Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Όλο και περισσότερες αναλύσεις για την απιστία και την εχθρική στάση της Τουρκίας στη Δύση και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Πιστέψτε με είναι πολλές, όπως και τα αρνητικά δημοσιεύματα…
Την ίδια στιγμή, στα κοινωνικά δίκτυα βρίθουν οι επιθέσεις και οι ειρωνείες για το φοβικό σύνδρομο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Τον «δράστη» αυτής της πολιτικής δεν τον αναζητεί κανείς, καθώς τον γνωρίζουν όλοι: είναι ο υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Βασικά, ο κ. Μπλίνκεν ζήτησε να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προφανώς τον δυσκολεύει ή, κατά άλλους, παίζει το γνωστό αφ’ υψηλού παιγνίδι του, ότι ο ίδιος είναι ένας Σουλτάνος και οι υπόλοιποι υπάκουοι υπηρέτες.
Με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, δεν γνωρίζουμε εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση που ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός. Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε ο κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα, ο Ερντογάν αναχώρησε για περιοδεία στην τουρκική ύπαιθρο και την προ-προηγούμενη φορά τον συνάντησε για μερικά λεπτά στο αεροδρόμιο για να του παραδώσει το τελεσίγραφο: Η ένταξη της Σουηδίας έναντι των μαχητικών F-16…
Βεβαίως, το θέμα δεν είναι η συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον Ερντογάν, διότι όσο ο Αμερικανός υπουργός πάει στο νεοσουλτάνο παρακαλώντας δεν θα μπορέσει να κερδίσει ούτε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε το «ντιλ» που επιδιώκει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δηλαδή:
Να αγοράσει η Αθήνα τα μαχητικά F-35, να πάρει και η Τουρκία τα αμερικανικά F-16, αφού προηγουμένως επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Δυτική Συμμαχία, και να αποδεχθεί ο Ερντογάν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Ελλάδας και άλλων συμμάχων της Αμερικής. Είμαι σίγουρος πως αν τεθεί έτσι το θέμα, ο κ. Μπλίνκεν θα φύγει άπρακτος από την Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας εάν δεν έχει στα χέρια του τα F-16.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες -αν και ήταν γιορτινές- ο κ. Μπλίνκεν συμμετείχε σε συσκέψεις στο αμερικανικό υπουργείο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενώ φέρεται να τηλεφώνησε στους τέσσερις νομοθέτες από τους οποίους εξαρτάται η έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.
Δεν γνωρίζουμε αν κατάφερε να εκμαιεύσει θετική απάντηση, αλλά αν αναλύσει κανείς την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα. Το πιο σοβαρό είναι αυτό:
«Είχαμε εμπόδια -δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ- στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε».
Στέλνει μεν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι αυτή ευθύνεται για τα προβλήματα thς με το Κογκρέσο, αλλά αποκαλύπτει και τις επαφές με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές για να αποδεχθούν την ένταξη της Σουηδίας ως όρο για την πώληση των F-16.
Με τα σημερινά δεδομένα οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν έχουν υποχωρήσει, καθώς θα αναμένουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία.
Οι αναλυτές από την πλευρά τους, κατακρίνουν το γεγονός -αν θέλετε το θράσος της Τουρκίας- να ζητά όπλα από την Ουάσιγκτον και την ίδια στιγμή «να κρατά μία ανταγωνιστική στάση αναφορικά με την πολιτική και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, κάτι που δημιουργεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών», όπως σημειώνει ένα σημαντικό άρθρο στην ιστοσελίδα The Hill του Jordan Cohen (πολιτικού αναλυτή στο Cato Institute, μίας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον), του Jonathan Ellis (ερευνητή και συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου) και της Nadrine Mosaad (ερευνήτριας που συνεργάζεται με το Cato).
Πως καταλήγει το άρθρο; Διαβάστε:
«Οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής των ΗΠΑ λειτουργούν συχνά με την υπόθεση ότι η αποστολή περισσότερων όπλων σε συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους παρέχει στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα άσκησης επιρροής στους αποδέκτες. Ωστόσο, η Τουρκία αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα ότι ισχύει το αντίθετο.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο ασθενέστερος σύμμαχος υπαγορεύει την πολιτική των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, η επανεκτίμηση του τρόπου λειτουργίας της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ πρέπει να αποτελέσει στόχο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν».
Ο σημερινός πρόεδρος της Αμερικής έχει μία μοναδική ευκαιρία να κόψει τον βήχα στον Ερντογάν αρκεί να ακούσει τους αναλυτές, αλλά και αρκετούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του, οι οποίοι πιστεύουν ότι η πολιτική έναντι της Τουρκίας έχει κτυπήσει στον τοίχο, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Εικάζουμε ότι ο κ. Μπλίνκεν θα μεταφέρει σήμερα προσωπικό μήνυμα του κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν. Εάν δεν καταφέρει να τον συναντήσει θα το επιστρέψει στο Λευκό Οίκο όπως το έλαβε… Βέβαια, ακόμα και αν μπορέσει να το δώσει, ποιος εγγυάται στον Αμερικανό υπουργό ότι ο νεοσουλτάνος δεν θα το πετάξει στα σκουπίδια, όπως έχει κάνει παρά πολλές φορές στο παρελθόν…
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου