Αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας
Αντιδράσεις σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα προκαλεί η συμμετοχή του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στο Ουζμπεκιστάν. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Τριτίν ζητά «πιο δυναμική» πολιτική έναντι της Τουρκίας, ακόμη και οικονομικά μέτρα, ενώ «σοβαρό λάθος» χαρακτηρίζει τη στάση της Άγκυρας εκπρόσωπος του SPD.
Η Τουρκία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) – έναν οργανισμό με επικεφαλής τη Ρωσία και κυρίως την Κίνα. «Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν μέχρι πότε θα επιτρέπουν στον (Ταγίπ) Ερντογάν να τους σέρνει από τη μύτη», δηλώνει ο κ. Τριτίν στην εφημερίδα «Die Welt» και τονίζει:
«Η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, κάνει περισσότερα και από ό,τι η Κίνα για την παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλει να ενταχθεί στον SCO μαζί με το Ιράν. Είναι καιρός για μια πιο δυναμική πολιτική έναντι της Τουρκίας».
Όπως επισημαίνει το στέλεχος των Πρασίνων, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εξεταστούν αναγκαστικά οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ θεωρεί «σοβαρό λάθος» το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν και το ερμηνεύει ως μια νέα προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες.
«Στην εξωτερική πολιτική, αυτό θα ήταν ένα ακόμη συμβολικό βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση και τις αξίες της – ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Σμιντ.
Στην αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Βάντεπουλ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ενρτογάν, έχει επανειλημμένα λάβει μέτρα τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση το εάν η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
«Το φλερτ με τον SCO πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Ο οργανισμός έχει σαφώς διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες από το ΝΑΤΟ και στρέφεται έτσι εναντίον μας», αναφέρει ο κ. Βάντεπουλ στη Welt και συνεχίζει:
«Πρέπει να πούμε στον κ. Ερντογάν πολύ ξεκάθαρα ότι μια εκτροπή δεν είναι ούτε εφικτή ούτε συμβατή με τις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ. Για μία ακόμη φορά φαίνεται πόσο προβληματικό είναι το γεγονός ότι ο καγκελάριος Σολτς μέχρι σήμερα δεν έχει οικοδομήσει μια καλή, αξιόπιστη σχέση διαλόγου με τον Ταγίπ Ερντογάν».
Υπέρ της Τουρκίας, αντιθέτως, τάσσεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τον αρχηγό της Τίνο Χρουπάλα να δηλώνει ότι η Άγκυρα «προφανώς αναγνώρισε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας ότι σε έναν πολυπολικό κόσμο απαιτούνται πολλαπλές πολιτικές επιλογές, αλλά στη χώρα μας αυτές τις επιλογές τις εμποδίζουν ειδικά οι Πράσινοι και έτσι η μονόπλευρη εξάρτηση από τη Δύση παραμένει».
«Η Τουρκία (στην πραγματικότητα) δεν ανήκει πλέον στο ΝΑΤΟ»
Ο Markus Decker στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρει ότι αδιαμφισβήτητα η Τουρκία εδώ και καιρό αποτελεί προβληματική περίπτωση για τη Δύση, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν κάποτε αποκαλούσε «ελεύθερη Δύση».
Στο άρθρο του με τίτλο: «Η Τουρκία (στην πραγματικότητα) δεν ανήκει πλέον στο ΝΑΤΟ» τονίζει, ότι με την πρόθεσή του να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπου συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά αυταρχικά κράτη, ο Ερντογάν περνάει σε ένα άλλο επίπεδο, που αφορά κυρίως τη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος φυλακίζει αντιφρονούντες, φιμώνει τα ΜΜΕ και παρεμποδίζει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, είναι πράγματα ασύμβατα με τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, τονίζει ο συντάκτης, όπως ασύμβατος είναι και ο βάναυσος πόλεμος κατά των Κούρδων της Συρίας.
Η Τουρκία δεν μπορεί να ανήκει ταυτοχρόνως σε δύο συμμαχίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη, όπως σχολιάζεται: το τελευταίο επιχείρημα κατά του αποκλεισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ήταν ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στην επιρροή της Ρωσίας, ωστόσο ακριβώς προς τα εκεί φαίνεται ότι οδεύει.
Σε περίπτωση εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αυτή η διαδικασία θα ήταν αναπόδραστη, για αυτό χρειάζεται προσοχή. Βεβαίως δεν μπορεί κανείς εσαεί να προσπαθεί να αποφύγει την αντιπαράθεση, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, όταν μάλιστα ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται ανηλεώς το status quo, καταλήγει ο Decker.
O επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Michael Roth (SPD), μιλώντας στο RND, προειδοποίησε την Τουρκία να μην ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης:
«Ο SCO με τις αξίες και τους στόχους του είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με το ΝΑΤΟ. Μια τουρκική συμμετοχή σε αυτόν θα ήταν επομένως μια ξεκάθαρη απομάκρυνση από τη συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SPD, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Erdogan ότι εδώ και χρόνια «παίζει διπλό παιχνίδι», προκειμένου να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη.
FΑΖ: «Εκεί που νιώθει καλά ο Ερντογάν»
Το άρθρο του Rainer Hermann περιγράφει αρχικά τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τα μέλη του και τους στόχους που εξυπηρετεί, ενώ επισημαίνει στη συνέχεια ότι, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο Fehim Tastekin, ο ΟΣΣ είναι σίγουρα μια ομάδα κρατών, στην οποία ο Erdogan «αισθάνεται άνετα», διότι στο επίκεντρο τίθενται η ασφάλεια και η οικονομία.
Επιπλέον, στην τελική δήλωση που προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, αναφέρεται ότι δεν είναι αποδεκτή η παρέμβαση των κρατών-μελών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών και η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφός τους.
Η επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου να προσχωρήσει η Τουρκία στον Οργανισμό έχει διττό στόχο, σύμφωνα με το άρθρο:
από τη μία να δείξει στους δυτικούς συμμάχους ότι μπορεί η χώρα του να προσανατολιστεί και αλλού, πέρα από τη Δύση, κάτι που βεβαίως θα της στοίχιζε γιατί δεν θα είχε πλέον πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ούτε την ασφάλεια που προσφέρει το ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί το νέο κέντρο βάρους στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, προκειμένου να συνδεθεί πιο στενά με την κινεζική πρωτοβουλία “One Belt One Road“.
Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να χρησιμοποιήσει τον SCO απλώς ως στρατηγική επιλογή για μεγαλύτερη ανεξαρτησία ή ως προκάλυμμα για μια πιο στενή συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς επίσης αν θέλει να ανήκει στο δυτικό ή το ανατολικό στρατόπεδο.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.