«Όσον αφορά τον πιθανό πλούτο που θα μπορούσε να περιέχουν το block 6, το οποίο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Total-Eni, η χαρτογράφηση των PGS & Spectrum δείχνει παρουσία δύο υπεργιγάντιων στόχων κοιτασμάτων, έναν “τύπου Λεβιάθαν” διπλάσιο σε μέγεθος από το Λεβιάθαν και έναν δεύτερο στόχο “τύπου Ζορ” πενταπλάσιο σε μέγεθος από το “Zoρ”
«Σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικού αερίου στους στόχους αυτούς, η αναμενόμενη ελάχιστη, μέση και μέγιστη συνολική ποσότητα πόρων αερίων υδρογονανθράκων των στόχων κοιτασμάτων που βρίσκονται στο block 6 αλλά και μέρους αυτών που βρίσκονται μέσα στο block 7 (Εικ.2) υπολογιζόμενες με ελάχιστες 75 Tcf, μέσες 130 Tcf, και μέγιστες 185 Tcf. Θα μπορούσαν να δώσουν τοπική ακαθάριστη αξία των αναμενομένων ποσοτήτων μεταξύ 300 και $1,09 Τρισεκατομμυρίων δολαρίων»…
Οι Τούρκοι ήδη πριν από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν-Μοντανά είχαν διαμηνύσει ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται. Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.
Εξ όσων προκύπτουν έως αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για το οικόπεδο 11, ωστόσο θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, επίσης, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total – Eni.
Οι τουρκικές ασκήσεις και διεκδικήσεις σε μια περιοχή η οποία ξεκινά πέντε μίλια δυτικά της Πάφου και φθάνει να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την περιοχή από εκεί έως τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει νοητά τη Ρόδο στη μέση, δεν αποτελούν νέα πρακτική αλλά συνιστούν επανάληψη παγίων απόψεων, γνωστών στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
Τι
αναφέρει ο Μ.Ιγνατίου σε άρθρο του
Η απόφαση της Λευκωσίας να μην υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς και να προχωρήσει στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι τολμηρή και θαρραλέα.
Πρόκειται για απόφαση που στηρίζεται απόλυτα από την Αθήνα και την πλειοψηφία των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Διότι υπάρχουν και οι αιώνια δειλοί, οι οποίοι θα επιθυμούσαν αναβολή των γεωτρήσεων από την TOTAL, αλλά δεν έχουν το κουράγιο να εκφράσουν την αντίθεσή τους δημόσια. Είναι τόσο προβλεπτοί και δειλοί…
Η Διάσκεψη του Κραν Μοντανά της Ελβετίας, βασικά σχεδιάστηκε για να επιβάλει την αναβολή των γεωτρήσεων, αλλά όταν ετέθη εμμέσως από τους Βρετανούς και στη συνέχεια πιο επιτακτικά από τους Τούρκους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκοψε την κουβέντα, συνεπικουρούμενος και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.
Εάν η απάντηση ήταν διαφορετική, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης γνώριζε ότι «έκαιγε» την πολιτική του καριέρα, καθώς ουδείς στην Κύπρο θα πίστευε ότι η αναβολή των γεωτρήσεων θα ήταν μία σοφή πράξη.
Όπως το 2003, έτσι και το 2017, η Κύπρος έλαβε την μεγάλη απόφαση να μην φοβηθεί την ισλαμική Τουρκία. Τότε ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος προχώρησε με πλήρη μυστικότητα τους σχεδιασμούς του, και δεν φοβήθηκε την Άγκυρα. Το ίδιο συνέβη και τώρα, το ίδιο έπραξε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Για να είμαι δίκαιος, πριν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, έπραξε το καθήκον του, στο θέμα αυτό και ο μακαρίτης Γλαύκος Κληρίδης.
Έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες. Μία μικρή χώρα, το 40% της οποίας είναι υπό την παράνομη κατοχή της Τουρκίας, αθόρυβα και συντονισμένα, σχεδιάζει και υλοποιεί. Για να μην αδικήσω τον Δημήτρη Χριστόφια, πρέπει να καταθέσω ότι προχώρησε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μακριά από κάθε ιδεολογία και ιδεοληψία.
Οι Κύπριοι πολιτικοί κάνουν ακριβώς το ανάποδο από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Σχεδιάζουν, υλοποιούν και μετά ανακοινώνουν. Στην Ελλάδα, τρόπος του λέγειν σχεδιάζουν, ανακοινώνουν με λόγια μεγάλα, αλλά ψεύτικα, και ΔΕΝ υλοποιούν ποτέ. Πρόκειται για μία δυσάρεστη πραγματικότητα. ΕΠΙΣΗΣ: Οι Έλληνες πολιτικοί κυριαρχούνται από κομπλεξισμό και φόβο έναντι της Τουρκίας. Οι Κύπριοι πολιτικοί, αντιμετωπίζουν τους Τούρκους, όπως ακριβώς είναι. Ξέρουν ότι απειλούν, εκβιάζουν και στο τέλος υποχωρούν.
Το 2017 σίγουρα δεν είναι 1974 και αυτό πρέπει να το κάνουμε βίωμα, να το χωνέψουμε και να μην φοβόμαστε.
Το μέγα ερώτημα των τελευταίων ημερών είναι αυτό: Τι θα πράξει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια για το σικέ πραξικόπημα της περασμένης χρονιάς.
Θα επιτεθεί στην Κύπρο για να σταματήσουν οι έρευνες της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ;
Προσωπικά δεν αποκλείω τίποτα διότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας κυριαρχείται από ψυχασθενικές συμπεριφορές. Θα απαντήσω στο ερώτημα με …ερώτηση:
Μπορεί ο Ερντογάν να καταφύγει σε στρατιωτική ενέργεια; Το οικόπεδο 11, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο West Capella -οι γεωτρήσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες το βράδυ- ανήκει σε μία γαλλική εταιρεία. Πρόκειται για τον ενεργειακό κολοσσό της TOTAL. Έλαβε μέρος στο διεθνή οργανισμό ύστερα από συνεννόηση με τον προηγούμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Φρανσουά Ολάντ και αυτό σημαίνει ότι έλαβε και την υπόσχεση για πλήρη υποστήριξη από τη γαλλική διπλωματική και στρατιωτική μηχανή. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού.
Με τα παραπάνω δεδομένα, μετά βεβαιότητας θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται η Γαλλία, όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι γίνονται οι δουλειές, μου είπε ένας Κύπριος αξιωματούχος που ασχολείται καθημερινά με το θέμα. Η Κύπρος έπαιξε το παιγνίδι των «μεγάλων παιδιών». Και δεν πρόκειται να χάσει. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουν όλοι μαζί οι Κύπριοι πολιτικοί, απ’ εδώ και πέρα, είναι να μην χάσουν, αλλά να θωρακίσουν, την Κυπριακή Δημοκρατία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο στόχος του χουντικού πραξικοπήματος, που έγινε με εντολή της τότε Αμερικής του Χένρι Κίσιγκερ, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν το πέτυχαν οι πραξικοπηματίες, ούτε οι Τούρκοι με την εισβολή και την κατοχή των 43 χρόνων. Δεν το πέτυχαν με τα όπλα. Είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο διαπραγματευτικό τραπέζι, σε μία στιγμή που στη γειτονιά μας μπορούν να αλλάξουν και σύνορα; ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ…
Οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν χτες εμμέσως πλην σαφώς την ψυχασθενική συμπεριφορά του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας και γι αυτό χρησιμοποίησαν τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έθεσαν εκτός μάχης τους Τούρκους πιλότους.
Ο χάρτης των Τούρκωνπηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.