GuidePedia

0

ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
Έχουμε αναφερθεί σε άρθρα μας για οπλικά συστήματα σε εμπορευματοκιβώτια και τις δυνατότητες που προσφέρουν, μεταξύ άλλων στον ναυτικό τομέα. Πρόσφατη αναφορά μας, η συνεργασία της Rheinmetall με την ισραηλινή εταιρεία UVision στον τομέα αυτό.

Στο άρθρο μας είχαμε περιγράψει την ιδέα της Rheinmetall για ένα σύστημα εμπορευματοκιβωτίων που εκτοξεύουν πυρομαχικά της “οικογένειας” Hero – γνωστά και ως drone καμικάζι – κατασκευής της UVision. Μάλιστα, είχαμε επισημάνει ότι είναι το Ιράν ο πρωτοπόρος στο να χρησιμοποιεί εμπορικά πλοία ως πλατφόρμα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν έχει προβεί σε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από εκτοξευτές μεταμφιεσμένους σε τυπικά κοντέινερ πλοίων (από πλοία-βάσεις που χρησιμοποιεί). Για παράδειγμα, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είχε αναφέρει στις αρχές του έτους ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατηγορίας Fateh εκτοξεύτηκαν από το πλοίο Shahid Mahdavi. Το συγκεκριμένο είναι μετατροπή πλοίου μεταφοράς κοντέινερ κρατικής εταιρείας, το οποίο παρέλαβε το Ιρανικό Ναυτικό τον Μάρτιο 2023.

Για πολλούς λόγους, η χρήση οπλικών συστημάτων από ένα εμπορικών προδιαγραφών πλοίο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, το κόστος ενός πλοίου, οποιουδήποτε τονάζ, είναι κλάσμα με διψήφιο παρανομαστή του κόστους μιας φρεγάτας.
Δεύτερον, όπως φαίνεται από τις επιθέσεις των Χούτι, αντέχουν τα πλήγματα –λόγω κατασκευής– πολύ καλύτερα από πολεμικά πλοία. Τα πολεμικά σε γενικές γραμμές είναι πολύπλοκα συστήματα, με όλα τα λειτουργικά τους υποσυστήματα στοιβαγμένα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο. Ένα καλό πλήγμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Τρίτον, τα κοντέινερ έχουν εξαρχής σχεδιαστεί να μπορούν να μετακινούνται εύκολα. Άρα τα μεταφέρεις από πλοίο σε πλοίο, ανάλογα με τις ανάγκες σου, ή στη στεριά.

Ο συνδυασμός των Ιρανών διευρύνει σημαντικά την εμβέλεια αυτών των όπλων για αιφνιδιαστικά πλήγματα, ειδικά, επειδή τα κοντέινερ μπορούν να τοποθετηθούν σε όποιο σκάφος έχει τον χώρο να τα φιλοξενήσει. Στην περίπτωση των πυραύλων Fateh που εκτοξεύτηκαν από το Shahid Mahdavi – πρόκειται για πυραύλους που χρησιμοποίησε το Ιράν στην πρόσφατη επίθεση του – τουλάχιστον ένας από από αυτούς είχε πλήξει επιτυχώς τον στόχο του στην κεντρική έρημο του Ιράν, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν δείχνουν δύο πυραύλους να εκτοξεύονται από εκτοξευτές που βρίσκονται σε δύο ξεχωριστά εμπορευματοκιβώτια στο σκάφος και την υποτιθέμενη πρόσκρουση σε έναν στόχο ενός από τους πυραύλους. Άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε από το Πρακτορείο Ειδήσεων IRNA δείχνει επίσης τις εκτοξεύσεις από άλλες οπτικές γωνίες, καθώς και αυτό που φαίνεται είναι πλάνα από τη θέση του χειριστή μέσα στο πλοίο. Σύμφωνα με το Tasnim, οι πύραυλοι κλάσης Fateh έχουν βεληνεκές 1.700 χλμ. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Kheiber Shekan.

Η ισχύς του Ιράν

Η χρήση εκτοξευτών μεταμφιεσμένων σε κοντέινερ δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από χρόνια, η Ρωσία έκρυψε συστήματα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ σε κοντέινερ, με σκοπό να τα πουλήσει. Η χρήση αρθρωτών εκτοξευτών που τοποθετούνται σε κοντέινερ διαδίδεται συνεχώς. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει εκτοξευτή για πυραύλους Tomahawk και SM-6 σε κοντέινερ που λειτουργούν τόσο στη θάλασσα, όσο και στην ξηρά. Πολλοί περισσότεροι τύποι εκτοξευτών χρησιμοποιούν τώρα κοντέινερ.

Ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν κοντέινερ λόγω του μικρού κόστους και της υλικοτεχνικής υποστήριξης, άλλοι το κάνουν για να κρύψουν τους πυραύλους, ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων. Σαφώς, αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια που βρίσκονται τα πυραυλικά συστήματα, ειδικά όσα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές.

Σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και οι Χούτι στην Υεμένη χρησιμοποιούν απλούστερους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύονται από κοντέινερ, στα οποία τους κρύβουν. Αυτή είναι μια σχετικά νέα πρακτική, αλλά δεν είναι τόσο εκλεπτυσμένη όσο αυτό είδαμε από ιρανικής πλευράς, ούτε συνδυάζεται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία ιρανικών πυραύλων. Αυτοί, άλλωστε, δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί στη θάλασσα.

To Ιράν τοποθέτησε βαλλιστικούς πυραύλους, άριστα μεταμφιεσμένους σε τυπικά κοντέινερ που βρίσκονται σε πλοίο. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες, επειδή περιπλέκει σοβαρά την παρακολούθηση πιθανών απειλών, δίνει στον εχθρό μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά τον αιφνιδιασμό επειδή δεν ανιχνεύονται και επιτρέπει στα όπλα να τοποθετούνται πολύ εγγύτερα στον στόχο από εκεί που θα μπορούσαν να βρίσκονται εάν δεν ήταν κρυμμένα. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά καθιστά κάθε εμπορικό πλοίο που μεταφέρει κοντέινερ πιθανή απειλή.

Η χρήση εμπορικών πλοίων ως πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων σημαίνει ότι οι στόχοι σε μεγάλη απόσταση, που ήταν απρόσιτοι, τώρα καθίστανται προσιτοί και μάλιστα χωρίς την εμφάνιση νέων όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας. Ενώ όλα αυτά ήταν ήδη μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πυραύλους κρουζ, η εισαγωγή βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από εμπορικά πλοία προσθέτει προκλήσεις. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν. Φτάνουν στον στόχο πολύ πιο γρήγορα, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για αντίδραση. Γι’ αυτούς τους λόγους, μεταξύ άλλων, είναι ιδιαίτερα απειλητικοί.

Εμπορικά πλοία με πυραύλους

Η τοποθέτηση ενός αρθρωτού συστήματος εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων σε σχεδόν οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο με αρκετό χώρο, ανεξάρτητα από το αν είναι μεταμφιεσμένο ή όχι, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το Ιράν. Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί: «Τα ανοιχτών υδάτων πολεμικά πλοία μας μπορούν να είναι παρόντα σε όποια τοποθεσία, οπουδήποτε στον κόσμο και όταν μπορούμε να εκτοξεύουμε πυραύλους από αυτά, δεν υπάρχει ασφαλές σημείο για μια δύναμη που σκοπεύει να δημιουργήσει ανασφάλεια σε εμάς».

Πριν την πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ και την προηγούμενη του Απριλίου, η Τεχεράνη είχε χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους για να χτυπήσει στόχους στη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν. Ο σύμμαχος του Ιράν, η Χεζμπολάχ, στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, ανακοίνωσε πρόσφτατα ότι χρησιμοποίησε βαλλιστικό πύραυλο, τύπου “Noor”. Σε κάθε περίπτωση το Ιράν στέλνει ένα σαφές μήνυμα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο Ισραήλ, σχετικά με την αποφασιστικότητα του να χρησιμοποιήσει το τεράστιο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του και την αυξανόμενη εμβέλεια και ακρίβεια αυτού του οπλοστασίου.

Οι πρώτοι που εκτόξευσαν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων είναι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι της Υεμένης. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί εάν οι Χούτι χρησιμοποιήσουν εμπορικά πλοία με κρυμμένους σε κοντέινερ πυραύλους για ασύμμετρες επιθέσεις μακριά από την Υεμένη;

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top