Αυτή είναι η βασική αρχή της αντικατασκοπείας. Αξιοποιείς τα ψέματα που σου λένε για να φτάσεις στην αλήθεια. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας συχνά… βολευόμαστε με τα ψέματα, γιατί δεν μας ταράζουν από την ό,ποια νιρβάνα έχουμε περιέλθει.
Κι όμως, τα μηνύματα είναι πολλά. Στα νησιά του Αιγαίου, όλο και περισσότεροι ξένοι τουρίστες ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές βάσεις, προσπαθούν να υποκλέψουν στρατιωτικές συνομιλίες με τελευταίου τύπου μηχανήματα και εξασκούνται στη φωτογράφηση περιοχών που παρουσιάζουν ελάχιστο φυσιολατρικό αλλά εξαιρετικό στρατιωτικό ενδιαφέρον.
Στη Θράκη πάλι, η μουσουλμανική μειονότητα νιώθει όλο και πιο σφιχτή την «αγκαλιά» της Τουρκίας και οι δηλώσεις για «τουρκική μειονότητα» δίνουν και παίρνουν. Υπάρχουν, φυσικά, και τα όπλα που βρέθηκαν σε τζαμί της Ξάνθης με τον ιμάμη να δηλώνει ότι αγνοούσε την ύπαρξη των περισσοτέρων από αυτά. Χρειάζονται κι άλλα;
Ίσως τα μάθουμε προσεχώς… Φτάνει να μην είναι πολύ αργά.
Αναζητήσαμε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αυτά τα θέματα, που έχουν μάθει να ζουν στη σκιά και στη σιωπή, για να γράψουμε αυτά που ακολουθούν και είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικά. Γεγονότα που ελπίζουμε να γνωρίζουν οι αρμόδιες Αρχές και να έχουν πάρει τα μέτρα τους.
Τρεις άξονες Όπως μας είπαν, κατ’ αρχήν οι τουρκικές υπηρεσίες δραστηριοποιούνται σε τρεις τομείς:
- Στα νησιά, όπου χρησιμοποιούν ξένους τουρίστες ή μέλη ΜΚΟ για τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικών στόχων. Αυτόν τον ρόλο είχε και ο 40χρονος Ισπανός που συνελήφθη στη Λέσβο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης των συχνοτήτων του Λιμενικού και του Στρατού.
- Στη μουσουλμανική μειονότητα, όπου η χειραγώγηση γίνεται στους τόπους λατρείας, στα τζαμιά, μέσω των ψευτομουφτήδων που έχει εγκαταστήσει εκεί η Τουρκία
- Τελευταία βγήκε ακόμη μια δραστηριότητα. Ο εντοπισμός των Γκιουλενικών που μπορεί να δρουν στην Ελλάδα. Τούρκοι πράκτορες προσπαθούν να τους εντοπίσουν στους κόλπους της μειονότητας και να τους εξουδετερώσουν.
Και αν όλα αυτά μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ρίξτε μια ματιά στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία και την Ελβετία με τους τούρκους πράκτορες που έχουν φακελώσει τους εκεί τούρκους μετανάστες…
Οι γείτονές μας έχουν χίλιους δύο λόγους να θέλουν να… πατήσουν πόδι στην Ελλάδα. Εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να προβάλουν αξιώσεις που αρχίζουν από τη μετατροπή της μειονότητας σε τουρκική και φτάνουν ως την αναθεώρηση των συνθηκών και των συνόρων!
Οι «πραξικοπηματίες» Εσχάτως η Τουρκία ενδιαφέρεται να εντοπίσει και κάποιους δικούς της πολίτες που πιστεύει ότι έχουν διαφύγει από τη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Βρίσκονται εδώ με το προκάλυμμα των προσφύγων. Δηλώνουν, αν και τούρκοι, Ιρακινοί ή Αφγανοί για να πάρουν έστω και προσωρινή άδεια παραμονής και να γλιτώσουν την οργή του «σουλτάνου» της Άγκυρας.
Φοβούνται στην Τουρκία ότι στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την παραμονή τους εδώ μπορεί να αποκαλύψουν κάποια μυστικά της χώρας τους, αφού οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν σε καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Η ΜΙΤ θέλει διευθύνσεις και ονόματα. Θέλει να ξέρει τι γνωρίζουν οι ελληνικές Αρχές και πόσο έχουν μιλήσει –αν έχουν μιλήσει- οι… πρόσφυγες.
Υπάρχει όμως και η μειονότητα της Θράκης. Κάποιες χιλιάδες άνθρωποι, που και να θέλουν να δηλώσουν Έλληνες πολίτες, όπως και είναι, ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης είναι, δεν τους αφήνουν οι πράκτορες της Τουρκίας που κυκλοφορούν ασύδοτοι στην περιοχή.
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι τούρκοι παίζουν χωρίς αντίπαλο. Αυτοί έχουν εδώ και χρόνια μια σταθερή γραμμή. Την ίδια εθνική πολιτική. Αντίθετα, εμείς, συμπεριφερόμαστε ως κομματάρχες. «Το συμφέρον του κόμματος προηγείται του εθνικού», λέει άνθρωπος που γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν.
Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την επιδίωξη να εκτουρκίσει τη μειονότητα. Στην ουσία, όμως, θέλει να την κρατήσει «όμηρο» των σχεδίων της. Όσοι πίστεψαν τις υποσχέσεις για ισονομία και μετανάστευσαν στη γειτονική χώρα, ιδίως μετά την οικονομική κρίση του 2010, αλλά και παλαιότερα, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να πάρουν τον τίτλο του «τούρκου πολίτη». Προτιμούν να τους κρατούν «ομήρους» και να κινδυνεύουν καθημερινά με απέλαση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Σαλίζ Τζαμπάρ, ενός από τους πρώτους νεκρούς του πραξικοπήματος, ο οποίος ζούσε για 15 χρόνια στην Πόλη όπου είχε κάνει οικογένεια, αλλά η ιδιότητα του «τούρκου πολίτη» του δόθηκε μετά θάνατον για τις υπηρεσίες του στην… πατρίδα. Να εμποδίσει δηλαδή τα τανκς να ρίξουν τον Ερντογάν!
Και οι απλοί μουσουλμάνοι πολίτες που νιώθουν τον ασφυκτικό κλοιό της Τουρκίας και των πρακτόρων τους, πως αντιδρούν;
Απαντά ο ίδιος άνθρωπος: «Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Θα υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός. Άλλοι που έχουν παιδιά που σπουδάζουν με υποτροφία στην Κωνσταντινούπολη ακούν διαπιστώσεις του τύπου… «το παιδί σου μένει στην τάδε οδό, σε αυτόν τον αριθμό και το διαμέρισμά του είναι ψηλά… στον 4ο όροφο. Πρέπει να προσέχει να μην γλιστρήσει στο κενό»…!
Την απάντηση δεν την δίνουμε εμείς. Ας ρωτήσουν τους τουρκοκύπριους που έχουν καταφύγει στην Κυπριακή Δημοκρατία πως τους συμπεριφέρονταν οι τούρκοι κυβερνήτες του ψευδοκράτους.
Όπως και στην πολιτική, έτσι και στην κατασκοπεία, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται αλλά δεν γίνονται. Μακάρι να ισχύει το πρώτο και όχι το δεύτερο…