GuidePedia

0


Εμπειρογνώμονες τονίζουν το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν οι Τούρκοι πράκτορες τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό ενδεχομένως με βία απαγωγές ακόμη και δολοφονίες

Αλωνίζουν οι Τούρκοι πράκτορες στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και πιθανότατα και στην Ελλάδα, αφού ο γνωστός Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έχει μετατρέψει το υπουργείο του σε αρχηγείο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

“Η επιθετική εκστρατεία μυστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης, της συλλογής πληροφοριών και της χαρτογράφησης της καθημερινής ρουτίνας στόχων σε δεκάδες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, πιστεύεται ότι αποτελεί πρόδρομο για περαιτέρω ενέργειες από Τούρκους πράκτορες που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και βίαιες και θανατηφόρες πράξεις’, δηλώνει ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ σε ειδικό άρθρο του..

Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2024, Τούρκοι κατάσκοποι συλλέγουν ενεργά πληροφορίες στη Δύση και μεταδίδουν αναφορές στα κεντρικά τους γραφεία στην Άγκυρα.

Το οκτασέλιδο έγγραφο, που αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, αποκαλύπτει μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια τεράστια επιχείρηση κατασκοπείας που διεξήχθη από πολλές τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών σε δεκάδες ξένες χώρες.

Για παράδειγμα ένα από τα έγγραφα, απαριθμεί 82 άτομα ως στόχους, περιλαμβάνοντας μόνο αυτούς που έχουν ανατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) παράρτημα της Άγκυρας. Αυτό συνεπάγεται ότι συνολικά, χιλιάδες άτομα έχουν στοχοποιηθεί από την ΜΙΤ.

Το έγγραφο αναφέρει χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία.

Πρόσθετες χώρες καλύπτονται σε σχετικά έγγραφα ( εδώ θα είναι και η Ελλάδα).

Το εξώφυλλο που επισυνάπτεται στο έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον αρχηγό της αστυνομίας Engin Aydın στην Άγκυρα, αναφέρει την εντολή στην αστυνομία να διεξάγει περαιτέρω έρευνες για τα άτομα των οποίων τα ονόματα συγκεντρώθηκαν στο εξωτερικό.

Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι έχουν προφίλ σε ξένες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων νομικών προβλημάτων, διοικητικών κυρώσεων, κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και παρενόχλησης φίλων και μελών της οικογένειας που διαμένουν στην Τουρκία.

Η χρήση των τουρκικών πρεσβειών και προξενείων ως κόμβων πληροφοριών επιταχύνθηκε σημαντικά μετά τον διορισμό του Χακάν Φιντάν ως υπουργού Εξωτερικών το καλοκαίρι του 2023

Ο Φιντάν, υπηρέτησε ως επικεφαλής της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ( Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı ή MIT), για μια δεκαετία, παίζοντας σημαντικό ρόλο, και βοηθώντας την κυβέρνηση Ερντογάν με δραστηριότητες όπως επιχειρήσεις προπαγάνδας, εκστρατείες επιρροής και απαγωγές επικριτών για ανάκριση και βασανιστήρια σε άγνωστους χώρους.

Ο Φιντάν έφερε μαζί του αρκετούς ανώτερους αξιωματικούς πληροφοριών από την MIT και τους τοποθέτησε στρατηγικά σε βασικούς ρόλους στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετατρέποντας ουσιαστικά τη διπλωματική υπηρεσία σε σημαντικό μηχανισμό πληροφοριών.
Η μυστική μονάδα πληροφοριών του υπουργείου Εξωτερικών, η Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας (γνωστή ως Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά), υποβλήθηκε σε αναδιάρθρωση, με την Fatma Ceren Yazgan, μια πράκτορα των τουρκικών πληροφοριών, να διορίζεται ως επικεφαλής της διεύθυνσης.

Η ίδια διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο προφίλ των Τούρκων πρεσβευτών και διπλωματών, με αποτέλεσμα τελικά τη σύνοψη και την απότομη απομάκρυνση του ενός τρίτου των Τούρκων διπλωματών από την εξωτερική υπηρεσία το 2016.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τη διατήρηση του κατασταλτικού καθεστώτος του στην Τουρκία, την καταστολή των επικριτικών φωνών και την καταστολή των ομάδων της αντιπολίτευσης.


Οι αυξημένες δραστηριότητες παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών στο εξωτερικό στοχεύουν στον εκφοβισμό των αντιπάλων στο εξωτερικό, στη διαιώνιση του κλίματος φόβου μεταξύ των ομάδων της τουρκικής διασποράς και στην επιρροή της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής των χωρών υποδοχής.

Εμπειρογνώμονες πληροφοριών που μίλησαν με το Nordic Monitor πιστεύουν ότι η παρακολούθηση, η συλλογή πληροφοριών και η χαρτογράφηση της ρουτίνας στοχευμένων επικριτών, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, ενδεχομένως να περιλαμβάνουν βία, απαγωγές και ακόμη και δολοφονίες.

Την τελευταία δεκαετία η ΜΙΤ έχει εμπλακεί σε πολλαπλές συνωμοσίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες περιελάμβαναν δολοφονίες, απόπειρες απαγωγής, εκστρατείες εκφοβισμού και επιχειρήσεις επιρροής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία και άλλοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών τους για να αποκτήσουν πληροφορίες, να ασκήσουν επιρροή, να παρακολουθήσουν τους επικριτές τους ή να επιδιώξουν άλλα συμφέροντα, κυρίως λόγω του ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top