Παναγιώτης ΝάστοςΗ αποτελεσματικότητα και φονικότητα του Jobaria, όπως και κάθε ΠΕΠ, φθίνει σημαντικότατα όταν προσβάλλει μονίμως οχυρωμένες τοποθεσίες όπως αυτές των νησιών μας και του Έβρου
Το «Jobaria» της Τουρκίας τρόμαξε τη γείτονα! «Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό;». Με αυτον τον τίτλο φιλοξενείται άρθρο σε τουρκικό site συνήθους αξιοπιστίας, γνωστό για τις διασυνδέσεις του με το τουρκικό ΥΠΑΜ.
Το εν λόγω τουρκικό άρθρο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο ΨΕΠ (Ψυχολογικών επιχειρήσεων) σε βάρος της χώρας μας, αναφέρει τα εξής:
"Ο Έλληνας καθηγητής Γρίβας είπε ότι το Jobaria Multi-Back Launcher που κατασκευάζει η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γρίβα, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε: «Το γνωρίζουν οι ελληνικές αρχές;»
Ο Έλληνας καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας υποστήριξε ότι ο εκτοξευτής Jobaria Multi-Back, που αναπτύχθηκε από τη ROKETSAN σύμφωνα με τις ανάγκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρείται το ισχυρότερο πυραυλικό σύστημα πυροβολικού 122 mm στον κόσμο, και αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.
Εφιστώντας την προσοχή στη συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία και τα ΗΑΕ τις τελευταίες ημέρες, ο Γρίβας είπε ότι στην Ελλάδα επικράτησε σιωπή.
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει μετατρέψει το Jobaria σε πλατφόρμα πυραύλων, ο Γρίβας είπε, "Μπορεί να εκτοξεύσει περισσότερους από 200 ρουκέτες μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι ένα απλό όπλο στην κατασκευή, αλλά πολύ εντυπωσιακό από άποψη ιδέας, κατασκευασμένο από την τουρκική εταιρεία Roketsan".
Δηλώνοντας ότι υπάρχει μια περίεργη αισιοδοξία στη χώρα για την ενίσχυση της Ελλάδας, ο Έλληνας καθηγητής είπε, «Τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ειδικά τα πυραυλικά συστήματα της Τουρκίας αποτελούν απειλή για την Ελλάδα. Πρέπει να παράγουμε αμυντικά συστήματα. Αυτό το Jobaria MCL είναι παράδειγμα. "
Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα αναπτύχθηκε από τη ROKETSAN σύμφωνα με τις ανάγκες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θεωρείται το πιο ισχυρό σύστημα ΠΕΠ 122 mm στον κόσμο, ενώ ο εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων Jobaria μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες στην κατηγορία του
Συμμετέχοντας στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως «ο μεγαλύτερος εκτοξευτής ρουκετών πυροβολικού στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό τους», το Jobaria Multi-Back Launcher έχει 4 έλικες πυραύλων 122 χιλιοστών τοποθετημένες σε ένα ημιρυμουλκούμενο 10 τροχών. Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει 240 πυραύλους 122 χιλιοστών σε 2 λεπτά ταυτόχρονα. Η μέγιστη εμβέλεια του Jobaria Multi-Back Launcher είναι 37 χιλιόμετρα και το μέγεθος της περιοχής που μπορεί να καταστραφεί από όλους τους πυραύλους εκφράζεται ως 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικά έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2003, η ROKETSAN έχει εξάγει μια σειρά από τα προϊόντα της στη χώρα αυτή. Παραδίδοντας ρουκέτες πυροβολικού 122 χιλιοστών για πρώτη φορά, η ROKETSAN έλαβε αίτημα για την ανάπτυξη ενός ειδικού οπλικού συστήματος, το οποίο αργότερα έγινε το θέμα του ρεκόρ Γκίνες.
Το σύστημα, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν, εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2013 στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η εμπειρία σε συστήματα που είχαν παραδοθεί προηγουμένως στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του ΠΕΠ Πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων) Jobaria. Το σύστημα, το οποίο έχει μια πολύπλοκη δομή με στοιχεία όπως έλεγχος πυρός, καθοδήγηση και εξισορρόπηση, διασφαλίζει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή δέχεται έντονο πυρ με μεγάλο αριθμό ρουκετών."
Η τουρκική διαστρέβλωση και η ελληνική υπεροχή μέσω PESCO
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ επισήμανσης και τρόμου, όπως και ότι κάθε οπλικό σύστημα αντιμετωπίζεται από άλλο ή άλλα οπλικά συστήματα.
Αυτό είναι άλλωστε και ο βασικός άξονας στον οποίο εδράζεται η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας. Συνεπώς παρά τους τουρκικούς κομπασμούς ότι το Jobaria τρόμαξε την Ελλάδα και τα περί βιβλίου Γκίνες, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική
Είναι γεγονός ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία παράγει πυραυλικά συστήματα και drone, όπως είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν ανάλογα και καλύτερα οπλικά συστήματα πολεμικών βιομηχανιών άλλων χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα είναι μέλος της PESCO που αποτελεί ουσιαστικά την κοινή αμυντική βιομηχανία των χωρών κρατών μελών της ΕΕ
Συγκεκριμένα στα πλαίσια της PESCO σε διάφορα προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων και μέσων μετέχουν από κοινού πολεμικές βιομηχανίες κρατών της, με απώτερο σκοπό την δημιουργία κοινού οπλικού συστήματος για τις χώρες κράτη μέλη της Ένωσης
Όπως αντιλαμβανόμαστε αυτό θα δώσει τεράστιες δυνατότητες στον εξοπλισμό των χωρών της ΕΕ με προηγμένα κοινά οπλικά συστήματα και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα και την Κύπρο
Η Τουρκία προσπάθησε να μπεί από το παράθυρο στην PESCO, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε.
Το να επισημαίνεις την ύπαρξη ενός οπλικού συστήματος του εχθρού είναι ωφέλιμο και παραγωγικό ταυτόχρονα, αφού ενεργοποιεί γρήγορα αντανακλαστικά και τρόπους αντιμετώπισής του, από άλλα οπλικά συστήματα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά των πολεμικών βιομηχανιών.
Αεροπορία-UAV και φίλιο πυροβολικό κατά του Jobaria
Τέλος επισημάνουμε ότι όπως κάθε οπλικό σύστημα έτσι και το Jobaria, αντιμετωπίζεται από άλλα οπλικά συστήματα, πράγμα που έχει επισημάνει άλλωστε σε προγενέστερο άρθρο του για το θέμα ο καθηγητής κ. Γρίβας, αναφέροντας χαρακτηριστικα:
"Μια “κλασική” αντίρρηση που προκύπτει όταν αναφερόμαστε στις επιχειρησιακές αρετές παρόμοιων όπλων, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για “μέγα ρουκετοβόλα”, όπως είναι το Jobaria MCL των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης έχουμε εξετάσει σε παλαιότερο άρθρο, είναι ότι αυτά είναι τρωτά στη δράση της εχθρικής αεροπορίας, οπλισμένων UAV ή και του εχθρικού πυροβολικού"
Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η αδιαμφισβήτητη ελληνική αεροπορική υπεροχή είναι εκείνη που σε συνδυασμό με UAV και φίλιο πυροβολικό, είναι σε θέση να περιορίσουν σημαντικότατα τη δράση του Jobaria
Κλείνω λέγοντας ότι η αποτελεσματικότητα και φονικότητα του Jobaria φθίνει σημαντικότατα όταν προσβάλλει μονίμως οχυρωμένες τοποθεσίες όπως αυτές των νησιών μας και του Έβρου, ενώ είναι αποτελεσματικότερο όταν προσβάλλει ακάλυπτο προσωπικό και συγκεντρώσεις εφεδρείας.
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.