Ο Macron κάλεσε σε «ευρεία συγκέντρωση υπέρ των δημοκρατικών και δημοκρατικών υποψηφίων» και κατά της ακροδεξιάς αλλά δεν τον ακούει κανείς
Αργά ή γρήγορα, πιθανώς ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) στη Γαλλία πρόκειται να πάρει την εξουσία.
Αυτό είναι το κύριο μάθημα του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, όπου οι εθνικιστές της Marine Le Pen αύξησαν το ποσοστό που κατέλαβαν στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές.
Το στοίχημα του προέδρου Macron να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ζητήσει «διευκρινήσεις» από τους ψηφοφόρους μετά από μια εξαιρετικά σύντομη εκστρατεία τριών εβδομάδων απέτυχε θεαματικά.
Ο κεντρώος συνασπισμός του τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από το RN και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) και φαίνεται πως θα έχει λιγότερες από 100 από τις 249 έδρες που είχε στην εθνική συνέλευση των 577 βουλευτών.
Μετά την πρώτη ψηφοφορία της Κυριακής, ο Macron κάλεσε σε «ευρεία συγκέντρωση υπέρ των δημοκρατικών και δημοκρατικών υποψηφίων» και κατά της ακροδεξιάς.
Λίγοι όμως ακούνε.
Τελείωσε η εποχή Macron
Η εποχή του Macron έχει τελειώσει, ακόμα κι αν ο πρόεδρος μείνει στο παλάτι των Ηλυσίων μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027.
Το εκλογικό σώμα τον απέρριψε συντριπτικά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.
Το αποτύπωμα του τόσο στην εσωτερική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική θα μειωθεί σοβαρά, ανεξάρτητα από την έκβαση των επαναληπτικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας.
Η Γαλλία, ιδρυτικό μέλος και κινητήρια δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με οικονομία που μετέχει στην G7, με πυρηνική ενέργεια και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να γίνει ένας πιο δύστροπος εταίρος που θα εστιάζει περισσότερο στα εσωτερικά του ζητήματα στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, που θα είναι λιγότερο ενθουσιώδης υποστηρικτής της Ουκρανίας και που θα συνιστά… τροχοπέδη στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Είτε το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής και ο Jordan Bardella, ο 28χρονος προστατευόμενος της Le Pen, γίνει πρωθυπουργός, είτε δεν τα καταφέρει με αποτέλεσμα η Γαλλία να υπομείνει μια περίοδο αστάθειας με ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία, εκτιμάται πως είναι απλά θέμα χρόνου οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές της Γαλλίας να αναλάβουν την κυβέρνηση.
Στις πύλες της εξουσίας
«Η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας», είπε ο πρωθυπουργός Gabriel Attal, απευθύνοντας έκκληση στους ψηφοφόρους να κάνουν τα πάντα για να κλείσουν τον δρόμο προς την εξουσία για το RN.
Το κόμμα που ιδρύθηκε από τον αρνητή του Ολοκαυτώματος ean-Marie Le Pen κέρδισε το 33% με περίπου 10,6 εκατομμύρια ψήφους και 37 έδρες από την πρώτη Κυριακή, κυρίως στα βόρεια και στα νότια προπύργια της ζώνης του ήλιου.
Η συσπειρωμένη αριστερή συμμαχία που κυριαρχείται από το ριζοσπαστικό κόμμα France Unbowed (Ανυπόταχτη Γαλλία) του Jean-Luc Mélenchon πήρε το 28% και το κεντρώο μπλοκ Ensemble 20,76%.
Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι (LR) σημείωσαν 6,56% αφού ο ηγέτης τους, Eric Ciotti, αυτομόλησε για να συμμαχήσει με το RN.
Προβλέψεις για έδρες
Οι προβλέψεις από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με βάση τα αποτελέσματα της Κυριακής δείχνουν ότι το RN θα έχει 240 έως 270 έδρες μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, το NFP θα κέρδιζε 180 με 200, οι κεντρώοι του Macron 60 με 90 έδρες και η κεντροδεξιά (Gaullist) LR 30 με 50 έδρες. με έως και 20 να πηγαίνουν σε άλλους υποψηφίους.
Χρειάζονται 289 έδρες για την πλειοψηφία, επομένως αυτές οι προβλέψεις δείχνουν ένα κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να περάσει έναν προϋπολογισμό, οδηγώντας πιθανώς τον Macron να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο σε 12 μήνες.
Παρόλο αυτά, όπως επισημαίνει ο The Guardian, υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, καθώς σε περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες, τρεις ή περισσότεροι υποψήφιοι κέρδισαν αρκετές ψήφους για να διεκδικήσουν τη δεύτερη ψηφοφορία.
Έχουν περιθώριο έως το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον αγώνα ή αν θα αποσυρθούν και θα λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις να ενωθούν ενάντια στο RN.
Τεράστια δυναμική
Η δυναμική πίσω από το RN φαίνεται τόσο ισχυρή και οι πιθανότητες των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς να ενωθούν μέσα σε μόλις πέντε ημέρες προεκλογικής εκστρατείας για να εμποδίσουν τη νίκη του τόσο αβέβαιη, που ο Bardella μπορεί ακόμη και να επιτύχει μια εκλογική έκπληξη, λαμβάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της αριστεράς ενώθηκαν για να αποκηρύξουν το κάθετο, τεχνοκρατικό στυλ διακυβέρνησης του Macron και τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του.
Τα αποτελέσματα της Κυριακής ήταν τουλάχιστον εν μέρει ανταπόδοση για τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας που αύξησαν την ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσαν τη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες.
Το κόμμα της Le Pen έχει εγκαταλείψει ή έχει αναβάλει αρκετές από τις πιο δαπανηρές οικονομικές του υποσχέσεις και μπορεί να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική δημοσιονομική πολιτική για να αποφύγει την τρομοκρατία των χρηματοπιστωτικών αγορών που έχουν ήδη αυξήσει το ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου για τη διατήρηση γαλλικών μετοχών και ομολόγων.
Οι κινήσεις που φέρνουν συγκρούσεις
Ωστόσο, ο Bardella θα ήθελε να πετάξει… κόκκινο κρέας στους οπαδούς του σε καίρια για αυτόν ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.
Το RN παραμένει αποφασισμένο να καταργήσει το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν σε γαλλικό έδαφος και να εισάγει διακρίσεις υπέρ των Γάλλων πολιτών στην πρόνοια, τη στέγαση και τη δημόσια απασχόληση.
Αυτή η «εθνική προτίμηση» θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει την κυβέρνηση του σε σύγκρουση με το Συνταγματικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο του Κράτους, οδηγώντας σε πιθανή συνταγματική κρίση εάν η κυβέρνηση επιδιώξει να αγνοήσει τα δικαστήρια.
Ομοίως στην Ευρώπη, τα ομολογημένα σχέδια του RN να αποσυρθούν από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και να απαιτήσουν έκπτωση στη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN πιθανότατα θα αντισταθεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα και θα επιδιώξει να ανατρέψει τις απαγορεύσεις για τα χημικά φυτοφάρμακα και να καταπολεμήσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που προκάλεσαν διαμαρτυρίες από Γάλλους αγρότες νωρίτερα αυτό το έτος.
Θέλει απόλυτη πλειοψηφία ο Bardella
Ο Bardella έχει πει ότι το RN θα αρνηθεί να εισέλθει στην κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Αυτό μπορεί να είναι απλώς μια τακτική για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, ενώ ενδεχομένως να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν άτυπο συνασπισμό με ανεξάρτητους βουλευτές και να παρασύρει βουλευτές από το LR (Ρεπουμπλικάνους), που αγωνιούν να σώσουν την πολιτική τους ύπαρξη καθώς μαραίνεται το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα τους.
Δεν βγαίνουν… οι εναλλακτικές
Οι εναλλακτικές λύσεις σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN δεν είναι καθόλου σαφείς.
Ο Attal μίλησε το βράδυ της Κυριακής για την επιδίωξη οικοδόμησης μιας συμμαχίας δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνικών δυνάμεων που θα καλύπτει από τη Σοσιαλιστική και την Πράσινη Κεντροαριστερά μέχρι τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους.
Αλλά οι αριθμοί δεν βγαίνουν, ακόμα κι αν οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη συμμαχία τους με τη σκληρή αριστερά του Mélenchon, κάτι που φαίνεται απίθανο προς το παρόν.
Εάν κανένα κόμμα δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Macron μπορεί να ζητήσει από τον Attal να παραμείνει και να προσπαθήσει να κυβερνήσει δημιουργώντας πλειοψηφίες κατά περίπτωση, αλλά μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί γρήγορα με ψήφο δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο.
Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να προσπαθήσει να διορίσει μια μη κομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών με περιορισμένη ατζέντα, αλλά και αυτό πιθανότατα θα ήταν βραχύβια λύση, δεδομένης της οργισμένης διάθεσης απόρριψης της ηγεσίας του.
Έτσι, η επιλογή φαίνεται να είναι μεταξύ μιας κυβέρνησης Εθνικής Συσπείρωσης (RN) τώρα, και μιας κυβέρνησης RN αργότερα μετά από μια περίοδο χάους και αστάθειας, που οδηγεί σε άλλες εκλογές.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.