GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα

Διάγγελμα πολέμου από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα οποίος είπε πως υπάρχει συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε παλαιότερο άρθρο. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η Σαουδική Αραβία κήρυξε ήδη τον πόλεμο στον Λίβανο. Αυτό είπε και πλέον όλοι ετοιμάζονται για τις λεπτομέρειες…

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι η Σαουδική Αραβία κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο καθώς έχουν απαγάγει τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σααντεντίν Ραφίκ Χαρίρι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η «κράτηση» και η «κατ ‘οίκον σύλληψη» του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι είναι μια «πρωτοφανής Σαουδική παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.

«Είναι σαφές ότι η παραίτηση ήταν μία σαουδαραβική απόφαση , η οποία σαουδαραβική απόφαση που επιβλήθηκε στο Σάαντ αλ-Χαρίρι. Αυτή δεν ήταν ούτε η πρόθεση, ούτε η βούληση, ούτε η απόφασή του», δήλωσε ο Νασράλαχ σε τηλεοπτικό του μήνυμα κατά το οποίο απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο για ηρεμία και υπομονή .

Πρόσθεσε επίσης ότι η «κράτηση» και ο «κατ’ οίκον περιορισμός» του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χαρίρι, είναι μια «πρωτοφανής Σαουδαραβική παρέμβαση», στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.

Παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ έδωσε εντολή στους υπηκόους του εμιράτου να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kuna. Πρόκειται για την τρίτη χώρα μετά από Σ.Αραβία και Μπαχρέιν ενώ ακολουθούν και άλλες…

Οι αναφορές για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατασκευάστηκαν από τους Σαουδάραβες, δήλωσε ο Νασράλα, ενώ ο λόγος παραίτησης του πρωθυπουργού γράφτηκε επίσης από αυτούς, ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική ομιλία.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου εξακολουθεί να είναι νόμιμη και παρότρυνε όλα τα κόμματα να συνεργαστούν μαζί της.

Η σαουδαραβική συνωμοσία ενέπλεκε επίσης και την υποκίνηση του Ισραήλ να χτυπήσει τον Λίβανο, ισχυρίστηκε.

Ωστόσο, ο Νασράλα πιστεύει ότι ένας νέος ισραηλινός πόλεμος με τον Λίβανο είναι απίθανος, καθώς οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πόσο υψηλό είναι το κόστος του.

Προειδοποίησε επίσης το Τελ Αβίβ να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την εξελισσόμενη κρίση στο Λίβανο για δικούς του σκοπούς.

Δεν δέχεται την παραίτηση ο πρόεδρος του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν όμως δεν θα αποφασίσει ακόμη αν θα κάνει δεκτή ή όχι, καθώς περιμένει να επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Ο Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία και χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, από άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του.

Δεν υπάρχει κάποιος προφανής διάδοχός του και με το να αρνείται να αποδεχτεί άμεσα την παραίτησή του, ο πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο αυτό.

Ταυτόχρονα, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι με στόχο την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας ήταν από το Ιράν και έφερε «ιρανικές σημάνσεις» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε δηλώσεις του από τη Μέση Ανατολή την Παρασκευή.

Ο αντιπτέραρχος Jeffrey L. Harrigian, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Κατάρ, πραγματοποίησε τις παραπάνω δηλώσεις σε μια συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι.

Όπως αποκάλυψε ο αντιπτέραρχος, σε αυτή τη φάση διερευνάται πώς οι αντάρτες κατάφεραν να μεταφέρουν κρυφά τον πύραυλο στην Υεμένη, από τη στιγμή που ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου, των λιμανιών και των συνόρων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την επίθεση της 4ης Νοεμβρίου κατά του Ριάντ, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές που εξετάζουν τα υπολείμματα του πυραύλου έχουν βρει στοιχεία που «αποδεικνύουν τον ρόλο του ιρανικού καθεστώτος στην κατασκευή του».

Χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες, το υπουργείο επισήμανε ότι ανάλογα «αποδεικτικά στοιχεία» και μετά από παλαιότερη εκτόξευση, που είχε σημειωθεί στις 22 Ιουλίου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top