέλθει συμφωνία τόσο με τους εκπροσώπους της Ισραηλινής εταιρείας όσο και τον ίδιο τον εφοπλιστή να γίνει χρήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκειμένου μετά την παράδοση των λύτρων, το αεροσκάφος να "κλειδώσει" τους δράστες, οδηγώντας τους αστυνομικούς στα ίχνη και τη σύλληψή τους.
Πρόβλημα εναέριου χώρου
Έγινε, όπως προβλέπεται, επαφή με τους τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι δέχτηκαν μεν να καθαρίσουν τον εναέριο χώρο την ώρα της αστυνομικής επιχείρισης, υπογράμμισαν ωστόσο την απουσία νομικού πλαισίου για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τυχόν απρόοπτο την ώρα της πτήσης, διευκρίνισαν, απειλούσε να εκθέσει ανεπανόρθωτα την ηγεσία του υπουργείου. Ως εκ τούτου η ιδέα εγκαταλήφθηκε.
Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι έκτοτε κινήθηκαν διαδικασίες για την αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου ώστε μη επανδρωμένα αεροσκάφη να έχουν δυνατότητα πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η διαδικασία, λόγω αλλαγών στην ηγεσία της υπηρεσίας, εξελίσεται μεν, αλλά με αρκετή καθυστέρηση.
Τα drones, από κοινού με την αξιοποίηση ολοένα και περισσότερο της τεχνολογίας των δορυφόρων από τις αρχές εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει μια ομπρέλλα ασφαλείας πάνω από την χώρα.
Δορυφόρος Hellas Sat και λογισμικό παρακολούθησης
Εκτός από την αξιοποίηση του φάσματος που έχει παραχωρήσει ο Ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat στα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποφάσισε την εγκατάσταση ενός δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης των συνόρων.
Το έργο έχει τίτλο "περιφερειακό γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας". Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, στόχος της ενεργοποίησης του δικτύου είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.
Παρατηρούνται πάντως καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, που αποδίδονται στις αλλαγές στην ηγεσία της ίδιας της υπηρεσίας αλλά και του Υπουργείου.

Αντίθετα, ήδη από το 2008 έχει τεθεί σε λειτουργία από την Ε.Υ.Π το λογισμικό "επισύνδεσης", ο περιβόητος "κοριός", που έχει δυνατότητα παρακολούθησης ταυτόχρονα εκατοντάδων τηλεφωνικών γραμμών σταθερών και κινητών τηλεφώνων, sms, mms και email.
To κόστος του γερμανικής προέλευσης συστήματος ανήλθε στα 7 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να καταγράφει ήχο από περισσότερα από 800 τηλέφωνα, ενώ έχει και τη δυνατότητα καταγραφής όλων των τηλεφωνημάτων σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων.
Πληροφορίες ωστόσο που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως αναφέρουν ότι μετά τη σταδιακή ενεργοποίηση του συστήματος αποφασίστηκε η περαιτέρω αναβάθμισή του, με συνέπεια να έχει δυνατότητα ταυτόχρονης συνακρόασης έως και 3000 τηλεφώνων.

Με την ΕΥΠ και για τρομοκρατία

Την επιτυχία της εξιχνίασης της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου και της εξάρθρωσης της «συμμορίας Βλαστού» καρπώθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό η Ε.Υ.Π λόγω των στοιχείων που προέκυψαν από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Το ίδιο συνέβη λίγες ημέρες αργότερα, οπότε και εντοπίστηκαν επίορκοι αστυνομικοί να συμμετέχουν σε κύκλωμα μαστροπείας που ήλεγχε 30 οίκους ανοχής στην Αθήνα. Χάρη σην υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Ασπασίας Μητροπίας, της γνωστής «Σούλας από το Περιστέρι» αποδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί εντοπίσαν τα ίχνη και τελικά συνέλαβαν στο Ανω Σούλι τον δραπέτη Αλκέτ Ριτζάι.
Ενα πανομοιότυπο σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ενεργοποιήθηκε πιλοτικά στις αρχές του καλοκαιριού ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο φέρεται να τέθηκε σε πλήρη λειτουργία μετά την εκπαίδευση προσωπικού. Επιπλέον όμως, κλιμάκιο των Βρετανών της Scotland Yard παραχώρησε στις ελληνικέςε αρχές του λογισμικού επεξεργασίας δεδομένων I2.
ο πρόγραμμα μπορεί να αποθηκεύει κάθε πληροφορία που περιέρχεται στη διάθεση της υπηρεσίας και να την συσχετίζει με άλλες εξάγοντας συμπεράσματα. Ενεργοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην έρευνα για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top