O μεγαλύτερος μέτοχος της Chevron ακούει στο όνομα Τζων Γουάτσον και ήταν από το 1980 σε επιτελικές θέσεις κι έφτασε να είναι CEO και πρόεδρος της εταιρείας ως το 2018.Ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της Chevron ονομάζεται Ρόμπερτ Ντέναμ. Εκτός από συνεργάτης μεγάλης δικηγορικής εταιρείας είναι μέλος της Oaktree Capital Group, αλλά και μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας New York Times. Έχει προσβάσεις σε όλο το μιντιακό σύστημα της χώρας και είναι φυσικά, ορκισμένος εχθρός του Τραμπ, αφού η εφημερίδα έφτασε στο σημείο να βάλει πρωτοσέλιδο τίτλο «ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η καταστροφή της Αμερικής». Είδε, όμως, θετικά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!
Ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της Chevron ονομάζεται Ρόμπερτ Ντέναμ. Εκτός από συνεργάτης μεγάλης δικηγορικής εταιρείας είναι μέλος της Oaktree Capital Group αλλά και μέλος του ΔΣ της πασίγνωστης εφημερίδας New York Times.
Ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Chevron είναι και το κύριο θέμα μας. Πρόκειται για τον Ρόναλντ Σούγκαρ. Ένας 70χρονος Καναδός, ο οποίος δεν προέρχεται από το σκληρό πυρήνα της αγοράς πετρελαίου, αλλά από τον κόσμο της τεχνολογίας. Είναι μέλος του Δ.Σ. κολοσσών όπως η Apple και πολιτικά ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς, αλλά η σχέση του με τον Τραμπ είναι κακή.
Ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Chevron είναι ο Ρόναλντ Σούγκαρ. Από το 2003 ως το 2010, ο Σούγκαρ ήταν CEO της Northrop Grumman, την συμπαραγωγό εταιρεία, μαζί με την Lockheed Martin, του αεροσκάφους F-35. Ο Σούγκαρ, έχει στο κινητό του καταχωρημένα τα τηλέφωνα του Ερντογάν και των δύο γιων του και τεσσάρων υπουργών της Τουρκίας...Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι από το 2003 ως το 2010, ο Σούγκαρ ήταν CEO του κολοσσού που κατασκευάζει πολεμικά αεροσκάφη, της Northrop Grumman. Πρόκειται για την συμπαραγωγό, μαζί με την Lockheed Martin, του αεροσκάφους F-35. Ο Σούγκαρ, έχει στο κινητό του τα τηλέφωνα του Ερντογάν, των δύο γιων του και τεσσάρων υπουργών της Τουρκίας. Τους λόγους μπορεί να τους φανταστούμε. Το F-35, στο οποίο συμπαραγωγός ήταν και η Τουρκία, αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ και κατασκευαστών, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο.
Η γερμανική Assenagon Asset Management προέβη σε αγορά 503.000 μετοχών της Chevron, μόνο σε μία ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τα funds και τους μεγάλους οργανισμούς που επενδύουν στη Chevron, αξίζει να πούμε ότι στις 28/7/2020 κατείχαν συνολικά το 35,46% των μετοχών. Λίγο πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς της Noble, γερμανικές εταιρείες έσπευσαν να τοποθετηθούν στην Chevron. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική Assenagon Asset Management, η οποία προέβη σε αγορά 503.000 μετοχών της Chevron, μόνο σε μία ημέρα! Από κοντά και η ολλανδική Mn Services. Αν και προτιμά επενδύσεις σε μετοχές πληροφορικής, την ίδια μέρα αγόρασε 624.000 μετοχές της Chevron. Αντίθετα, καθαρά αμερικάνικα funds, όπως η First Trust Advisors, ξεπούλησαν πακέτα της τάξης των 1,2 εκατομμυρίων μετοχών.
Η διοίκηση της Chevron "καλοβλέπει" την Τουρκία
Ανακεφαλαιώνοντας, η Noble που "έδεσε" επιχειρηματικά τις έρευνες πετρελαίου σε Κύπρο και Ισραήλ, που προώθησε τον Eastmed και που ώθησε για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ παύει να υφίσταται. Στην Chevron, το ισραηλινό λόμπι δεν φαίνεται να έχει σοβαρή διείσδυση. Συνεπώς, ο γεωπολιτικός προσανατολισμός που είχε η Noble στη Μεσόγειο, τίθεται εν κινδύνω με την Chevron. Ειδικά, ο Σούγκαρ επιδιώκει την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.
Επιπρόσθετα, οι New York Times μόνο μπράβο δεν έχουν πει στην Τουρκία για την επέμβασή της στη Λιβύη και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επιπροσθέτως, η Chevron συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Turkish Petroleum στη Μαύρη Θάλασσα. Η παλιά της κόντρα δε, με την ανταγωνίστρια ExxonMobil στα οικόπεδα του Ιράκ, της δίνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επεκταθεί πλήρως στην Μεσόγειο, αγοράζοντας τα μερίδια της Exxon σε Ελλάδα και Κύπρο!
Κατόπιν αυτών, προκύπτει το ερώτημα: H αντικατάσταση της Noble από την Chevron, ποιον συμφέρει περισσότερο στην παρούσα φάση; Την Ελλάδα ή την Τουρκία; Στο διάστημα που διαδραματίζονται όλα αυτά, μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Dwight D. Eisenhower" (CVN69) στην Κρήτη. Βλέπετε, οι παίκτες, έχουν πάρει τα μαθήματά τους, από τότε που ο Ερντογάν έδιωξε με τις φρεγάτες του το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, σε μια περίοδο για την Ιταλία υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση αδύναμη να αντιδράσει.
Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τέτοιου είδους μεταβατικές περιόδους. Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην περιοχή μας, η αντικατάσταση της Noble από την Chevron πρόκειται να φέρει ανακατατάξεις τόσο σε στρατηγικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Κι αν τα μάτια μας δεν είναι ορθάνοιχτα, φοβάμαι ότι η αλλαγή θα είναι υπέρ των Τούρκων.
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.