της Αιγύπτου και θα καλυφθεί από Μόσχα, Τεχεράνη και Καράκας.
Η Αίγυπτος είναι ένας μεγάλος αγοραστής και αλλάζει προμηθευτή σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Ριάντ που έχει αρχίσει να «σφίγγεται» οικονομικά.
Η συμφωνία της Αιγύπτου με την εταιρεία Aramco της Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκε με την παράδοση των τελευταίων 700.000 τόνων δεν θέλει το Κάιρο να την ανανεώσει και ήδη έχουν καταθέσει τις προσφορές τους στην κυβέρνηση ρωσικές, ιρανικές και βενεζουελάνικες εταιρείες.
Όπως ενημέρωσε η Aramco την αιγυπτιακή κυβέρνηση, θα σταματήσει τις προμήθειες του Οκτωβρίου, χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα ο λόγος ο οποίος είναι προφανέστατα γεωπολιτικός.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ενημέρωση από τη σαουδαραβική εταιρεία έγινε πριν μέρες και ότι δεν σχετίζεται με πολιτική απόφαση, αλλά οφείλεται καθαρά σε εμπορικούς λόγους βέβαια κανείς δεν το πιστεύει αυτό.
Η Aramco κάλειπτε το 40% των αναγκών της Αιγύπτου σε πετρέλαιο, ποσοστό το οποίο πρέπει να καλυφθεί από άλλες παραρωγούς χώρες.
Η Aίγυπτος ανέπτυξε τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα από εξολισμούς μέχρι οικονομικές συμφωνίες. Συνεπώς προς τα εκεί οδεύει και για να καλύψει τις πετρελαϊκές της ανάγκες.
Η κυβέρνηση Σίσι δεν θέλει πολλά πάρε δώσε με Αμερικανούς και ειδικότερα με τους «Δημοκρατικούς» καθώς τους θεωρεί βασικούς υπεύθυνους και χρηματοδότες του ισλαμιστή ανατραπέντα προέδρου Μ.Μόρσι και τηνς ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Γενικά τους θεωρούν βασικούς χρηματοδότες όλων των ισλαμιστικών οργανώσεων στην Μέση Ανατολή διότι εξυπηρετούν τα αμερικανικά αναθεωρητικά συμφέροντα. Είναι βολικοί για να ανατρέψουν μη αρεστές στην Ουάσιγκτον ηγεσίες.
Όπως έκαναν με τον Λίβυο Μ.Καντάφι και όπως επιχειρούν με το Σύρο πρόεδρο Μ.Άσαντ δημιουργώντας ένα απίστευτο «λουτρό αίματος» στην Συρία.
Τώρα η Ρωσία βλέπει πως έχει την δυνατότητα να χτυπήσει τις ΗΠΑ στην ενέργεια όσο ποτέ καθώς αν και στην αρχή οι Αμερικανοί σκοπίμως έριξαν τις τιμές του πετρελαίου για να πλήξουν την ρωσική οικονομία σε συνδυασμό με τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας επειδή τόλμησε να… αντιδράσει στους αμερικανικούς σχεδιασμούς σε Ουκρανία αλλά και Συρία όπως φαίνεται, η ρωσική οικονομία λόγω της υπερβολικής αυτάρκειάς της (διαθέτει τα πάντα η Ρωσία στο έδαφός της, πρώτες ύλες, υδρογονάνθρακες και σιτάρι) και του χαμηλότατου δημόσιου χρέους (μόλις 17%) άντεξε αντίθετα δεν άντεξαν οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και φυσικά το σπάταλο Ριάντ οδεύει προς μεγάλα ελλείμματα.
Τώρα η Μόσχα θέλει και επιδιώκει να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά και «ποντάρει» στο «ξεδόντιασμα» των «καλομαθημένων» Αμερικανών πόσο μάλλον των Ουαχαμπιστών του Ριάντ.
Η Ρωσία «τινάζει στον άερα» την προσπάθεια ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και συνεπώς την αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κάτι που ζητούν εναγωνίως οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου, αλλά και των καθεστώτα του Κόλπου που στηρίζονται από τις ΗΠΑ: Ο Igor Sechin, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της εταιρείας Rosneft και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι «Η εταιρεία δεν θα περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας με τον OPEC»!
Η κίνηση φυσικά δεν είναι άσχετη με την επιβάρυνση της διεθνούς κατάστασης ασφάλειας και με τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και η Γαλλία και κατά δεύτερον η Βρετανία κατά της Ρωσίας, επειδή η τελευταία καταδιώκει ανηλεώς τους ισλαμιστές στην Συρία.
Με απλά λόγια η Ρωσία είναι αποφασισμένη να «εξανλήσει» τις δυτικές εταιρείες, αλλά και τα καθεστώτα του Κόλπου που στηρίζουν τους ισλαμιστές και να πιέσει ακόμα χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου η Ρωσία ήδη έχει κερδίσει την πρώτη μάχη με τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου από πετρώματα:
Οι περισσότερες εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ έκλεισαν όταν η Ρωσία αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου.
Οι Αμερικανοί επιζητούσαν να μειωθεί η παραγωγή για να αυξηθεί το κόστος του φυσικού αερίου γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό οι αμερικανικές εταιρείες που είχαν τεράστιο κόστος εξόρυξης σχιστολιθικών πετρωμάτων και μετατροπής τους σε φυσικό αέριο.
«Γιατί θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου; Η Rosneft σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής, ώστε να ξεπεραστούν τα 203 εκατ. τόνοι που παρήγαγε η ρωσική εταιρεία το 2015», δήλωσε ο Sechin, ερωτηθείς για τα σχέδια του OPEC.
Ουσιαστικά η Μόσχα θα επιχειρήσει να φέρει στα πρόθυρα της πτώχευσης τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως και την γαλλική Total και την βρετανική BP οιοποίες παρουσιάζου τα τελευταία χρόνια εξοντωτικές ζημιές.
Θα τα καταφέρει; Έχει την αυτάρκεια για να το κάνει. Έχει προσαμρόσει την οικονομία της στα νέα δεδομένα και διαθέτει έναν λαό που ξέρει πως να ζει με «μέτρο» όταν χρειάζεται κάτι που στο Τέξας, στην Λουιζιάνα, στο Ιλινόις, στην Καλιφόρνια κ.α δεν μπορούν να το κάνουν και δεν βοηθάει το υπεργαλαξιακό χρέος των ΗΠΑ της τάξης των 19.5 τρισ. δολαρίων