Ο Μπράνσον συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο.
Μέχρι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους κατά του καθεστώτος του Προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία επέδειξε έντονο ενδιαφέρον να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά η Τουρκία, στην καλύτερη περίπτωση, επανεξετάζει τις επιλογές της. Οι Αμερικανοί στρατηγοί λένε ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά δεν έχουν σχεδόν κανέναν να μιλήσουν στον τουρκικό στρατό. Οι συνομιλητές τους είτε βρίσκονται υπό κράτηση είτε φοβούνται να μιλήσουν μαζί τους.
Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του εκφράζουν τόσο τις νεο-οθωμανικές όσο και τις νεοαποικιακές φιλοδοξίες, και οι οποίες θέτουν την Τουρκία σε μια πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της νέας πτέρυγας του κόμματος Ερντογάν του AKP ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν είναι απλώς πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι Πρόεδρος όλων των Μουσουλμάνων του κόσμου.
Έτσι, ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σέιχ Γιούσεφ Καρανταβί αποκάλεσε τον Ερντογάν "την ελπίδα όλων των Μουσουλμάνων και του Ισλάμ".
Ο Καρανταβί, ο οποίος ζει στο Κατάρ και είναι ο διαπρύσιος κήρυκας του δορυφορικού καναλιού Al Jazeera του Κατάρ, έχει καλό λόγο να αγαπά τον Ερντογάν.
Τον Ιούνιο, ο Ερντογάν αποφάσισε να προβεί σε στρατηγική κίνηση για να προστατεύσει το φιλο-μουσουλμανικό καθεστώς της Αδελφότητας και του φιλοϊρανικού καθεστώτος του Κατάρ από τους θυμωμένους γείτονές του, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Η μετακίνηση δυνάμεων από την Τουρκία στη Ντόχα καθυστέρησε την εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατά του καθεστώτος του Κατάρ.
Εάν το καθεστώς επιζήσει και εάν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να μειώνονται και έτσι αποδυναμώσουν τη Σαουδαραβική οικονομική δύναμη, η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει τις δυνάμεις της στο Κατάρ θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών.
Όσον αφορά τον νεοϊμπεριαλισμό, τον περασμένο Οκτώβριο το «Foreign Policy» ανέφερε ότι η τουρκική τηλεόραση χρησιμοποιεί τώρα χάρτη από το 1918 για να καθορίσει τα τρέχοντα σύνορα της Τουρκίας. Από το 1918 έως το 1920, το τουρκικό έδαφος περιλάμβανε μεγάλα τμήματα του Ιράκ, μεταξύ των οποίων το Κουρδιστάν και η Μοσούλη, καθώς και μεγάλα τμήματα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου.
Το «Foreign Policy» ανέφερε ότι η χρήση του χάρτη δείχνει ότι καθώς ο χάρτης της Μέσης Ανατολής μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο είναι παρωχημένος, ο Ερντογάν βλέπει την ευκαιρία να επεκτείνει το τουρκικό έδαφος.
Στη συνέχεια, υπάρχουν κινήσεις του Ερντογάν για τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών με τη Ρωσία και το Ιράν.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το μέλος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Όσον αφορά το Ιράν, ο αρχηγός του γενικού του επιτελείου Mohammad Hossein Baghari πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ιρανικού στρατού στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1979. Ο Baghari συναντήθηκε όχι μόνο με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Hulusi Akar, αλλά και με τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι μαζί με τη Βαγδάτη συζήτησαν πιθανές κοινές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, "η κοινή δράση κατά των τρομοκρατικών ομάδων που έχουν γίνει μια απειλή είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.
"Αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο στρατιωτικών αρχηγών, και συζήτησα ευρύτερα πώς πρέπει να γίνει αυτό".
Ο Μπαγκάρι ήταν πιο σαφής. Ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι το Ιράν και η Τουρκία θα απαντήσουν με δύναμη στο Κουρδικό δημοψήφισμα.
"Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι εάν το δημοψήφισμα [των Κούρδων] διεξαχθεί, θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη μιας σειράς εντάσεων και συγκρούσεων στο εσωτερικό του Ιράκ, οι συνέπειες των οποίων θα επηρεάσουν τις γειτονικές χώρες".
Ο Μπαγκάρι συνέχισε: "Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα εμπλέξει το Ιράκ, αλλά και το Ιράν και την Τουρκία, και γι 'αυτό οι αρχές των δύο χωρών υπογραμμίζουν ότι δεν είναι εφικτό και δεν πρέπει να γίνει".
Αυτό μας φέρνει πίσω στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και γιατί ο Netanyahu έχει δίκιο να υποστηρίζει την κουρδική ανεξαρτησία και η διοίκηση του Trump κάνει λάθος να αντιτάσσεται σε αυτήν.
Εφόσον δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στη φύση των ιρανικών και τουρκικών καθεστώτων, η ενδυνάμωσή τους θα γίνει εις βάρος των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των αραβικών σουνιτικών κρατών.
Οι Κούρδοι, με τις ισχυρές και έμπειρες στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούν σημαντικό φρένο τόσο της ιρανικής όσο και της τουρκικής εξουσίας.
Πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι θα ανταποκριθούν στο δημοψήφισμα των Κούρδων διεξάγοντας έναν πόλεμο εξόντωσης ενάντια στους Κούρδους στο Ιράκ και πέραν αυτού. Το Ιράν, προειδοποιούν, θα βοηθήσει στις τουρκικές προσπάθειες.
Όσον αφορά το Ιράν, στο εγγύς μέλλον, η κεντρική του προσπάθεια θα παραμείνει στη Συρία. Όσον αφορά την Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν και οι οπαδοί του ενδέχεται να επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια εκστρατεία, σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι κάτι τέτοιο θα στεφθεί με επιτυχία.
Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο τουρκικός στρατός εκπλήσσει τους παρατηρητές με την ανικανότητα των επιδόσεών του στη Συρία. Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις πολεμούν στη Συρία σε περιοχές παρακείμενες στα σύνορά τους, δεν είναι σε θέση να προβάλουν επαρκώς τη δύναμή τους.
Η κακή εμφάνιση της Τουρκίας στη Συρία καθιστά σαφές ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες ο Ερντογάν διέλυσε με τις εκκαθαρίσεις και τις διώξεις μετά τον αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν έχουν ανακτήσει δυνάμεις.
Σύμφωνα με μια ανάλυση του Al-Monitor που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι πρώτοι τέσσερις κύκλοι εκκαθαρίσεων αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα μείωσαν τον αριθμό των αξιωματικών κατά σχεδόν 40%. Η αναλογία των πιλότων σε αεροσκάφη στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία μειώθηκε από περισσότερους από τρεις πιλότους ανά αεροπλάνο που ήταν σε λιγότερο από έναν πιλότο ανά αεροπλάνο.
Ενώ το Al-Monitor αξιολόγησε πέρυσι ότι θα χρειαστούν μέχρι δύο χρόνια για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να ξανακτίσει το σώμα των πιλότων της, την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι τα δύο χρόνια ήταν μια ιδιαιτέρως εσφαλμένη εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου.
Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ απέρριψαν ένα αίτημα από την Τουρκία να πετάξουν πακιστανοί πιλότοι στα τουρκικά F-16. Το αίτημα οφείλεται στην κρίσιμη έλλειψη πιλότων στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Και ο Ερντογάν συνεχίζει να καθαρίζει τους στρατηγούς του. Στις αρχές Αυγούστου απολύθηκαν οι διοικητές του τουρκικού στρατού και του τουρκικού ναυτικού.
Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των τουρκικών δυνάμεων αφενός και του αξιόμαχου των κουρδικών δυνάμεων από την άλλη, είναι σαφές ότι η ισορροπία των δύο δυνάμεων δεν ήταν ποτέ καλλίτερη για τους Κούρδους.
Αν το Κουρδιστάν γίνει ανεξάρτητο με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ και επιβιώσει, οι συνέπειες για τη μακροζωία του καθεστώτος Ερντογάν, δεδομένου του ταχύτατα αναπτυσσόμενου μεγέθους της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία, είναι σημαντικές.
Ομοίως, για το Ιράν, ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ θα χρησιμεύσει για να συγκρατήσει την ιρανική δύναμη στη Συρία και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το ιρανικό καθεστώς στην πατρίδα.
Εν κατακλείδι, οι αντίπαλοι της κουρδικής ανεξαρτησίας είναι σωστοί. Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Αλλά αντίθετα με τους ισχυρισμούς τους, αυτό είναι καλό. Για πρώτη φορά από το 2009, η αποσταθεροποίηση θα ωφελήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και θα αποδυναμώσει το Ιράν και την Τουρκία.
Jerusalem Post
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.