GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0

Ο ελληνικός Τύπος έγραψε για το παρασκήνιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Ισραήλ το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου.

Εδώ είναι τα πράγματα που προέκυψαν κατά τη συνάντηση στην οποία το δίδυμο προσπάθησε να ενισχύσει τη «συμμαχία κατά της Τουρκίας»…, γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.



Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «η Καθημερινή γράφει ότι η στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή φέρνει την Ελλάδα και το Ισραήλ πιο κοντά» και αναφέρει ότι «κατά τις συναντήσεις που έγιναν στην Ιερουσαλήμ προέκυψε γενική συναίνεση όχι μόνο για τις ενεργειακές συνδέσεις αλλά και για περιφερειακά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

«Σφιχτότεροι δεσμοί»

«Η συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε την κοινή συνεννόηση για την ηλεκτρική σύνδεση με την Κύπρο. Εξοπλιστικά προγράμματα στην αμυντική βιομηχανία συνδέουν Ελλάδα και Ισραήλ με ακόμη στενότερους δεσμούς στον τομέα αυτό.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι ο Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με μονάδες που συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και αναφέρθηκε ότι στις συναντήσεις συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Συνεργασία για UAV και πυραύλους!»

Ενώ η Καθημερινή σημείωσε ότι «Εφόσον το Ισραήλ δεν πραγματοποιεί καμία στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, τα οπλικά συστήματα που προμηθεύονται από το Ισραήλ στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στον κατάλογο του τουρκικού στρατού. Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει γενικά ανταποκριθεί θετικά σε όλες τις απαιτήσεις της Ελλάδας για οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας (ποιοτικής αιχμής).

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι δύο τομείς ξεχώρισαν ιδιαίτερα:

«Σχεδιασμός και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), καθώς και παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών. Το Ισραήλ επωφελείται επίσης από αυτή τη συνεργασία, επειδή έχει την ευκαιρία να παράγει μαζικά οπλικά συστήματα και πυρομαχικά σε μια περιοχή σχετικά κοντά στη χώρα».

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό δημοσίευμα σχολιάζει: «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και η προσωπική του υποστήριξη στον Νετανιάχου και στην πολιτική της διοίκησης της Ιερουσαλήμ στη Μέση Ανατολή θεωρείται ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ειδικά σε μια περίοδο που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι αναποφάσιστες σε αυτά τα θέματα».

«Ταυτόχρονα, ενώ η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται για την επιστροφή των ερευνητικών πλοίων στο νησί Κάσο, η Ελλάδα παρακολουθεί επίσης προσεκτικά την παρουσία ενός πλοίου συλλογής πληροφοριών που ανήκει στο τουρκικό ναυτικό νότια της Κρήτης».

Η είδηση ​​της Καθημερινής έχει ως εξής:

«Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη στον τομέα τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η ανάπτυξη του πλοίου συλλογής πληροφοριών του τουρκικού ναυτικού που ονομάζεται «Ufuk» στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Κρήτη».

Και οι δύο υπουργοί ήταν στις Βρυξέλλες

Για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, το δημοσίευμα σημειώνει: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περίεργο τι θα συζητηθεί στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 3-4 Απριλίου».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top