ο Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα email είχαν σταλεί και σε άλλες ξένες ναυτιλιακές εταιρείες
Σε μια νέα αποκάλυψη προχωρά σήμερα το πρακτορείο Reuters, δίνοντας επί της ουσίας απαντήσεις για τα πλήγματα που έχουν υπάρξει στα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, λίγους μήνες πριν, ένα ανώτερο στέλεχος μιας ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο email που είχε φτάσει στα προσωπικά του εισερχόμενα.
Το μήνυμα, το οποίο στάλθηκε επίσης στην επαγγελματική διεύθυνση email του διευθυντή, προειδοποίησε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την πολιτοφυλακή των Houthis της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που επιβλήθηκε από τους Houthis ελλιμενίζοντας σε ένα ισραηλινό λιμάνι.
Έτσι, είχε στοχοποιηθεί άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», έγραφε το μήνυμα.
«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του σκάφους στη λίστα απαγόρευσης», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο υπογράφηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) που εδρεύει στην Υεμένη, ένα όργανο που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο για την επικοινωνία των δυνάμεων των Houthis με τις εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες. .
Συνεχείς οι επιθέσεις
Οι Houthis έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, ενεργώντας σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που διαρκεί ένα χρόνο.
Βύθισαν δύο πλοία, κατέλαβαν ένα άλλο και σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς.
Το email, που ελήφθη στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για «αντίποινα» ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας εάν το πλοίο συνεχίσει «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας».
Το στέλεχος και η εταιρεία αρνήθηκαν να κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας.
Απειλητικά e-mail σε 6 ελληνικές ναυτιλιακές
Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από δώδεκα όλο και πιο απειλητικά email που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα του Reuters στον κλάδο.
Από πέρυσι, οι Houthis εκτοξεύουν πυραύλους, στέλνουν οπλισμένα drones και κατευθύνουν βάρκες φορτωμένες με εκρηκτικά σε εμπορικά πλοία που έχουν δεσμούς με οντότητες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία δεν έχει αποκαλυφθεί προηγουμένως, δείχνουν ότι οι αντάρτες Houthis ρίχνουν το δίχτυ τους ευρύτερα και στοχεύουν ελληνικά εμπορικά πλοία με ελάχιστη ή καθόλου σύνδεση με το Ισραήλ.
Οι απειλές επίσης, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, απευθύνθηκαν σε ολόκληρους στόλους, αυξάνοντας τους κινδύνους για όσους που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.
"Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης", έγραφε ένα ξεχωριστό email που στάλθηκε τον Ιούνιο από έναν κυβερνητικό τομέα web της Υεμένης στην πρώτη εταιρεία εβδομάδες αργότερα και σε μια άλλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί.
"Ως εκ τούτου, θα επιβληθούν τιμωρίες σε όλα τα πλοία της εταιρείας σας...
Με εκτίμηση, Ναυτικό της Υεμένης", ανέφερε το e-mail.
Τα πλήγματα
Η Υεμένη, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, έχει εμπλακεί σε χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Το 2014, οι Houthis πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Σαναά, και ανέτρεψαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Τον Ιανουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τους Houthis στον κατάλογό τους με τις τρομοκρατικές ομάδες.
Σε επαφή με το Reuters, αξιωματούχοι των Houthis αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι είχαν στείλει τα email ή να παράσχουν οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο, λέγοντας ότι πρόκειται για διαβαθμισμένες στρατιωτικές πληροφορίες.
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα email είχαν σταλεί και σε άλλες ξένες ναυτιλιακές εταιρείες.
Τα ελληνόκτητα πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, αποτελούν στόχο σχεδόν του 30% των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις των Houthis μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd's List Intelligence που δεν διευκρίνισε εάν τα πλοία αυτά είχαν δεσμούς με το Ισραήλ.
Τον Αύγουστο, η πολιτοφυλακή Houthis - η οποία αποτελεί μέρος της συμμαχίας αντι-Ισραηλινών παράτυπων ενόπλων ομάδων του Άξονα Αντίστασης του Ιράν - επιτέθηκε στο δεξαμενόπλοιο του Σουνίου αφήνοντάς το να φλέγεται για εβδομάδες πριν μπορέσει να ρυμουλκηθεί σε ασφαλέστερη περιοχή.
Τα πλήγματα ώθησαν πολλά φορτία να ακολουθήσουν μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.
Η κυκλοφορία μέσω της διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε από περίπου 2.000 διελεύσεις τον μήνα πριν από τον Νοέμβριο του 2023 σε περίπου 800 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd's List Intelligence.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή έφτασε σε νέο αποκορύφωμα την Τρίτη καθώς το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με περισσότερους από 180 πυραύλους ως αντίποινα για τη δολοφονία ηγετών μαχητών στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή.
«Απενεργοποιείστε…»
Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Aspides, η οποία έχει βοηθήσει περισσότερα από 200 πλοία να πλεύσουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβεβαίωσε την εξέλιξη της τακτικής των Houthis σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με ναυτιλιακές εταιρείες στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Στο έγγραφο, που μοιράστηκε σε ναυτιλιακές εταιρείες, η Aspides είπε ότι η απόφαση των Houthis να επεκτείνουν τις προειδοποιήσεις σε ολόκληρους στόλους σηματοδότησε την έναρξη της «τέταρτης φάσης» της στρατιωτικής τους εκστρατείας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Προέτρεψε επίσης τους πλοιοκτήτες να απενεργοποιήσουν τους αναμεταδότες του Automatic Identification System (AIS), που δείχνουν τη θέση ενός σκάφους και λειτουργούν ως βοήθημα ναυσιπλοΐας σε κοντινά πλοία, λέγοντας ότι έπρεπε "να το κλείσουν ή να αλλιώς να κινδυνεύσουν".
Σύμφωνα με την Aspides οι πυραυλικές επιθέσεις των Houthis είχαν 75% ακρίβεια όταν στόχευαν σε σκάφη που λειτουργούσαν με το σύστημα παρακολούθησης AIS.
Ωστόσο, το 96% των επιθέσεων χάθηκαν όταν το AIS ήταν απενεργοποιημένο, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.