GuidePedia

0

Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ τεταμένες ως αποτέλεσμα μιας σειράς περιστατικών που αφορούν τις πολιτοφυλακές της Υεμένης και την ενεργή υποστήριξη τους από το Ιράν.

Οι Σαουδάραβες απείλησαν ειδικά μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη στο Ριάντ,τους Ιρανούς, ότι θα υπάρξει άμεση αντιπαράθεση σε περίπτωση δεύτερου τέτοιου περιστατικού.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα καθώς η Σαουδική Αραβία ομιλεί επίσημα στα μέσα ενημέρωσης για πρόκληση πολέμου από το Ιράν ενώ τονίζουν την περίπτωση άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τους Σιίτες της Τεχεράνης .

Χθες αποστάλθηκαν προειδοποιήσεις από το Ριάντ σε όλους τους Σαουδάραβες που ζουν και εργάζονται στο Λίβανο διότι επίκειται και εκεί πόλεμος .

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Σαρίφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι Σαουδάραβες και ο στρατός τους κατηγορούνται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανθρώπων, καθώς και για την αποσταθεροποίηση της Υεμένης.

Η βρετανική εφημερίδα «The Daily Express» επικαλούμενη πηγές στο βρετανικό υπουργείο άμυνας παραθέτει στοιχεία για να συγκρίνει το πολεμικό δυναμικό των δύο χωρών ( Σ.Αραβία-Ιράν), για να μάθουμε ποια χώρα θα έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.


Ένα από τα βασικά κριτήρια, τα οποία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση ενός παρατεταμένου πολέμου, είναι σαφώς ο αριθμός του λεγόμενου «ανθρώπινου δυναμικού»:

σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι Σαουδάραβες διαθέτουν 934 χιλιάδες στρατιώτες και περίπου 40 εκατομμύρια εφέδρους που θα είναι έτοιμοι να επανδρώσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

Το πιο πυκνοκατοικημένο Ιράν υστερεί σε αυτό το θέμα, έχοντας σε αριθμούς περισσότερους από 250.000 στρατιώτες και αξιωματικούς και μόνο 14 εκατομμύρια εφέδρους .

Στο αριθμό του εξοπλισμού αεροσκαφών η βασιλική πολεμική αεροπορία του Βασιλείου είναι ανώτερη της ιρανικής αεροπορίας κατά τουλάχιστον 300 μονάδες.

Στην διάθεση του το Ριάντ έχει 790 αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μαχητικά , σε αντίθεση με το 477 αεροσκάφη του Ιράν, του οποίου ο στόλος αποτελείται κυρίως από παλαιότερης κατασκευής αεροσκάφη .

Μια παρόμοια διαφορά παρατηρείται και στον εξοπλισμό του Στρατού, αν και το αρματικό δυναμικό των δύο χωρών είναι περίπου το ίδιο (1142 Σαουδαραβικά έναντι 1161 ιρανικά άρματα μάχης), ο αριθμός ΤΟΜΑ –ΤΟΜΠ και οχημάτων μάχης (IFV, APC, κλπ ..) της Σ.Αραβίας είναι 4 φορές μεγαλύτερος του Ιράν (5.500 έναντι 1315).

Ωστόσο όμως, σε περίπτωση πολέμου οι Ιρανοί θα έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα σε εξοπλισμό πυροβολικού, μιας και διαθέτουν 1474 εκτοξευτήρες ρουκετών και περίπου 2.500 άλλους τύπους πυροβόλων εναντίον 322/1000 παρόμοιου μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλων της Σ.Αραβίας .

Σε επικείμενη μάχη θα κυριαρχήσουν επίσης οι μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού στον ιδιαίτερο χώρο του Περσικού Κόλπου.

Οι πιθανότητες σε αυτήν την περίπτωση ανήκουν αποκλειστικά στο Ιράν , με το στόλο του να αποτελείται από 398 πολεμικά πλοία που μπορούν εύκολα να συντρίψουν την Σαουδαραβική δύναμη περιπολικών σκαφών μέσα σε 55 λεπτά.

Όσο για τη σύγκριση των δαπανών του προϋπολογισμού για την άμυνα των δύο χωρών, το Ριάντ προτίθεται να δαπανήσει για τις στρατιωτικές του ανάγκες φέτος περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια λίρες έναντι 4,7 δις. Δολάρια της Τεχεράνης.

Όπως μπορούμε να δούμε και οι δύο αντίπαλοι έχουν τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία τους, τα οποία με την σωστή «προσέγγιση» μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας πιθανής ένοπλης σύρραξης γέρνοντας την πλάστιγγα στην μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Το σίγουρο όμως είναι ότι οποιαδήποτε βιαστικό βήμα σε αυτή τη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του χάους, και σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων καθώς και στην δημιουργία μιας νέας εστίας έντασης σε μια άκρως προβληματική περιοχή.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top