Στο σχέδιο αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιστροφή των Παλαιστινίων στα βόρεια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, από τα οποία και εκδιώχθηκαν για να προστατευτούν από τα ισραηλινά πυρά.
Άλλωστε ο IDF έχει φροντίσει να μετατρέψει τη βόρεια Γάζα σε «κρανίου τόπο» δεδομένου ότι η πλειονότητα των κτηρίων και των υποδομών έχει καταστραφεί.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί υπουργοί επιμένουν να αναφέρονται στον… «εκτοπισμό» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση Netanyahu είναι σε διαπραγματεύσεις με αφρικανικά κράτη που είναι έτοιμα να υποδεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Netanyahu υποστηρίζει επισήμως ότι δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων, σενάριο στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά τόσο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Αλλαγές στα σύνορα με Λίβανο
Με την έναρξη του πολέμου με την Hamas, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu είχε υποστηρίξει πως η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.
Το ίδιο μήνυμα φέρεται να μετέφερε και στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Amos Hochstein κατά τη συνάντηση τους στο Τελ Αβίβ, λίγο πριν την άφιξη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken για τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.
Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται πως ο Netanyahu διεμήνυσε στον Αμερικάνο διπλωμάτη πως «το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιφέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στα σύνορα του με τον Λίβανο».
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu είπε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ Hochstein ότι μετά τη δολοφονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ είναι πιο αποφασιστικό, τολμηρό και ενωμένο από ποτέ» ανέφερε η ανακοίνωση Netanyahu, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι «όσοι από τους γείτονες του Ισραήλ δεν το καταλαβαίνουν προς το παρόν, θα το καταλάβουν πολύ καλά, στο νότο, στο βορρά και σε όλους τους άλλους τομείς».
Απειλές Nasrallah, έτοιμοι για όλα λέει ο IDF
Αν και μέχρι στιγμή, οι συγκρούσεις των Ισραηλινών και των δυνάμεων της Hezbollah περιορίζονται στη συνοριακή γραμμή Ισραήλ – Λιβάνου, ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah έσπευσε να προειδοποιήσει το Ισραήλ, μετά το πυραυλικό χτύπημα στη Βηρυτό και τη δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas, Saleh al Arouri, ότι δεν φοβάται να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, δεσμευόμενος να πολεμήσει «χωρίς όρια» και «χωρίς κανόνες» εάν το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο.
Από την πλευρά του πάντως ο IDF υποστηρίζει πως είναι προετοιμασμένος για κάθε σενάριο, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει ανακοινώσει ότι έχει εκπονήσει σχέδιο επίθεσης στο νότιο Λίβανο, το οποίο και μπορεί να υλοποιήσει ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις.
Η επόμενη ημέρα στη Γάζα
Αλλαγές όμως στα σύνορα του Ισραήλ θα υπάρξουν και με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant.
Το σχέδιο αναφέρεται στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα μετά τη νίκη επί της Hamas.
Βάσει αυτού του σχεδίου, που ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση Netanyahu, ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, μέχρι να διαλυθεί στρατιωτικά και πολιτικά η Hamas και μέχρι να εξουδετερωθεί κάθε στρατιωτική απειλή.
Η επόμενη φάση του σχεδίου προβλέπει ότι η Hamas δεν θα έχει τον έλεγχο της Γάζας και ότι αυτή δεν θα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ ενώ αναφέρεται με ασάφεια σε παλαιστινιακά όργανα που θα αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρχει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Γάζα αφού επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου».
Η φάση 3
Στην φάση αυτή αναφέρεται πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την ευχέρεια να έχει ελευθερία δράσης στη Γάζα προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο IDF θα περάσει σε μια νέα φάση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα ενώ θα συνεχίσει να πολεμά την Hamas στο νότο για όσο καιρό χρειαστεί.
Στο Βορρά οι Ισραηλινοί θα πραγματοποιούν εισβολές, καταστροφή τούνελ και ειδικές χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις με στόχο την εξάλειψη των υπολειμμάτων της Hamas.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το εάν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα βόρεια εδάφη της Γάζας, ενώ δεν διευκρινίζεται ποια είναι ακριβώς η διαφορά των επιχειρήσεων αυτών σε σχέση με αυτές που είναι σε εξέλιξη σήμερα.
Σενάρια εκτοπισμού
Με την Γάζα να έχει μετατραπεί σε επίγεια κόλαση, όπου κτήρια και βασικές υποδομές έχουν… ισοπεδωθεί και καταρρεύσει και με το 85% των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων να έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του - που είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν πλέον -, πυκνώνουν οι αναφορές Ισραηλινών αξιωματούχων και υπουργών που μιλούν για τον … εθελοντικό και μη εκτοπισμό τους έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Itamar Ben-Gvir, ο οποίος πρότεινε να επιστρέψουν Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», ενώ αντίστοιχη πρόταση είχε διατυπώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich, ο οποίος ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να φύγουν… προκειμένου να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί που μπορούν να κάνουν «την έρημο να αναπτυχθεί».
Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει πως η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει.
Επίσκεψη Blinken
Η επόμενη ημέρα στη Γάζα καθώς και το ποιος θα αναλάβει την εξουσία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στη Μέση Ανατολή και στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει την έκκληση του για αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε ο πόλεμος να μην γενικευθεί και να μην περάσει στον Λίβανο.
Στον Λίβανο αναμένεται να βρεθεί και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό και να επιμείνει στη σημασία του να αποφευχθεί ένα δεύτερο στρατιωτικό μέτωπο.
Βομβαρδισμοί δίχως τέλος
Πάντως και μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ισραηλινό σχέδιο, ο IDF επιμένει στη γνωστή συνταγή του, τους βομβαρδισμούς.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μαίνονται σκληρές μάχες.
Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν την Khan Yunis όπου έχει εξελιχθεί στο επίκεντρο του πολέμου.
Το τελευταίο 24ωρο, 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους 9 παιδιά, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά.
Υπουργείο Άμυνας Ισραήλ: Ανάπηροι...12.500 Ισραηλινοί στρατιώτες
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ φέρεται να ανακοινώσει πως θα αναγνωρίσει ως άτομα με ειδικές ανάγκες... λόγω του πολέμου 12.500 Ισραηλινούς στρατιώτες.
Στους 22.600 οι νεκροί
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 58.000, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών στα συντρίμμια των κτηρίων που έχουν ισοπεδωθεί.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.