Το σενάριο αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron λέει ο Fabien Roussel από το γαλλικό Κομουνιστικό Κόμμα - Τα... μαζεύει ο Γάλλος υπουργός Άμυνας
Η πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις από ευρωπαϊκά κράτη –μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις ακόμα και ανάμεσα στους πιο στενούς του συμμάχους, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν σαφείς αποστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται και ούτε θα εμπλακεί στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας.
Κατόπιν, ο Macron στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επανέλαβε πως η Γαλλία θα κάνει ότι χρειάζεται «χωρίς όρια» και «χωρίς κόκκινες γραμμές» για να στηρίξει την Ουκρανία, όταν ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden διαβεβαίωνε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν Αμερικάνοι στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι βασικό μέλημα του είναι η συνέχεια της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Και όμως ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη 7 Μαρτίου με την αντιπολίτευση, φέρεται να έκανε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα, αποκαλύπτοντας το σχέδιο του για επέμβαση… γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.
Το σενάριο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας L'Indépendant, o επικεφαλής του Κομμουνιστικού κόμματος της Γαλλίας, Fabien Roussel υποστήριξε ότι ο Macron αναφέρθηκε σε ένα σενάριο, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να σταλούν γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος.
Όπως είπε ο Roussel, το σχέδιο προβλέπει ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας προς την Οδησσό ή το Κίεβο, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέμβαση» εκ μέρους της Γαλλίας.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, καθώς θα πυροδοτήσει έναν πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων που θα μπορούσε να σύρει στην καταστροφή όλη την ανθρωπότητα μέσω ενός πυρηνικού παγκόσμιου πολέμου... και ολοκαυτώματος.
Τα... μαζεύει ο Γάλλος υπουργός Άμυνας
Πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Sebastien Lecornu έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις, αναφέροντας πως η συζήτηση για τη δυνατότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν αφορά την ανάπτυξη στρατιωτών για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Συζητήθηκαν διάφορες υποθέσεις, αλλά δεν μιλάμε για στρατεύματα που συμμετέχουν σε εχθροπραξίες» υπογράμμισε ο Lecornu, επαναλαμβάνοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
«Παρ' όλα αυτά, εξετάζουμε εάν έχουμε κάνει τα πάντα για να υποστηρίξουμε το Κίεβο και αν υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εξετάσουμε.
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η στρατιωτική παρουσία για την εκκαθάριση των ναρκών και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος» επισήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.
Pistorius (υπ. Άμυνας Γερμανίας): Κανείς δεν θέλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία
Μια πρώτη αντίδραση ήρθε από το Βερολίνο και από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος διεμήνυσε πως κανείς δεν θέλει την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν θα είναι καθοριστικοί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία δεν σκοπεύει να περάσει αυτή τη γραμμή.
Κανείς δεν θέλει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Φυσικά, και είναι κάτι που συζητείται.
Πρόκειται για μια αποφασιστική γραμμή, την οποία δεν θα περάσουμε.
Δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολέμου.
Και για αυτό δεν έχουμε παραδώσει ακόμα τους πυραύλους Taurus» υπογράμμισε ο Boris Pistorius.
Απόρριψη από σύσσωμη τη γαλλική αντιπολίτευση
Πάντως, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, οι ηγέτες όλων των γαλλικών κομμάτων αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη θέση του Macron για την αποστολή στρατού.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να έχει συνομιλίες με την αντιπολίτευση πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με τη συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη πρόσφατα με την Ουκρανία.
Η ψηφοφορία Θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Τι προβλέπει η συμφωνία με το Κίεβο
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Macron και ο Volodymyr Zelensky υπέγραψαν διμερή συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας.
Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για διάρκεια 10 ετών και αφορά την προμήθεια σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, συμβατού με όπλα του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.
Προβλέπει επίσης την οργάνωση κοινής παραγωγής όπλων στην Ουκρανία με γαλλικές εταιρείες.
Καμία συμφωνία
Η συνάντηση του Macron με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.
Οι ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων «άκουσαν τις ανησυχίες» του Macron, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου.
Κατηγόρησαν μάλιστα τον Macron ότι έσυρε τη χώρα στη σύγκρουση με επιπολαιότητα και επίσης τον επέπληξαν ότι δεν συμβουλεύτηκε την Εθνοσυνέλευση για αυτά τα θέματα.
Κατηγορηματική άρνηση από την αντιπολίτευση στα πολεμικά σχέδια Macron
«Οι χάρτες του ουκρανικού μετώπου προβλήθηκαν στις οθόνες και ο πρόεδρος επέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ρωσική επιθετικότητα και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας την ανάγκη για ένα άλμα ως προς την υποστήριξη του Κιέβου», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στο τέλος της συνάντησης, ο αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (RN – Marine Le Pen) Jordan Bardella και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel απέρριψαν τη θέση του Macron, ο οποίος πιστεύει ότι το Παρίσι δεν έχει όρια και κόκκινες γραμμές στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν βρήκε υποστήριξη στην τοποθέτηση αυτή.
Τα έχει χάσει ο Macron
Ο Bardella τόνισε ότι η ίδια η Γαλλία δεν πρέπει να ξεκινήσει μία σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Μπορούμε να βρούμε πολλές λύσεις εκτός από το να οδηγηθούμε σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Η θέση της Γαλλίας είναι να μεταφέρει τη φωνή του κόσμου και όχι τον πόλεμο.
Η εντύπωσή μας είναι ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τα έχουν χάσει.
Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές, ώστε η Γαλλία να μην γίνει συνένοχος στη σύγκρουση», σημείωσε o Bardella.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία στη χώρα, την απομονώνει στη διεθνή σκηνή και καταδεικνύει διχασμούς μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Roussel με τη σειρά του, σημείωσε ότι οι κύριες αντιφάσεις σχετίζονται με το πόσα χρήματα μπορούν να επενδυθούν για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο αρχηγός του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Manuel Bompard δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση με τον Macron έφυγε με ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, τονίζοντας ότι θα ήταν καλύτερα «ο πρόεδρος να επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου».
Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Eric Sciotti, από την πλευρά του, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για γαλλική συνενοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Παραδέχτηκε επίσης ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χρησιμοποίησε τη βοήθεια προς την Ουκρανία για προεκλογικούς λόγους (σ.σ. Ευρωεκλογές) και το χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Η προκλητική δήλωση Macron
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Macron είχε δηλώσει ότι η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συναίνεση.
Αργότερα, ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για τέτοιες δηλώσεις, σημείωσε ότι τα λεγόμενά του ήταν ακριβή και υπολογισμένα.
ην ίδια στιγμή, οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνεται λόγος για μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου Προέδρου, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Το ίδιο το γεγονός της συζήτησης για τη δυνατότητα αποστολής «ορισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία» χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ως σημαντικό νέο στοιχείο.
Medvedev: Και η Ρωσία δεν θα έχει κόκκινες γραμμές για τη Γαλλία
Σκληρή επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev
«Ο Macron έχει πει, ‘’’δεν υπάρχουν άλλες κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχουν άλλα όρια» όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας (Le Monde).
Τότε αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει άλλες κόκκινες γραμμές για τη Γαλλία.
In hostem omina licita (σ.σ. στον εχθρό ανταποδίδονται τα ίδια).
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.