Τα "σούρτα φέρτα" με τους Αμερικανούς
Δεν μοιάζει τυχαίο που ο Ταγίπ Ερντογάν άρχιζε να εστιάζει περισσότερο στην Λιβύη, μετά την αποτυχία του στην Συρία. Ως γνωστόν επιδιώκει μία "ζώνη ασφαλείας" 35 χιλιομέτρων στα τουρκοσυριακά σύνορα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές του YPG. Ο Ρώσος πρόεδρος, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, ξεκαθάρισε δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις τουρκικές θέσεις. Επομένως ο Ταγίπ Ερντογάν πλέον πασχίζει, σχεδόν απροκάλυπτα, να εξασφαλίσει την εύνοια των Αμερικανών.
Οι Αμερικανοί, αν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν το YPG, αποφεύγουν μία κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την Τουρκία. Έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στην Συρία, όμως φυσικά αυτές δεν είναι αρκετές για τον Ερντογάν. Πάντως η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι τα "σούρτα φέρτα" του "σουλτάνου" με τον πρόεδρο Τραμπ. Οι σκληρές δηλώσεις του καθεστώτος Άσαντ περί "τουρκικής και αμερικανικής κατοχής στην Συρία", προφανώς και ήρθαν σε συνεννόηση με την ρωσική κυβέρνηση.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το "υπερόπλο" των προσφυγικών ροών για εκβιάσει μία λύση προς όφελος της στην Συρία. Όμως δεν είναι οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προσφυγικό πρόβλημα, αλλά οι χώρες της ΕΕ. Οι οποίες, κλείνουν όλο και περισσότερο, τα μάτια στις προκλήσεις Ερντογάν, ακόμα και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό έδειξε η σπουδή τους να κατανείμουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό απ'ευθείας στην τουρκική κυβέρνηση.
Αλλαγή συσχετισμού στην Ανατολική Μεσόγειο
"Οι εξελίξεις στην Μεσόγειο δείχνουν πως πρέπει να είμαστε ισχυροί και στις θάλασσες", σημείωσε ο χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει " με τις δικές της δυνάμεις" πολεμικά πλοία, όπως έχει ήδη κάνει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αναγνωρίζει πως για να κυριαρχήσει στην Μεσόγειο χρειάζεται αναβάθμιση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μία εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει.
Όπως και το γεγονός πως ακόμα αναμένονται οι αμερικανικές κυρώσεις για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία. Στην πραγματικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί μία ολοκληρωτική ρήξη με την Άγκυρα. Αυτό έχει κατανοήσει ο Τούρκος πρόεδρος και προσπαθεί να "καλοπιάσει" τον μεγιστάνα, αγοράζοντας αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος για την Ελλάδα.
Μέσα σε λίγα χρόνια, υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί ριζικά ο συσχετισμός δυνάμεων, γεγονός που θα περιορίσει δραματικά την αποτρεπτική δυνατότητα της Αθήνας. Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει τις αναθεωρητικές της βλέψεις σε Κύπρο, Συρία και Λιβύη. Πρέπει να ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση στην χώρα μας για τον αναβάθμιση της αμυντικής της πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει πάντα να θυμάται πως η Μεσόγειος "δεν κείται μακράν".
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.