Το σκάνδαλο με τον Ρεζά Ζαράμπ… καίει την τουρκική λίρα και τον ΕρντογάνΚατρακυλά επικίνδυνα η τουρκική λίρα καθώς από την αρχή της εβδομάδας, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες ότι ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ θα δηλώσει ένοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργών όταν ήταν πρωθυπουργός στην Τουρκία ο Ερντογάν και θα προβεί σε αποκαλύψεις στις ΗΠΑ.
Αυτές οι εξελίξεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς ο Ρεζά Ζαράμπ που συνελήφθη στο Μαϊάμι πέρσι τον Μάρτιο, διώκεται στις ΗΠΑ επειδή παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εκεί στις 27 Νοεμβρίου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απαίτησαν την έκδοση του πρώην υπουργού Οικονομίας Μεχμέτ Ζαφέρ Καγκλαγιάν και στελεχών της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας Halkbank για ύποπτες συμπαιγνίες με τον Ζαράμπ.
Ο πρώην υπουργός οικονομίας και ο πρώην επικεφαλής της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν για να παραβιάσουν τις κυρώσεις και να μεταφέρουν παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, για λογαριασμό της Τεχεράνης.
«Προς το παρόν, είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι κατηγορίες στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου αλλά σίγουρα στρέφονται εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας» είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης προσθέτοντας ότι:
«Δεν αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στο Ιράν. Έχουμε διμερείς δεσμούς με το Ιράν, ιδιαίτερα ευαίσθητες σχέσεις» και τονίζοντας ότι αυτό το είχε πει και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν ακόμα οι κυρώσεις ήταν σε ισχύ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση που πήραν να προσάψουν κατηγορίες στον Καγκλαγιάν» επέμεινε ο Ερντογάν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η συνεχής υποτίμηση της λίρας προκαλεί τώρα σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα, καθώς επηρεάζει άμεσα το ποσοστό πληθωρισμού της χώρας, την αποπληρωμή του χρέους της και τη δυνατότητα δανεισμού την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2019.
Όμως και η πολιτική εικόνα της χώρας είναι ζοφερή με τους μισούς από τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες (δημάρχους και περιφερειάρχες) να έχουν απομακρυνθεί από το αξίωμά τους και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους να έχουν απολυθεί.
Το σκάνδαλο Ρεζά Ζαράμπ είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα που γεύτηκε για πρώτη φορά η τουρκική κοινή γνώμη τον Δεκέμβριο του 2013, όταν τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς έπληξαν την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο Ζαράμπ, Ιρανός έμπορος χρυσού με διπλή υπηκοότητα, κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε Τούρκους αξιωματούχους ως μέρος ενός σχεδίου μεταβίβασης χρυσού στο Ιράν για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή του Ιράν να λαμβάνει πληρωμές για τις εξαγωγές του προς την Τουρκία.
Μια πληθώρα καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών υποδεικνύει ότι ο Ζαράμπ έλαβε βοήθεια από υπουργούς, γιους υπουργών, τραπεζίτες και γραφειοκράτες του τουρκικού Δημοσίου.
Ο Ζαράμπ συνελήφθη τότε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από περίπου δύο μήνες.
Οι κατηγορίες εναντίον του εγκαταλείφθηκαν με την Άγκυρα να προστατεύει τόσο τον Ζαράμπ όσο και άλλους υπόπτους, καλώντας τους εισαγγελείς να αλλάξουν γνώμη για να μην κατηγορηθούν -όπως συνέβη με τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν- ότι συνωμοτούν με τους οπαδούς του Γκιουλέν για να δυσφημήσουν την κυβέρνηση.
Το ζήτημα, ωστόσο, δεν έκλεισε για τις ΗΠΑ.
Τον Μάρτιο του 2016, οι αμερικανικές Αρχές τον συνέλαβαν όταν έφτασε στο Μαϊάμι για οικογενειακές διακοπές.
Ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Ζαράμπ, ο αναπληρωτής διευθυντής της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα συνελήφθη επίσης και φυλακίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν ο Ζαράμπ, όπως διαρρέεται στον αμερικανικό Τύπο, συνεργαστεί με τους εισαγγελείς και τους δώσει πληροφορίες που εμπλέκουν την Halkbank, άλλες τουρκικές τράπεζες, γραφειοκράτες και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν και του στενού κύκλου του, η υπόθεση αυτή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστιους πολιτικούς και οικονομικούς σεισμούς.
Οι διμερείς εντάσεις γύρω από την υπόθεση είναι πιθανόν επίσης να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με ολέθρια αποτελέσματα στην τουρκική οικονομία και το εθνικό της νόμισμα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.