«Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και αυτό, από μόνο του, είναι ήδη είδηση», γράφει το γερμανικό Der Spiegel
Μιχάλης Ψύλος
«Δεν είχα δει ποτέ αυτό που είδα απόψε στον ουρανό: δεκάδες πυραύλους να διαπερνούν ασταμάτητα τον σιδερένιο θόλο» λέει η Βιβιάνα που ζει λίγο έξω από το Τελ Αβίβ. Εργάζεται σε μια ΜΚΟ και για επαγγελματικούς λόγους, επισκεπτόταν μια στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όταν είδε τον ουρανό να φωτίζεται από εκρήξεις.
O «Σιδηρούς Θόλος»- η θρυλική προστατευτική ασπίδα του Ισραήλ- παρουσίασε ρωγμές: Κάποιοι ιρανικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, κατάφεραν να διαπεράσουν την «ασπίδα». Σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση τον περασμένο Απρίλιο, αρκετοί πύραυλοι εξερράγησαν στο έδαφος, αφού διαπέρασαν τα αμυντικά συστήματα. Ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να υποτιμάται για τις ισραηλινές δυνάμεις που στο μεταξύ προετοιμάζουν την αντεπίθεση.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επλήγησαν δύο στρατιωτικές βάσεις και το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.
«Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και αυτό, από μόνο του, είναι ήδη είδηση», γράφει το γερμανικό Der Spiegel.
Κι όμως! Το Ισραήλ είχε προειδοποιηθεί δύο ώρες νωρίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησαν το Ισραήλ: «Επίκειται ιρανική επίθεση». Μόνο τότε οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν αντίμετρα. Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, σήμανε ο πραγματικός συναγερμός με τον πληθυσμό να παίρνει εντολή να πάει στα καταφύγια. «Οι πύραυλοι δεν σταματούσαν να πέφτουν, ήταν χειρότερα απ’ όσο φανταζόμασταν», λένε οι κάτοικοι, που πέρασαν σχεδόν μια ώρα στα καταφύγια, μέχρι ο στρατός να δώσει εντολή ότι η επίθεση σταμάτησε. Η εντύπωση είναι ότι ο πραγματικός στόχος της Τεχεράνης ήταν ακριβώς αυτός: να αποδείξει ότι μπορούσε να παρακάμψει την ισραηλινή ασπίδα και να μπορέσει να χτυπήσει το έδαφος του εχθρού.
Ο υπερηχητικός πύραυλος «Φατάχ-1»
Το Ιράν λέγεται ότι επιτέθηκε στο Ισραήλ με έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο-τον «Φατάχ», που προφανώς έχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα ενάντια στην αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome. «Είναι ένας από τους νεότερους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν», λέει ο Τρέβορ Μπαλ, πρώην ανώτερος τεχνικός εκρηκτικών του αμερικανικού στρατού. «Το Ισραήλ θα μπορούσε να πάρει μια ιδέα για τις δυνατότητές του πυραύλου αυτού, μετά την επίθεση», προσθέτει.
Το καθεστώς των μουλάδων επιβεβαιώνει ότι το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην επίθεση στο Ισραήλ. Η κρατική τηλεόραση στην Τεχεράνη ανέφερε ότι η πυραυλική μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης κατάφερε να διασπάσει την ισραηλινή αεράμυνα με τον πύραυλο «Φατάχ-1».
Πριν από λίγους μήνες, το καθεστώς των μουλάδων παρουσίασε για πρώτη φορά τον υπερηχητικό πύραυλο από την Πολεμική Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο «Φατάχ-1»μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 18.500 χιλιομέτρων την ώρα και έχει βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας στην περιοχή.
Το Ιράν πιστεύεται πάντως ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυραύλων και drone στη Μέση Ανατολή.Μόλις πέρυσι παρουσίασε τον υπερηχητικό αυτόν πύραυλο, που πετά χαμηλά στην ατμόσφαιρα και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ. Η τροχιά τους είναι επομένως δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμη και τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας δυσκολεύονται να τους αναχαιτίσουν.
Ποικιλία βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς
Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων (ACA), οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν περιλαμβάνουν σχεδόν 20 τύπους με διάφορες δυνατότητες :Οι πύραυλοι Sejil έχουν βεληνεκές από 1.500 έως 2.500 χιλιόμετρα.
Ο Emad-1 , είναι ένας πύραυλος υπό ανάπτυξη που θα μπορεί να μεταφέρει κεφαλές 750 κιλών με βεληνεκές έως 1.700 χιλιόμετρα.
Ο πύραυλος Zolfaghar με εμβέλεια περίπου 700 χιλιομέτρων.
Ο Shahab-1 είναι ο πρώτος πύραυλος μικρού βεληνεκούς που τροποποιήθηκε από το Ιράν. Το όπλο βασίζεται στο βορειοκορεατικό Hwasong-5 με εκτιμώμενο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου