Εργαλείο ανάμειξης των Σέρβων
Άλλωστε ο Kurti υποστήριξε πως η «Σερβική Λίστα» είναι «η πιο πιστή τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος στη Σερβία», του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), και κατά συνέπεια δεν είναι παρά εργαλείο ανάμειξης της Σερβίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσόβου».
Μέλη της επιτροπής επισήμαναν ότι ο επικεφαλής της «Σερβικής Λίστας», Zlatan Elek δεν έχει υποστηρίξει ποτέ ότι το Κόσοβο είναι μια ανεξάρτητη χώρα και ότι εξακολουθεί να αναφέρεται στο Κόσοβο ως «αυτόνομη επαρχία της Σερβίας».
Απόρροια αυτών των κατηγοριών ήταν η κεντρική εκλογική επιτροπή να απαγορεύσει τη συμμετοχή της «Σερβικής Λίστας» στις εκλογές, με το επιχείρημα ότι «δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση του Κοσόβου» και ότι «ενεργεί σαν να ήταν στη Σερβία και όχι στο Κόσοβο».
Αντιδράσεις
Άμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση από τη «Σερβική Λίστα», η οποία κατέθεσε έφεση στην απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας πως εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στις εκλογές καθώς έχει υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες και αναγκαίες νομικές διαδικασίες.
Σε ανακοίνωση του ο Zlatan Elek υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ήρθε κατόπιν εντολής του Kurti προκειμένου να «κερδίσει κάποιους εύκολους πολιτικούς πόντους».
Μάλιστα, υποστήριξε πως την απαγόρευση στήριξαν δύο μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής που προέρχονται από το κόμμα Vetevendosje του Kurti, επισημαίνοντας ότι δύο ακόμα απείχαν και ότι τα υπόλοιπα μέρη της επιτροπής δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Ο Elek στην έφεση του έκανε λόγο για μια «παράλογη, αντισερβική και αντιδημοκρατική απόφαση του Kurti», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που αντιπροσωπεύει τη «θεσμική και νομική βία κατά του σερβικού λαού και της Σερβικής Λίστας».
Είναι χαρακτηριστικό πως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΟΑΣΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση αυτή της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ζητώντας να μην γίνονται ενέργειες που «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, καθώς ανοίγουν την πόρτα σε υποκειμενική πολιτική επιρροή στην εκλογική διαδικασία».
Δικαίωση
Κατόπιν της κίνησης αυτής, δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής του Κοσόβου (ECAP) ακύρωσε την αρχική απόφαση και επέτρεψε στη «Σερβική Λίστα» να συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές, κρίνοντας πως το κόμμα έχει υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις.
«Η κεντρική εκλογική επιτροπή διατάσσεται να πιστοποιήσει την πολιτική οντότητα Σερβική Λίστα και τους υποψηφίους της ενόψει των εκλογών, που προβλέπεται να διεξαχθούν την 9η Φεβρουαρίου» ανακοίνωσε το δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής, απόφαση που αν μη τι άλλο έρχεται να κατευνάσει τις ανησυχίες για έναν ακόμα γύρο πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων στο Κόσοβο ενόψει των εκλογών.
Σημειώνεται ότι η Σερβική Λίστα ελέγχει τις 10 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου του Κοσόβου, όσες δηλαδή βάσει του συστήματος ποσόστωσης προβλέπονται για τη σερβική κοινότητα.
Η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Συνθήκες εκδίωξης της σερβικής κοινότητας
Στις εξελίξεις αυτές παρενέβη η Ρωσία, η οποία κατηγόρησε τη Δύση ότι αναπτύσσει σχέδια για την αποσταθεροποίηση της Σερβίας και ότι ασκεί πιέσεις προκειμένου να εκδιωχθεί η σερβική κοινότητα από το Κόσοβο.
«Βλέπουμε τα γεγονότα στη Σερβία στο πλαίσιο των σχεδίων της Δύσης για την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Οι αρχές της οδηγούνται σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την πολιτική προς όφελος του λαού τους ή αν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της συνεργασίας με τη Δύση», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova σχολιάζοντας την αρχική απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής.
Σχεδιάζουν επεισόδια
Σύμφωνα με την ίδια, τα προσωρινά αυτοδιοικητικά όργανα στην Pristina, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνουν μέτρα που δημιουργούν αφόρητες συνθήκες για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο, προσπαθώντας ουσιαστικά να τους εκδιώξουν από την περιοχή.
«Υπήρξε μια ακόμα εξωφρενική περίπτωση, όπου η εκλογική αρχή του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησε να απαγορεύσει στο μεγαλύτερο σερβικό κόμμα, τη Σερβική Λίστα, να συμμετάσχει στις εκλογές για το «κοινοβούλιο» του Κοσσυφοπεδίου.
Το κόμμα έχει γίνει εδώ και καιρό στόχος άθλιων αβάσιμων επιθέσεων από τον υπερεθνικιστή Αλβανό «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, και τους συνεργούς του.
Στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τη Σερβική Λίστα και τελικά να εκδιώξουν εντελώς το κόμμα από την πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Κοσοβάρων, ο Albin Kurti προσχεδιάζει νέα διεθνικά επεισόδια κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων, ενώ αναθέτει δημόσια την ευθύνη για αυτά στο σερβικό κόμμα και στην ορθόδοξη κοινότητα της περιοχής εκ των προτέρων.
Είναι προφανές ότι οι τοπικές «αρχές» παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών.
Ομολογουμένως, αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εκδοχή της «δημοκρατίας», όπου τα ανεπιθύμητα εκλογικά αποτελέσματα ακυρώνονται και οι ανεπιθύμητοι υποψήφιοι παρενοχλούνται» υπογράμμισε η Zakharova.
Έγχρωμη επανάσταση στη Σερβία
«Οι δυτικές πρωτεύουσες εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τους προστατευόμενους τους στην Πρίστινα και να αποτρέψουν πολιτικά αντίποινα εναντίον εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αντικατάσταση της Σερβικής Λίστας με κόμματα - μαριονέτες διατρέχει τον κίνδυνο μιας απότομης όξυνσης των εντάσεων με τις πιο σοβαρές συνέπειες.
Ταυτόχρονα με τις αυξανόμενες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, η Δημοκρατία της Σερβίας παλεύει με μια προσπάθεια να αντικατασταθεί η νόμιμη κυβέρνηση μέσω μιας έγχρωμης επανάστασης δυτικής έμπνευσης, σύμφωνα με ένα μοτίβο που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.
Διαδηλώσεις στους δρόμους με επικεφαλής διάφορες ομάδες μαριονέτες και ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται με ξένα χρήματα, απειλές για κυρώσεις, μια υπάκουη χορωδία ανυποχώρητων ακτιβιστών που απαγγέλλουν τα ίδια κείμενα – αυτά είναι γνωστά, στερεότυπα σημάδια τέτοιων προσπαθειών.
Βλέπουμε τις εξελίξεις στη Σερβία στο πλαίσιο των σχεδίων της Δύσης να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να ωθήσει την ηγεσία της σε μια γραμμή όπου θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της περαιτέρω επιδίωξης της τρέχουσας πολιτικής της που ωφελεί το έθνος και της αλλαγής πορείας προς τον συμβιβασμό, ανταλλάσσοντας τη δέσμευσή της στα θεμελιώδη συμφέροντα της Σερβίας και τη δοκιμασμένη στο χρόνο συνεργασία με τους παραδοσιακούς εταίρους της χώρας για αμφίβολες χάρες και επαίνους για την τήρηση ακόμη πιο αμφίβολων «δημοκρατικών αξιών» που εφευρέθηκαν από οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες.
Υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη φίλη Σερβία και τον αδελφικό σερβικό λαό.
Απαιτούμε να σταματήσει η κακή ξένη επιρροή σε ένα κυρίαρχο κράτος» επισήμανε η Zakharova.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.