Νέο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς παρουσιάζει η Μόσχα σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι το προϊόν συνεργασίας Ρωσίας-Κατάρ-Τουρκίας.
Χωρίς καν το Su-57 να έχει εισέλθει στο στάδιο μαζικής παραγωγής η ρωσική κατασκευαστική εταιρεία United Aircraft Corporation που αποτελεί τμήμα του κρατικού ομίλου Rostec, θα αποκαλύψει νέο μαχητικό στην διεθνή έκθεση αεροσκαφών και αεροναυπηγίας της Μόσχας MAKS-2021, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη στις 20 Ιουλίου 2021.
Ήδη οι πρώτες φωτογραφίες με καμουφλαρισμένο το νέο ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς κυκλοφόρησαν σε ρωσικά ΜΜΕ.
Ανακοίνωση της United Aircraft Corporation:
«Η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις απαραίτητες τεχνολογίες για να πραγματοποιεί την πλήρη παραγωγή προηγμένων αεροσκαφών και είναι αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος στη δημιουργία νέων μαχητικών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το νέο προϊόν που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς της εταιρείας μας, θα προκαλέσει πραγματικό ενδιαφέρον τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων μας στο εξωτερικό».
Μάλιστα, οι Ρώσοι λάνσαραν ιστότοπο αφιερωμένο στο νέο αυτό μαχητικό με αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν και θα διεξαχθεί η διεθνής έκθεση MAKS-2021 στη Μόσχα.
Πολλά τα ερωτήματα
Πού βρήκε η Ρωσία την χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς;
Mάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι αυτά τα προγράμματα ανάπτυξης γίνονται με πρωτοβουλία της Sukhoi, δίχως “κρατική χρηματοδότηση και υποστήριξη”. Όμως όλοι γνωρίζουν πως για να σταθεί ένα τέτοιο project πρέπει να υπάρξουν έτοιμα συμβόλαια ή τουλάχιστον κάποιοι εγγυημένοι αγοραστές.
Κάποιος διαβεβαίωσε την Μόσχα ότι το νέο της μαχητικό θα κτυπήσει “στα ίσια” το F-35 καθώς θα είναι φτηνότερο, μονοκινητήριο (μειωμένο κόστος χρήσης) και υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που θα το αγοράσουν.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδιαφέρονται Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Αλγερία.
Όμως εδώ δεν μιλάμε για αγορά μίας ή δύο Μοιρών αλλά για παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς για να μπορέσει να σταθεί απέναντι ακόμη και στο ρωσικό Su-57. Και μόνο μία χώρα χρειάζεται μεγάλους αριθμούς μαχητικών: Η Τουρκία.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει στο παρασκήνιο συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας με χρηματοδότη το Κατάρ για κοινή συμπαραγωγή του ρωσικού μαχητικού και του TF-X ή ένα μείγμα αυτών των δύο.
Τί σχέση έχει η στρατιωτική συμφωνία Ρωσίας-Κατάρ;
Πληροφορίες που διέθετε εδώ και καιρό το WarNews247, ανέφεραν πως υπήρξε συμφωνία Κατάρ-Ρωσίας για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία.
Μάλιστα οι Καταριανοί αξιωματικοί θα γίνονται πλέον δεκτοί σε ρωσικούς στρατιωτικούς θεσμούς και σχολές.
“Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και Ρωσίας σε όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έγινε μια ενημέρωση για στρατιωτικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς στην Ρωσία, το στρατιωτικό εκπαιδευτικό σύστημα, τους ακαδημαϊκούς βαθμούς και την διάρκεια φοίτησης σε κάθε κατηγορία” ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ του Κατάρ.
Η συμφωνία υπογράφθηκε μεταξύ του επικεφαλής του Κατάρ Στρατηγού Abdulaziz Saleh Al-Sulaiti και του Διευθυντή Άμυνας της Ρωσίας Viktor Goremykin.
Και κάτι αξιοσημείωτο: Η πρώτη στρατιωτική συμφωνία Κατάρ-Ρωσίας έγινε το 2017 μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και η δεύτερη συμφωνία συνέπεσε με την στρατιωτική συμφωνία Κατάρ-Τουρκίας.
Ισχυρό ενδεχόμενο το Κατάρ να είναι ο πρώτος πελάτης ρωσικών μαχητικών και μετά με παρόμοια συμφωνία με Άγκυρα να μεταφερθούν στην…. Τουρκία.
Το πρώτο μονοκινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς
“Κατά τη δημιουργία του αεροσκάφους, χρησιμοποιήθηκε η βασική βάση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δημιουργίας του Su-57, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου κινητήρα, ενός συγκροτήματος όπλων και των Stealth χαρακτηριστικών”.
Πρόκειται για το πρώτο πολλαπλού ρόλου μονοκινητήριου μαχητικού 5ης γενιάς.
Θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 18 τόνους, ενώ θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα πάνω από 2 Mach. Επιπρόσθετα, θα είναι ικανό να πραγματοποιεί τρομερούς ελιγμούς, ενώ θα έχει αναβαθμισμένες ικανότητες απογείωσης και προσγείωσης χάρη σε ένα σύστημα ελέγχου κατεύθυνσης πρόωσης του κινητήρα.
Τα μόνα ρωσικά μονοκινητήρια μαχητικά ήταν τα MiG-23, MiG-27 και Su-17M που αποσύρθηκαν τον περασμένο αιώνα…
Δείτε τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.