Ο Khattab στρατολογήθηκε από τη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων της MIT (Özel Operasyonlar Başkanlığı), υπό την ηγεσία του Κεμάλ Εσκιντάν, ενός πρώην στρατιωτικού που ήταν γνωστός στις τζιχαντιστικές ομάδες με το ψευδώνυμο Abu Furqan.
Ως επικεφαλής του τμήματος, ο Εσκιντάν έπαιξε βασικό ρόλο στις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας για την υποστήριξη ένοπλων τζιχαντιστικών φατριών σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ορισμένες από τις οποίες ευθυγραμμίζονται στενά με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ενώ η MIT συνεργαζόταν κρυφά με τον Khattab, το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εποπτεύει την MIT, κράτησε μια εντελώς διαφορετική στάση.
Σε έκθεση του 2021 που εξέδωσε το Υπουργείο, ο Khattab χαρακτηρίστηκε ως «συνδεδεμένος» με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Η έκθεση, που δημιουργήθηκε για να καθησυχάσει τους επικριτές της δέσμευσης της Τουρκίας για την καταπολέμηση του ISIS, περιέγραφε τις δραστηριότητες του Khattab στη Συρία.Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να επιβάλει κυρώσεις στον Anas Hasan Khattab ήρθε πολύ αργά και αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στην πράξη:
Βίος, πολιτεία, αλ Κάιντα και… αλ Τζολάνι! Όλα συνδέονται!
Σύμφωνα με την αναφορά, ο Khattab ανήκε σε μια εξαμελή ομάδα με επικεφαλής τον Αχμέντ αλ Σάρα, γνωστό και ως Αμπού Μουχάμαντ αλ Τζολάνι, ο οποίος είναι τώρα ο de facto ηγέτης της Συρίας!
Τον Αύγουστο του 2021, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο τότε αρχηγός του ISIS, ανέθεσε στον αλ Σάρα να ιδρύσει το συριακό παράρτημα της οργάνωσης.
Ενώ ο αλ Σάρα ίδρυε το Μέτωπο Nusra το 2012, ο Khattab έπαιξε κρίσιμο ρόλο ως αναπληρωτής του. Οι δύο άνδρες διαχωρίστηκαν από το ISIS το 2014 και ορκίστηκαν πίστη στην Αλ Κάιντα.
Σε συντονισμό με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ο Αλ Σάρα μετονόμασε το Μέτωπο Nusra το 2016, δηλώνοντας πρώτα τη διακοπή των σχέσεων με την Αλ Κάιντα και αλλάζοντας το όνομα σε Jabhat Fateh al-Sham (JFS).
Τον Ιανουάριο του 2017, η JFS μετονομάστηκε ξανά σε Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), όταν ενσωμάτωσε και άλλες ομάδες στις τάξεις της. Το ίδιο HTS που τώρα υπό τον αλ Τζολάνι διοικεί τη Συρία…Έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών του 2021 για το ISIS περιγράφει λεπτομερώς τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του Αχμέντ αλ Σάρα, γνωστού και ως αλ Τζολάνι και του αναπληρωτή του, Anas Hasan Khattab. Το έγγραφο υπογραμμίζει τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατία, ιδιαίτερα στη Συρία και τις διασυνδέσεις τους με τζιχαντιστικά δίκτυα:
Τουρκοκίνητοι ισλαμοφασίστες
Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, το HTS επιχειρεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας υπό την προστασία του τουρκικού στρατού, ο οποίος ελέγχει επί του παρόντος περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στα βόρεια και βορειοανατολικά της Συρίας.
Η ομάδα έχει δημιουργήσει έσοδα μέσω φόρων στο διασυνοριακό εμπόριο με την Τουρκία, βρήκε προμήθειες και όπλα μέσω τουρκικών καναλιών, συγκέντρωσε κεφάλαια χρησιμοποιώντας τα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά συστήματα της Τουρκίας ενώ στρατολόγησε ακόμα και νέους μαχητές από τις κοινότητες Σύριων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Από τη στιγμή που το HTS έλαβε «ασυλία» στο Ιντλίμπ υπό την προστασία της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Ερντογάν, ο Khattab, ο οποίος υπηρετούσε ως επικεφαλής του μηχανισμού πληροφοριών και γενικής ασφάλειας εντός της ομάδας, ενεργούσε ως σύνδεσμος με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Η τουρκική κυβέρνηση απέφευγε για πολύ να χαρακτηρίσει τον Khattab τρομοκράτη σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, παρά το ψήφισμα 1267/2253 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιβάλλει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και εμπάργκο όπλων σε άτομα και οντότητες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα -και αργότερα με το ISIS.
Αυτό το ψήφισμα απαιτούσε από την Τουρκία να λάβει μέτρα κατά των χαρακτηρισμένων τρομοκρατών, ωστόσο απέφυγε να εφαρμόσει αυτές τις κυρώσεις στην περίπτωση του Khattab. Η κυβέρνηση Ερντογάν αγνόησε σκόπιμα τόσο τον χαρακτηρισμό του από τις ΗΠΑ ως τρομοκράτη το 2012, όσο και την καταχώρισή του στον κατάλογο του ΟΗΕ το 2014.
Μόνο μετά την αυξανόμενη διεθνή πίεση στην Τουρκία για την επιεική προσέγγισή της απέναντι στις τζιχαντιστικές ομάδες, ο Ερντογάν συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις στον Khattab σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 7 Νοεμβρίου 2016.
Ωστόσο, η απόφαση δεν τέθηκε σε ισχύ μέχρι να δημοσιευθεί επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 24 Νοεμβρίου 2016.
Ωστόσο, παρά τις επίσημες κυρώσεις, τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά όσον αφορά τη μυστική συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τη Khattab και η λαθραία συνεργασία τους συνεχίστηκε ανεμπόδιστα.
Παρόμοια τακτική εφαρμόστηκε και στον αλ Τζολάνι. Αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη τον Ιούλιο του 2013, η κυβέρνηση Ερντογάν τον κατέταξε επίσημα ως τρομοκράτη μόλις στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Παρόλα αυτά, συνέχισε να συντονίζει τις ενέργειές του με τις τουρκικές αρχές.Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να κατατάξει τον αρχηγό του HTS Αχμέντ αλ Σάρα, γνωστό και ως αλ Τζολάνι, ως τρομοκράτη το 2015, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια βιτρίνα, σχεδιασμένη να δίνει την όψη συμμόρφωσης, χωρίς ουσιαστική δράση:
«Μαρτυριάρης» και παραβάτης ο Φιντάν
Όπως σημειώνει το Nordic Monitor, ένας σημαντικός μυστικός συντονισμός μεταξύ MIT και HTS αποκαλύφθηκε δημόσια, και ίσως ακούσια, από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει δεσμούς με τον Khattab ενώ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών μέχρι το 2023.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο γαλλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 στις 20 Δεκεμβρίου 2024, ο Φιντάν παραδέχτηκε ότι είχε συνεργαστεί μυστικά με το HTS.
«Είχαμε εξαιρετική συνεργασία [με το HTS]», είπε ο Φιντάν, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα είχε παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ηγεσία του ISIS. «Μας βοήθησαν πολύ, αλλά λόγω των ευαισθησιών, δεν το δημοσιοποιήσαμε εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε.
Αποκαλύπτοντας την ενεργό συνεργασία και συμπαράταξη με το HTS, ο Φιντάν παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε παραβιάσει τους διεθνείς νόμους που απαγορεύουν την εμπλοκή με τρομοκρατικές ομάδες, όπως αυτές έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ.
Αυτή η αποκάλυψη υποδηλώνει επίσης ότι ο Φιντάν και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών παραβίασαν το τουρκικό δίκαιο, καθώς τόσο ο Khattab όσο και ο αλ-Σάρα τέθηκαν, αν και καθυστερημένα, υπό κυρώσεις εντός του νομικού πλαισίου της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το νόμο, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών επιτρέπεται να εμπλέκονται με τρομοκρατικές ομάδες για δραστηριότητες όπως διείσδυση, συλλογή πληροφοριών και διαπραγματεύσεις, αλλά απαγορεύεται αυστηρά η διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών των ομάδων ή η βοήθεια και η υποκίνηση σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, τέτοιοι νόμοι και κανονισμοί φαινομενικά δεν είχαν καμία βαρύτητα υπό την ηγεσία του Φιντάν στη MIT. Αυτή η πολιτική εγκρίθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του προς τις τζιχαντιστικές ομάδες.
Ως αποτέλεσμα, η καθυστερημένη καταχώριση του Khattab και του αλ Τζολάνι ως τρομοκράτες από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ήταν μια κάλυψη, με στόχο να εξαπατήσει τους συμμάχους και τους εταίρους της Τουρκίας ώστε να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τις ομάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτα δεν είχε αλλάξει.
Τουρκία+τρομοκρατία=Συμμαχία!
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει στείλει χιλιάδες φορτηγά φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία όλα αυτά τα χρόνια, παρέχοντάς τους υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και υποστήριξη πληροφοριών.
Πράγματι, μια ποινική έρευνα που ξεκίνησε από εισαγγελείς τον Ιανουάριο του 2014 αποκάλυψε ότι η MIT μετέφερε κρυφά, όχι μόνο όπλα, αλλά και ξένους μαχητές στη Συρία, αψηφώντας ανοιχτά τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας.
Μετά τη σκανδαλώδη αποκάλυψη, η κυβέρνηση Ερντογάν παρενέβη γρήγορα στις ποινικές έρευνες εκτροχιάζοντάς τες, απολύοντας εισαγγελείς, αρχηγούς αστυνομίας και στρατιωτικούς διοικητές που συμμετείχαν στη διερεύνηση των παράνομων μεταφορών όπλων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων που προωθήθηκαν από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Από τότε, χιλιάδες δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικοί έχουν απολυθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία διέταξε επίσης την πλήρη διακοπή όλων των ερευνών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα σε ολόκληρη την Τουρκία.
Το σχέδιο Ερντογάν
Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, που διευκολύνθηκε από την άνοδο της τζιχαντιστικής ομάδας του αλ Τζολάνι και τη μειωμένη υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε συριακούς θεσμούς.
Στόχος φαίνεται να είναι η ίδρυση μιας παράλληλης ή σκιώδους κυβέρνησης, σχεδιασμένης να επηρεάζει τις πολιτικές στη Δαμασκό. Ο διορισμός του Khattab ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στη Συρία σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα για την κυβέρνηση Ερντογάν.
Καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη MIT για να ελέγξει τη χώρα, να υπονομεύσει τους αντιπολιτευόμενους και να ενορχηστρώσει την επιρροή και τις ψευδείς επιχειρήσεις για να διαμορφώσει εθνικές και διεθνείς ατζέντες, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία πληροφοριών του Khattab για να επιδιώξει παρόμοιους στόχους στη Συρία.
Στην επαρχία Ιντλίμπ, η MIT έχει να επιδείξει αποτελεσματική συνεργασία με τον Khattab και τον ανώτερό του, αλ Τζολάνι, που χρονολογείται χρόνια πριν από την πτώση του Άσαντ.
Το εάν αυτό το επίπεδο συντονισμού μπορεί να αναπαραχθεί σε εθνικό επίπεδο και σε ποιο βαθμό μπορεί να ξεπεράσει τις βαθιές οικονομικές, θρησκευτικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συρία, μένει να φανεί.
Μπούμερανγκ
Παραμένει ο κίνδυνος ενός φαινομένου μπούμερανγκ που δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς.
Δεν είναι βεβαίως αδιανόητο ότι οι Σύροι τζιχαντιστές, ενθαρρυμένοι από την απροσδόκητη νίκη τους, μπορούν να επιλέξουν να στραφούν εναντίον των αφεντικών τους στην Άγκυρα και να ακολουθήσουν τις δικές τους ατζέντες, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν.
Όπως και η Διυπηρεσιακή Υπηρεσία Πληροφοριών του Πακιστάν, η οποία εξόπλιζε και υποστήριξε τζιχαντιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν για χρόνια, μόνο για να αντιμετωπίσει την οργή παρόμοιων ομάδων εντός των συνόρων της, η Τουρκία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες από την εμπλοκή της με επικίνδυνες τζιχαντιστικές φατρίες στη Συρία.
Στο μέλλον, η Τουρκία θα μπορούσε να βιώσει αυξημένο ακτιβισμό και αστάθεια, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές της, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες από το παιχνίδι της με τη φωτιά.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.