Εξελίξεις έχουμε στην Κύπρο, εκεί όπου οι Τούρκοι, πριν λίγες εβδομάδες μετακίνησαν άρματα μάχης από την Θράκη και τα μετέφεραν στα Κατεχόμενα. Πρόκειται στην ουσία για πολεμικές προετοιμασίες για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Τα τουρκικά άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από την Ανατολική Θράκη και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).
Λόγω των ανωτέρω,την αναζήτηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 προς άμεση προμήθεια, έχει οδηγηθεί η Κύπρος. Ενώπιον αυτής της νέας απειλής, από την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού των τουρκικών δυνάμεων, εκ της αναπτύξεως αρμάτων με πυροβόλο 120 mm, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) εισηγήθηκε την άμεση “απάντηση” και η κυπριακή κυβέρνηση επανεξετάζει την προοπτική της λύσεως που προτείνει από την άνοιξη του 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕDA) μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2), αναφέρει το doureios.com
Με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται και τα «θερμά επεισόδια» να γίνονται όλο και πιο έντονα, η Κύπρος προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις δυνάμεις κατοχής, και να αναβαθμιστεί σε μια ισχυρή δύναμη αποτροπής.
ΘΕΤΙΚΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ LEOPARD
Τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας ήγειρε και παρουσίασε το θέμα με πλήρη στοιχεία και ντοκουμέντα, κάτι που ήταν και η αρχική απαίτηση της γερμανικής πλευράς, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την τουρκική κίνηση, στο πλαίσιο των διαβημάτων στα οποία αναμένεται να προβεί.
Όπως αναφέρει το ΣΙΓΜΑ, η Γερμανίδα ΥΠΑΜ αντίκρισε με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα, ωστόσο, επισήμανε στην κυπριακή πλευρά ότι το θέμα εμφανίζει διάφορες περιπλοκότητες, λόγω της συναρμόδιας ανάμειξης και άλλων υπηρεσιακών δομών του γερμανικού κράτους και δεν αφορά απλό χειρισμό του Υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή το θέμα, από γερμανικής πλευράς, τυγχάνει χειρισμού σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα διαβήματα προς την Άγκυρα, αν και, επί της ουσίας, δεν προβλέπεται να πειθαναγκαστεί ή να πειστεί η Τουρκία για την απόσυρση των αρμάτων.
Την ίδια ώρα, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για προμήθεια, στο μέλλον, μιας επιλαρχίας αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕDA), μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2).
Το πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει καινούργιες παραγωγές ή αναβαθμίσεις υφιστάμενου υλικού, προβλέπει ότι κράτη-μέλη του (EDA), που έχουν εν χρήσει τον συγκεκριμένο τύπο άρματος, μπορούν να προσφέρουν, διά της διαδικασίας της εκμισθώσεως, αριθμό αρμάτων σε ενδιαφερόμενα άλλα κράτη-μέλη.
Μία από τις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η οποία έχει γνωστοποιήσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι και μία Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) 41 Leopard 2A4, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης των υπολοίπων αρμάτων του ιδίου τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Το Βερολίνο, με δεδομένη και τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη αμυντική σχέση του με τη Λευκωσία, αντικρίζει θετικότατα το κυπριακό ενδιαφέρον για την αγορά, σε μελλοντικό στάδιο, των Leopard, τα οποία θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιχειρησιακή ισχύ της Εθνικής Φρουράς.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής και περιφερειακής ασφάλειας που απασχολούν τις δύο χώρες και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).
Λευκωσία και Βερολίνο συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Κύπρος, με τη μοναδική γεωγραφική θέση που διαθέτει, αποτελεί καθοριστικό τελεστή γεωπολιτικής ισχύος για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, επιχειρησιακά, στο έπακρον.
Υψίστης σημασίας για τη λυσιτελέστερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου αποτελεί η σύγκλιση των δύο χωρών ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί τόσο στο πλαίσιο της PESCO, όσο και σε διμερές επίπεδο -και αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τις επιχειρησιακές υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., αλλά και άλλους μηχανισμούς επιχειρησιακής δράσης- ώστε οι διαδικασίες αναβάθμισης να επιτελεστούν με γρηγορότερους ρυθμούς.
Σύγκλιση, η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα των συνεργασιών και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, που αναπτύσσεται σε διάφορα προγράμματα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη “στρατιωτική κινητικότητα και το δίκτυο κόμβων εφοδιασμού”
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.