Δια της διπλωματικής οδού συνεχίζεται η προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικλ Πομπέο. Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας».
Την ίδια μέρα θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ - και είχε ζητήσει η Αθήνα. Εκτός από το θέμα της Αν. Μεσογείου, οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν για την έκρυθμη κατάσταση στην Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου και την επιδεινούμενη κρίση στον Λίβανο.
Εν τω μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, που πλέει για τρίτη μέρα στην περιοχή που έχει δεσμευτεί μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex της 10ης Αυγούστου, κινείται πλέον με βορειοανατολική κατεύθυνση, υπό τη στενή παρακολούθηση μονάδων και μέσων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Με αυτή την πορεία και την σταθερή ταχύτητα των περίπου 5 κόμβων με την οποία κινείται το τουρκικό σκάφος, θα μπορούσε να βγει εκτός της επίμαχης περιοχής αύριο το απόγευμα, αλλά οι περαιτέρω κινήσεις του θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της διεθνούς, διπλωματικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, πάντως, με σημερινή ανάρτησή του στο Twitter, υποστηρίζει ότι το Ορούτς Ρέις θα κινείται στην Αν. Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου, τοποθετώντας στον βυθό 1.750 χλμ. καλώδια για σεισμικές έρευνες.
Η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η
Καθημερινή, το Βερολίνο κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες τις παρασκηνιακές προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της έντασης, με στόχο την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις» δήλωσε ο κ. Στάνο.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ σε έναν διάλογο της Αθήνας με την Αγκυρα εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
«Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία» δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Πάιατ.
«Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. « Το Λονδίνο έχει πρόσφατα μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συνεχίσει να το κάνει».
«Σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας»
«Ανειλικρινείς και προσχηματικές» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τις δηλώσεις Ερντογάν περί ετοιμότητας για διάλογο και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τετελεσμένα και δεν θα δείξει καμία ανοχή στις ενέργειες της Αγκυρας, τονίζοντας ότι «υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.»
Στην Αθήνα, το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο παρουσία του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση.
Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πλεύση ττου τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εξετάστηκαν περαιτέρω σενάρια σε σχέση με την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου στην περιοχή. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.