Η ισλαμική τρομοκρατία είναι, φυσικά, ένας παράγοντας για την Κίνα, με τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, στο Αφγανιστάν να έχουν στενές συνεργασίες με το Ισλαμικό Κίνημα Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM), των αυτονομιστών Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Αλλά, το πιο σημαντικό, το Πεκίνο λέγεται επίσης ότι κοιτάζει την κερδοφόρα εκμετάλλευση του πλούσιου ορυκτού πλούτου, που βρίσκεται κάτω από το αφγανικό έδαφος και επίσης σε μια χώρα γεωγραφικά καθοριστική, για την ανάπτυξη της κινεζικής πρωτοβουλίας «Δρόμος του Μεταξιού».
Μπορεί ακόμη να μην έχουν γνωστά πολλά σχετικά με αυτήν την πτυχή, αλλά το γεγονός παραμένει, ότι το Αφγανιστάν είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές εξόρυξης στον κόσμο. Η αμερικανική γεωλογική έρευνα, είχε εκτιμήσει το 2007, ότι ο ανεκμετάλλευτος ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν κυμαίνεται από σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Αλλά οι επόμενες μελέτες λένε, ότι αξίζει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, «συμπεριλαμβανομένου σιδηρομεταλλεύματος αξίας 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαλκού αξίας 274 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκεντρώσεις χρυσού με εκτιμώμενη αξία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοιτάσματα νιοβίου και κοβάλτιο αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Επιπλέον, τα ανεξερεύνητα αποθέματα πετρελαίου του Αφγανιστάν, πιστεύεται ότι ανέρχονται σε περίπου 1.596 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα φυσικού αερίου, στα 15.687 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αντίστοιχα.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό ορυκτό που διαθέτει το Αφγανιστάν, είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνοι στοιχείων σπάνιας γης (REE).
To Αφγανιστάν πλούσιο σε ορυκτά
Τα REE, είναι στρατηγικά το πιο σημαντικό ορυκτό στον κόσμο σήμερα, καθώς είναι απαραίτητα για την κατασκευή μιας σειράς σύγχρονων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, υβριδικών κινητήρων, εξαρτημάτων υπολογιστών, λέιζερ, μπαταριών, οπτικών ινών και υπεραγωγών.
Είναι ζωτικής σημασίας για τα προϊόντα εθνικής ασφάλειας και κλειδιά για την παραγωγή συστημάτων πλοήγησης άρματος μάχης, συστημάτων καθοδήγησης πυραύλων, κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών, εξαρτημάτων πυραυλικής άμυνας, δορυφόρων και εξοπλισμού επικοινωνίας στρατιωτικής ποιότητας.
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν, η Κίνα, παράγει το 97 τοις εκατό της REE στον κόσμο. Και δεν διστάζει να το χρησιμοποιήσει ως γεωπολιτικό όπλο, καθιστώντας τον εαυτό της στη διαδικασία μια αναξιόπιστη πηγή για τις παγκόσμιες βιομηχανίες. Το Πεκίνο χειραγωγεί την παγκόσμια αγορά REE επιβραδύνοντας δραματικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εξαγωγή αυτών των υλικών.
Η κινεζική οικονομία
Όπως και να έχει, η Κίνα έχει ήδη αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής του Αφγανιστάν. Η China Metallurgical Group Corp., Jiangxi Copper Corporation και η εταιρεία Zijin Mining Group Company, κέρδισαν λίγα χρόνια πριν μια κοινή προσφορά αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανάπτυξη αυτού που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ανεπτυγμένο πεδίο χαλκού στον κόσμο - το πεδίο χαλκού Aynak που βρίσκεται στην επαρχία Λογκάρ στο κεντροανατολικό Αφγανιστάν. Έγινε η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην ιστορία του Αφγανιστάν.
Ομοίως, η China National Petroleum Corporation, έχει κερδίσει συμβόλαια για την γεώτρηση τριών κοιτασμάτων πετρελαίου για 25 χρόνια.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει μεγάλη δουλειά στις προσφορές, που κέρδισε η Κίνα πριν από χρόνια. Τόσο που το σημερινό καθεστώς στην Καμπούλ, απείλησε να ακυρώσει τους διαγωνισμούς.
Αλλά τότε οι λόγοι για την καθυστέρηση από την πλευρά της Κίνας, εξηγείται ότι ήταν μια σκόπιμη απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει αργά, δεδομένης της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας και των περιστατικών αναφορών διαφθοράς και δωροδοκίας εκ μέρους Αφγανών αξιωματούχων.
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.