GuidePedia

0


Φαγώνονται Κεμαλιστές και ισλαμιστές για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί-Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις ισλαμιστών σε άρθρο τουρκικής εφημερίδας

Πυρ και μανία είναι οι φανατικοί ισλαμιστές του Ερντογάν στην Τουρκία με το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής κεμαλικής εφημερίδας Sözcü, η οποία απηχώντας σαφώς την άποψη μιας μεγάλης μερίδας Τούρκων πολιτών, θεωρεί ως εξόχως “καταστροφική” την μετατροπή του ιερού ναού της χριστιανοσύνης στην Κωνσταντινούπολη σε Τζαμί.

Με τίτλους “σκανδαλώδες άρθρο για την Αγία Σοφία”, οι φανατικοί ισλαμιστές του Ερντογάν κατηγορούν την εφημερίδα Sözcü για το άρθρο της, χαρακτηρίζοντας το ως μεγάλη ντροπή, αφού καταδεικνύει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί για ισλαμική λατρεία μεταξύ των μεγαλύτερων καταστροφών του πολύ κακού 2020.

“Η εφημερίδα Sözcü εμφανίστηκε στους αναγνώστες της με τίτλο που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις την πρώτη ημέρα του 2021. Στην επικεφαλίδα της αναφέροντας «καταστροφή και δάκρυα βγήκαν από το 2020», η εφημερίδα αναφέρει τις «καταστροφές» το 2020.

Καταγράφοντας γεγονότα όπως σεισμούς, χιονοστιβάδες και το κορονοϊό μεταξύ των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν το 2020, η εφημερίδα αναφέρει και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, στον κατάλογο των «καταστροφών», αναφέρουν οι “ερντογανικές” εφημερίδες που στάζουν “φαρμάκι”, ενώ ξεσηκώνουν ήδη τους χιλιάδες φανατικούς ισλαμιστές για το θέμα.

Μάλιστα ο προσκείμενος στον Ερντογάν, έντυπος τύπος, παρακινεί τους Τούρκους να αντιδράσουν.

“Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να αντιδράσουν στον τίτλο που προετοιμάστηκε με τη νοοτροπία των σταυροφόρων, οι οποίοι δεν καλωσόρισαν το τζαμί Αγία Σοφία με μεγάλη χαρά”, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα milligazete.com.tr.

Επιπλέον και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, με δηλώσεις του από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφιά για το νό έτος, δεν απέφυγε να προκαλέσει για ακόμη μία φορά σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής του λίκνου της Ορθοδοξίας, σε τζαμί.

Όπως μεταδίδει η Ηurriyet, απαντώντας στην κριτική του πολιτικού του αντιπάλου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Fikri Sağlar, έκανε λόγο για «φασιστική» αντίληψη του κόμματος που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και ηγείται τώρα ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου το οποίο - όπως είπε - δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για την χρήση μαντίλας στην δημόσια ζωή είπε χαρακτηριστικά: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας σε ορισμένα μέρη για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατά πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι. Ο κ. Κεμάλ δεν μπορεί να πει τίποτα», είπε αναφερόμενος στον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο συνέχισε την επιθετική ρητορική με αναφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περασμένη χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι το στέμμα του 2020».

Επειδή σίγουρα υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο πίσω από όλα αυτά, οι Κεμαλιστές, οι οποίοι ετοιμάζονται να ανέλθουν σε 2 χρόνια στην εξουσία, φέρονται να έχουν γίνει αποδέκτες έντονων αντιδράσεων από τις ΗΠΑ για την προκλητική κίνηση Ερντογάν που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε ισλαμικό Τέμενος.

Η σχετικά πρόσφατη γνωστή επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, με κύριο θέμα την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, έπειτα από το κύμα μετατροπών ελληνικών ορθόδοξων εκκλησιών σε Τζαμιά, ήταν ενδεικτικό των συνολικών προθέσεων των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

Οι Κεμαλιστές πιθανότατα να έχουν ήδη λάβει το “μήνυμα” από την δύση, σχετικά με την ακύρωση όλων των νεο-Οθωμανικών πρακτικών του καθεστώτος Ερντογάν, με την μετατροπή χριστιανικών ναών όπως η Αγία Σοφία σε Τζαμιά κατά παράβαση όλων των διεθνών νόμων περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ έχει κάνει μεγάλο αγώνα για το θέμα αυτό, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στην Γερουσία, αλλά και στην πλευρά των δημοκρατικών του Τ. Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία σε λίγες ημέρες.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ίδιου του τουρκικού λαού που δεν επιθυμούσε επουδενί τη μετατροπή σε Τζαμί της Αγίας Σοφίας, διότι την θεωρεί ως μεγάλο “κακό” για την ίδια την χώρα, αφού είναι καθαρά προσβολή άλλης θρησκείας.

Όπως και να έχει το θέμα της Αγίας Σοφίας και η μετατροπή της ξανά σε μουσείο από Τζαμί, θα μας απασχολήσει το 2021, αφού το θέμα θα τεθεί σίγουρα από την νέα αμερικανική κυβέρνηση στην λίστα με τα υπό συμμόρφωση ανθρώπινα δικαιώματα για την γειτονική χώρα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top