Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έχει δραματική ανάγκη να κινητοποιήσει τους Κούρδους ώστε να αναλάβουν το βρώμικο παιγνίδι στο έδαφος και με εξοπλισμό που θα τους προσφέρει η Δύση και με την κάλυψη των αεροπορικών επιδρομών των Συμμάχων να ανακαταλάβουν εδάφη τα οποία σήμερα ελέγχουν οι τζιχαντιστές.
Μια πρώτη τέτοιου είδους «συνεργασία» είχε ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα, την ανακατάληψη του μεγάλου φράγματος της Μοσούλης που τροφοδοτεί με νερό μεγάλο τμήμα του Ιράκ, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες οι Κούρδοι Πεσμεργκά απελευθέρωσαν χριστιανικά χωριά στο Βόρειο Ιράκ. Σε μια αλλαγή τακτικής το ISIS εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι η Δύση ακόμη δεν έχει αποφασίσει πότε και πώς, θα ξεκινήσει βομβαρδισμούς των θέσεών της στη Συρία, εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με στόχο τις κουρδικές θέσεις στη Βόρειο Συρία και τη μεγάλη κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, το Κομπανί (Ayn Al Arab). Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2012 από τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που συνδέεται και ιδεολογικά και οργανικά με το ΡΚΚ.
Η πολιορκία του Κομπανί προκάλεσε κύμα φυγής των αμάχων, ενώ φαίνεται ότι ο κίνδυνος κατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σφαγή όσων δεν πρόλαβαν να διαφύγουν, κινητοποιεί τους Κούρδους και στη Συρία και στο Ιράκ αλλά και το ΡΚΚ.
Νέα γενοκτονία
Περιπολικό
Ο Μπαρζανί, πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν (Kurdish Regional Government-KRG), απηύθυνε την Παρασκευή το απόγευμα έκκληση και προς τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει ακόμη μία γενοκτονία και κάλεσε όλους τους Κούρδους να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να σπεύσουν στο Κομπανί και να αποκρούσουν την επίθεση των τζιχαντιστών.
Οι Κούρδοι του Ιράκ μάλιστα δηλώνουν ότι χωρίς ξένη βοήθεια δεν μπορούν να διεκδικήσουν την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, επιχειρώντας να επισπεύσουν εκβιαστικά τον εξοπλισμό τους από τη Δύση.
Ενοπλοι τροχονόμοι και αστυφύλακες έξω από αστυνομικό τμήμα (στο έδαφος του Ιράκ).
Αλλά και το ΡΚΚ ήδη από την Πέμπτη κάλεσε την κουρδική νεολαία της Τουρκίας να σπεύσει στο Κομπανί για να πάρει «μέρος σε μια ιστορική και τιμητική αντίσταση».
Η κουρδική αυτή κινητοποίηση προκαλεί έντονη ανησυχία στη Βαγδάτη, καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτονόμηση της KRG και προσφέρει την ευκαιρία με την κάλυψη των αμερικανικών βομβαρδισμών να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στο Β. Ιράκ, ενώ ήδη αρνείται να αποχωρήσει από το Κιρκούκ (και τις πετρελαιοπηγές του) το οποίο κατέλαβε απωθώντας τις δυνάμεις του ISIS.
Το ISIS επιχειρεί να δημιουργήσει κρατικές δομές στα εδάφη που καταλαμβάνει.
Ο πραγματικός φόβος όμως είναι για την Τουρκία, η οποία ξαφνικά και ενώ η διαδικασία «ειρήνευσης», όπως έχει ονομαστεί η προσπάθεια επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής Ερντογάν προκειμένου να κερδίσει την κουρδική ψήφο, βλέπει το ΡΚΚ να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα να καλεί τον κουρδικό πληθυσμό στα όπλα για να διασωθούν οι ομοεθνείς στη Συρία.
Η αμηχανία του ίδιου του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης Νταβούτογλου φάνηκε όταν ενώ ουσιαστικά απέρριψε όλες τις προτάσεις των Αμερικανών για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ο Τούρκος ηγέτης αρκέστηκε να πει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μια «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία, η οποία όμως πρακτικά θα στρέφεται κυρίως εναντίον του ΡΚΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατιωτικός ηγέτης του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν προειδοποίησε ότι εάν επιχειρηθεί από τους Τούρκους μια τέτοια ζώνη ασφαλείας, αυτό θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ολική επαναφορά του ΡΚΚ στον ένοπλο αγώνα?
Από την πλευρά του το ISIS έχοντας στη διάθεσή του τα σχεδόν 3 εκατ. δολάρια που του αποφέρει ημερησίως το λαθρεμπόριο πετρελαίου (προς την Τουρκία), τα λύτρα αλλά και ο κεφαλικός φόρος που έχει επιβάλει, επιχειρεί να δημιουργήσει κρατικές δομές στα εδάφη που καταλαμβάνει. Την περασμένη εβδομάδα με πανηγυρικό τρόπο εμφάνισε τα νέα περιπολικά της «Ισλαμικής Αστυνομίας», ενώ έχει αλλάξει πλήρως το πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία με την εισαγωγή της διδασκαλίας του κορανιού και της σαρία, ενώ δημιουργείται και δίκτυο «κοινωνικής προστασίας» με τη διανομή τροφίμων και δωρεάν καυσίμων.
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Αναψαν νέες φωτιές τα τάνκερ για την Κίνα
Το Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε δραματική κατάσταση καθώς λόγω της αντιπαράθεσης με τη Βαγδάτη εδώ και μήνες είχε διακοπεί η καταβολή του 1 δισ. δολαρίων τον μήνα όπως προβλέπει η συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση, ως μερίδιο για τις εξαγωγές πετρελαίου.
Στρατιώτες του Isis.
Η Βαγδάτη είχε αντιδράσει με τον τρόπο αυτόν στην προσπάθεια του KRG να παρακάμψει την κεντρική κυβέρνηση και να εξάγει για λογαριασμού του το πετρέλαιο από τα τεράστια κοιτάσματα που υπάρχουν στο έδαφός του, μέσω του τουρκικού λιμανιού του Σεϊχάν.
Το Ιρακινό Κουρδιστάν σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Αρμπίλ αποτέλεσε «νησίδα ασφαλείας» στο Ιράκ και εκεί εγκαταστάθηκαν πολλές μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές και δεκάδες ξένες εταιρείες, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τους υπαλλήλους αλλά και τους άνδρες των Πεσμεργκά να είναι απλήρωτοι επί μήνες και να μην υπάρχει καν στοιχειώδης ανεφοδιασμός των δυνάμεων που μάχονται το ISIS.
Η προσπάθεια αυτή όμως του Αρμπίλ να παρακάμψει τη Βαγδάτη στην εξαγωγή πετρελαίου αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση.
11 εκατ. τόνοι αργούΥπολογίζεται ότι από τον Μάιο έχουν εξαχθεί 11 εκατ. τόνοι αργού πετρελαίου από το Σεϊχάν, αλλά ακόμη παραμένει μυστήριο το ποιοι αγόρασαν το πετρέλαιο αυτό, το οποίο έφτασε στις αγορές κυρίως με ελληνικά τάνκερ που αρκετές φορές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο μεταφόρτωσης σε άλλα τάνκερ στη Μεσόγειο ή και στον Ατλαντικό, ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.
Οπως έγινε γνωστό, τον Αύγουστο τρία τάνκερ φορτωμένα με 3 εκατ. τόνους κουρδικού αργού, κατευθύνονται προς την Κίνα παρά τις προειδοποιήσεις της Βαγδάτης ότι θα στραφεί νομικά και θα διακόψει κάθε συναλλαγή και προμήθεια πετρελαίου σε όποια εταιρεία αγοράσει κουρδικό πετρέλαιο.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
πηγή