ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑΆλλες δύο ακόμη περιπτώσεις ομαδικών φόνων αναφέρονται σε δύο γραπτές καταγγελίες προσώπων, που επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την πρώτη καταγγελία, πέντε άνδρες (δύο βοσκοί, ηλικίας 60 και 70 χρονών, δύο οικοδόμοι, 20 και 60 χρονών, και ένας υδραυλικός, ηλικίας 1 9 χρονών) δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στο Τριμίθι. Σύμφωνα με τη δεύτερη καταγγελία, 30 Ελληνοκύπριοι στρατιώτες, που κρατούντο ως όμηροι στο Παλαίκυθρο, εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες.
Επιπρόσθετος μάρτυρας μίλησε για μαζικούς φόνους στο Παλαίκυθρο και υπέδειξε πρόσωπα και διευθύνσεις που, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες.
Δύο από τα επεισόδια αυτά αφορούσαν εκτελέσεις στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς, που είχαν παραδοθεί στα τουρκικά στρατεύματα. Τα επεισόδια αναφέρθηκαν στον μάρτυρα από στρατιώτες που είχαν διαφύγει της εκτέλεσης, και στις δύο περιπτώσεις εκτελέστηκαν 30 – 40 στρατιώτες.
Άλλο επεισόδιο, που ανέφερε μάρτυρας, είναι ο φόνος δεκαεπτά μελών γειτονικών οικογενειών. Τα θύματα ήταν δέκα γυναίκες και πέντε παιδιά, ηλικίας από δύο ώς εννιά χρονών. Κατέθεσε, επίσης, έγγραφο, που το παρουσίασε ως αγγλική μετάφραση γραπτής μαρτυρίας ενός παιδιού δεκαέξι χρονών, που επέζησε του σκοτωμού. Το τελευταίο επεισόδιο κατηγγέλθη επίσης και από την κ. Στέλλα Σουλιώτη, η οποία είχε αναφερθεί στις χειρόγραφες σημειώσεις που ο μάρτυρας δρ Χατζηκακού κατέθεσε ως μέρος της μαρτυρίας του. Ο δρ Χατζηκακού κατέγραψε περιπτώσεις κακοποιήσεων, βιασμών και φόνων, που αναφέρθηκαν σ’ αυτόν από ασθενείς, οι όποιοι είτε υπήρξαν τα θύματα, είτε οι αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων, και των οποίων τις διευθύνσεις μπορούσε να παραχωρήσει. Σχετικά με τον φόνο των δεκαεπτά πολιτών στο Παλαίκυθρο, ο δρ Χατζηκακού είχε σημειώσει το όνομα του προσώπου που βρήκε τα πτώματά τους στην αυλή.
Μερικοί άλλοι φόνοι, που περιγράφονται στις σημειώσεις του δρα Χατζηκακού, ήταν:
H εκτέλεση από Τούρκους στρατιώτες οκτώ πολιτών, που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι στην περιοχή του Πραστειού, μια μέρα μετά την κατάπαυση του πυρός, στις 16 Αυγούστου 1974.
O φόνος πολλών πολιτών από Τούρκους στρατιώτες στην Άσσια.
O φόνος από Τούρκους στρατιώτες πέντε άοπλων Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, που ζήτησαν καταφύγιο σε ένα σπίτι στη Βώνη.
O τουφεκισμός πέντε γυναικών, από στρατιώτες. Η μία επέζησε γιατί είχε προφασισθεί τη νεκρή.
Κατάθεση στοιχειων από Στέλλα Σουλιώτη
Άλλοι φόνοι καταγγέλθηκαν από τη μάρτυρα Σουλιώτη, πρόεδρο (τότε) του Ερυθρού Σταυρού, με ονόματα προσώπων που δήλωσαν ότι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες. Μερικά από τα πρόσωπα που εξετάσθηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς ανέφεραν, επίσης, φόνους:
– H μάρτυρας Β. δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα εξετέλεσαν πολλά άτομα στο χωριό της. «Μπήκαν στα σπίτια και σκότωναν ανθρώπους».
– O μάρτυρας D., από το Π., είπε ότι περίπου 18 πρόσωπα από το χωριό τουφεκίσθηκαν. Δεν ήταν όμως παρών κατά την εκτέλεση.
– O μάρτυρας Ε. κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι σκότωσαν έναν βοσκό.
– Η μάρτυρας F. δήλωσε ότι οι Τούρκοι πήραν τον άνδρα της και το γαμπρό της σε μία όχθη του ποταμού και εκεί τους σκότωσαν.