Μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες και με την εκκρεμότητα παραπομπής του στην Δικαιοσύνη με κατηγορίες για διαφθορά ο Μπενζαμν Νετανιάχου , ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ δείχνει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά.
Με την πολιτική Συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον σημαντικότερο αντίπαλο του Μπένυ Γκάντζ, πρώην αρχηγό του Επιτελείου, του οποίου το κόμμα «Γαλάζιο και Λευκό» στηρίχθηκε ακριβώς στο σύνθημα της απομάκρυνσης του Νετανιάχου και της κάθαρσης, ο τελευταίος πρόκειται να παραμείνει πρωθυπουργός έως το 2021. Στη συνέχεια θα παραδώσει στον Γκάτζ διατηρώντας την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.
Ο έμπειρος και δαιμόνιος ισραηλινός πολιτικός με τη κίνηση αυτή όχι απλώς κατορθώνει να διαμορφώσει το πλαίσιο παραμονής του στην εξουσία, εκεί που όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο» λόγω των κατηγοριών που έχει απευθύνει εναντίον του ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά συγχρόνως προσδοκά πως με την σύμπραξη με τον Γκατζ πρακτικά εξουδετερώνει την πιο αξιόπιστη κριτική που του έχει ασκηθεί μέχρι τώρα. Γιατί ο κ.Γκάτζ πρακτικά προσδίδει νομιμοποίηση στον Νετανιάχου και αποδυναμώνει έτσι την κριτική που μέχρι τώρα ασκούσε.
Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ και ο φόβος μιας νέας προσφυγής στις κάλπες για τέταρτη φορά σε έναν χρόνο, αλλά και η υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό και οι οικονομικές συνέπειες που αυτή θα έχει, βοήθησαν τον Νετανιάχου, καθώς είναι πολιτικός που έμαθε να ζει και να κερδίζει από τις κρίσεις.
Μετά την ορκωμοσία του όμως θα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο σημαντική πρόκληση. Την παραπομπή του για τρία αδικήματα : Διαφθορά, υπεξαίρεση, κατάχρηση εμπιστοσύνης. Μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καθώς εκ των πραγμάτων θα πρέπει να βρει ισορροπίες, προκειμένου η παρακολούθηση της δικαστικής του υπόθεσης να μην επηρεάσει αρνητικά την άσκηση των κυβερνητικών του καθηκόντων.
Για να φθάσει εδώ ο κ. Νετανιάχου δεν αρκούσε μόνο η εξασφάλιση των ψήφων στην Βουλή, σε μια διαδικασία όπου είχαν κατατεθεί εκατοντάδες τροπολογίες στο κυβερνητικό πρόγραμμα προκειμένου να βραχυκυκλώσει η διαδικασία, αλλά έπρεπε να δώσει το πράσινο φως και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Την Πέμπτη η Κνεσέτ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Συνασπισμού ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα ενέκρινε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας απορρίπτοντας τις ενστάσεις ότι μπορεί μεν ο πρωθυπουργός να παραμένει στα καθήκοντα του, εφόσον του έχουν ασκηθεί διώξεις αλλά δεν μπορεί να ορκισθεί ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης….
Η πίεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν μεγάλη : Εάν απέρριπτε την δυνατότητα του Νετανιάχου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, τότε η χώρα θα οδηγούνταν στο χάος με προκήρυξη νέων εκλογών …
Με βαριά καρδιά ο Γενικός Εισαγγελέας Αβιχαΐ Μαντελμπλίτ ανακοίνωσε την απόφαση που άναβε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας του Λικούντ με το Κόμμα «Γαλάζιο και Λευκό».
Ο Νετανιάχου θα πρέπει συγχρόνως τωρα να χειριστεί μείζονα ζητήματα Ασφαλείας, όπως είναι η παρουσία του Ιράν στην Συρία, η κατάσταση στον Λίβανο και στην Γάζα αλλα κυρίως το πως θα προωθήσει το σχέδιο το οποίο πλέον αποτελεί μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης συνεργασίας για την προσάρτηση εδαφών (σχεδόν το 30 %) της Δυτικής Όχθης. Ενα σχέδιο που αφορά την προσάρτηση ενός μεγάλου της μέρους, σχεδόν 128 από τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.
Είναι μια επιλογή η οποία καλλιεργεί μεν το εθνικιστικό λαϊκό αίσθημα και οδηγεί σε εδαφική επέκταση του Ισραήλ, όμως θέτει σε κίνδυνο μια εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή με πολλές παράπλευρες συνέπειες. Αυτές δεν αφορούν μόνο την αναμενόμενη έντονη αντίδραση του Αραβικού κόσμου αλλά και την Ευρώπη, τον ΟΗΕ, καθώς επίσης το εσωτερικό του Ισραήλ..
Με την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης είναι δύσκολο να επιβιώσει η Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια όπως προειδοποιούν οι αντίπαλοι της συγκεκριμένης επιλογής, το Ισραήλ να υποχρεωθεί να αναλάβει τον έλεγχο σε όλη την Δυτική Όχθη των 2,5 εκατομμυρίων παλαιστινίων, με την χώρα να μετετρέπεται ουσιαστικά σε ένα δικοινοτικό κράτος με ό,τι προκλήσεις θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη.
Ο ίδιος ο Γκαντζ υποχρεώθηκε να δεχθεί στην διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας ότι την 1η Ιουλίου θα έρθει στην Βουλή πρόταση για την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης και ότι αυτό είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο ο ίδιος και το κόμμα του ως κυβερνητικοί εταίροι δεν θα έχουν δικαίωμα βέτο…
Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στους ψηφοφόρους του και στην αριστερή αντιπολίτευση, ο προαλειφόμενος για την θέση του ΥΠΕΞ και δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος «Γαλάζιο και Λευκό» Γκαμπί Ασκενάζυ δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έχει τις αναγκαίες ψήφους για να περάσει την απόφαση σχετικά με την Δυτική Όχθη. Εκανε ωστόσο σαφές ότι ο ίδιος αλλά και ο Γκαντζ ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την απόφαση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το φόρουμ «Commanders for Israel’s Security, που ιδρύθηκε το 2014 και αποτελείται από εκατοντάδες πρώην αξιωματικούς του Ισραηλινού Στρατού και των Μυστικών Υπηρεσιών, έχει κάνει κινητοποίηση εναντίον της προσάρτησης, ενώ σε άρθρο τους στο Foreign Policy τρία μέλη του φόρουμ μεταξύ των οποίων ένας πρώην Διοικητής της Μοσσάντ και ένας πρώην Διοικητής της Shin Bet τόνιζαν ότι «Το Σχέδιο προσάρτησης του Νετανιάχου είναι απειλή για την Εθνική Ασφάλεια του Ισραήλ».
Σύμφωνα με ανάλυση του Al-monitor, το Φορουμ αυτό εκφράζει την ελπίδα ότι οι μόνοι που θα μπορέσουν ίσως να ανατρέψουν την απόφαση της προσάρτησης, δεν είναι ο αρχηγός της Μοσσάντ ο οποίος είναι ο απόλυτα έμπιστος του πρωθυπουργού, Γιοσσί Κοέν, αλλά ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσείν, ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Αβιν Κοτσαβί, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ταμιρ Χαϋμάν και ο Διευθυντής της Shin Bet Ναντάβ Αργκαμάν.
Ο βασιλιάς Χουσείν μπορεί να κινητοποιήσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο καθώς και την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε με παρεμβάσεις τους προς τον Ντ. Τραμπ να κατορθώσουν να μεταπείσουν και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος κάνοντας το χατίρι των ευαγγελιστών ψηφοφόρων του έχει εκφράσει την στήριξη του στα σχέδια του Νετανιάχου.
Ο «Μπίμπι» όπως τον αποκαλούν όλοι στο Ισραήλ δεν καταθέτει τα όπλα εύκολα. Αποδεικνύει ότι επιβιώνει στα δύσκολα και γι' αυτό είναι πάντα έτοιμος να ανοίγει νέα μέτωπα πριν κλείσουν τα παλιά. Και τώρα ο Μπένζαμιν Νετανιάχου είναι έτοιμος να παίξει την μεγάλη παρτίδα για τον ίδιο και για την χώρα του.
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.