Η πρόεδρος της Μολδαβίας είναι έτοιμη να δεχθεί την προσάρτηση στη Ρουμανία είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov
Πυρά κατά της Δύσης ότι θέλει να καταστήσει τη Μολδαβία και τη Γεωργία την «επόμενη Ουκρανία» εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
«Η Δύση κοιτάζει στην Μολδαβία προκειμένου να παίξει το ρόλο της «επόμενης Ουκρανίας» μια και η πρόεδρος Maia Sandu τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη να δεχθεί την προσάρτηση της Μολδαβίας από τη Ρουμανία» υπογράμμισε ο Lavrov.
Έτοιμη για όλα
«Τώρα προσαρμόζουν τη Μολδαβία σε αυτό το ρόλο, κυρίως γιατί μπόρεσαν να τοποθετήσουν μια πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας, η οποία θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ μέσω μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας που απέχει πολύ από το να είναι ελεύθερη και δημοκρατική.
Η Sandu έχει ρουμάνικη υπηκοότητα, είναι έτοιμη να ενωθεί με τη Ρουμανία και γενικά είναι έτοιμη για όλα» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως ακολουθώντας αυτήν την υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πολιτική, η Δύση και η Μολδαβία αρνούνται να συνεχίσουν τις εργασίες υπό το σχήμα «5+1» που περιλαμβάνει την Μολδαβία, την Υπερδνειστερία, τη Ρωσία, τον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ.
Μια ακόμα χώρα κατά της Ρωσίας
«Αυτό το σχήμα θεωρείται ακατάλληλο από τη Δύση, επειδή χρειαζόταν όταν υπήρχαν ακόμη αρχές στη Μολδαβία που ενδιαφέρονταν να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα [της χώρας] και να συνάψουν συμφωνία με την Υπερδνειστερία.
Αλλά όταν ήρθε η σημερινή κυβέρνηση, ήταν έτοιμοι να λύσουν το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας με τη βία και επέμειναν στην απέλαση των ειρηνευτικών μας δυνάμεων και εκείνων που φρουρούν τις αποθήκες πυρομαχικών στην Kolbasna.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζονται διπλωματικά σχήματα, χρειάζεται μόνο να υποστηρίξεις αυτές τις δυνάμεις» υποστήριξε ο Lavrov.
«Αυτή είναι μια από τις χώρες που η Δύση θέλει να μετατρέψει σε μια ακόμα αντιρωσική εστία» υποστήριξε ο Lavrov.
Στο στόχαστρο και η Γεωργία
Μια άλλη χώρα που η Δύση θέλει να στρέψει κατά της Ρωσίας είναι η Γεωργία, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήθελαν να στρέψουν τη Γεωργία κατά της Ρωσίας και να επαναφέρουν την κατάσταση στο επιθετικό κλίμα της εποχής του προέδρου Saakashvili» υποστήριξε ο Lavrov, αναφέροντας πως η Ρωσία προωθεί το σχήμα «3+3» (περιλαμβάνει Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν) σε μια προσπάθεια να εστιάσει σε εποικοδομητικές ενέργειες.
«Η πρώτη προκαταρκτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε.
Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή» είπε ο Lavrov, ο οποίος θέλησε να υπενθυμίσει τα γεγονότα των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας πως από το 2000 Ρωσία και Γεωργία συζητούσαν για τη δημιουργία ενός κοινού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Γεωργία, στο έδαφος μιας από τις πρώην ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.
«Όταν οι βάσεις αποσύρθηκαν, όταν ολοκληρώσαμε το μέρος της συμφωνίας, ο Saakashvili αρνήθηκε κατηγορηματικά να δημιουργήσει αυτό το κέντρο.
Υπήρχαν ακόμη καλές στιγμές τότε.
Κανείς δεν υποψιαζόταν ότι θα επιτεθεί στη Νότια Οσετία.
Αλλά ακόμη και σε αυτό το ειρηνικό περιβάλλον, που χαρακτηριζόταν από την επιθυμία για νέες σχέσεις, ο Saakashvili μας εξαπάτησε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που τον έλεγχαν, του είπαν: όχι κοινά κέντρα με τη Ρωσία» υποστήριξε ο Lavrov.
Θα πολεμήσουν και Δυτικοί
Δεν αποκλείω στον πόλεμο στην Ουκρανία να συμμετάσχουν και στρατιώτες της Δύσης υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε ότι όσο πιο ισχυρά όπλα δίνει η Δύση στην Ουκρανία τόσο αυτή θα πηγαίνει πιο μακριά από τα ρωσικά σύνορα.
«Εάν τώρα προσπαθούμε να μετακινήσουμε το πυροβολικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε απόσταση που δεν θα αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας, τότε όσο περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας παρέχονται στο Κίεβο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μετακινηθούν από τα εδάφη που αποτελούν μέρος της χώρας μας» είπε σε συνέντευξη του στη ρωσική τηλεόραση ο Lavrov, διευκρινίζοντας πως ρωσικό έδαφος θεωρούνται και οι τέσσεις επαρχίες της Ουκρανίας (οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk και οι επαρχίες Kherson και Zaporizhia) που κατόπιν των δημοψηφισμάτων του περασμένου Σεπτεμβρίου, πέρασαν στη Ρωσική Ομοσπονδία
Μορφή χιονοστιβάδας
Αφού υποστήριξε ότι η Ρωσία θα λύσει μόνη της το θέμα της Ουκρανίας, ο Lavrov δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις πολεμικές συγκρούσεις και στρατιώτες από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται μαζί με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που δίνει η Δύση στο Κίεβο, να διαθέσει και πληρώματα μάχης, τα οποία ωστόσο θα παρουσιάζονταν ως μισθοφόροι.
Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ η κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.
«Όλα άρχισαν με μερικές παραδόσεις με κράνη για τον ουκρανικό στρατό.
Μετά εμφανίστηκαν μικρά όπλα, τώρα στέλνουν ισχυρότερα ενώ μιλούν ακόμα και για μαχητικά.
Ο καγκελάριος Scholz δεσμεύεται ότι αυτό δεν θα γίνει, αλλά είναι γνωστός για την ικανότητα του να αλλάζει τις θέσεις του αρκετά γρήγορα» υπογράμμισε ο Lavrov.
Πρέπει το τέλος του πολέμου να έχει ποιοτικά αποτελέσματα για τους Ρώσους
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ψεύδονται όσοι λένε πως η Ρωσία δεν θέλει να διαπραγματευτεί.
«Η διπλωματία μας συνεχώς ασχολείται με το να προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει, να απαντά στα ψέματα και ειδικά σε αυτά που λέγονται σχετικά με την άρνηση μας να διαπραγματευτούμε.
Όλοι θέλουν να τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ποιότητα των αποτελεσμάτων που θα παρέχουμε για τους ανθρώπους μας, για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να είναι μέρος της ρωσικής κουλτούρας και στους οποίους, η χούντα του Κιέβου με τη στήριξη της Δύσης εδώ και πολλά χρόνια τους στερούσε οτιδήποτε ρωσικό» τόνισε ο Lavrov.
Δεν άφησαν το Κίεβο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις
«Όσο πιο αποτελεσματικά εξηγούμε τι συμβαίνει από τη σκοπιά των γεωπολιτικών παιχνιδιών, πιθανότατα τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσει στον κόσμο η κατανόηση ότι αυτό πρέπει να τελειώσει.
Και αυτό πρέπει να τελειώσει μόνο αν παρατηρήσουμε το τέλος της επίμονης και πεισματικής γραμμής της Δύσης που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.
Όλο αυτό δεν θα τελειώσει αν δεν θεωρήσουν ότι οι όποιες απειλές κατά της ηγεμονίας τους, έχουν εξαλειφθεί» είπε ο Lavrov, επισημαίνοντας πως σε αυτό το στάδιο, ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίζουν και οι Δυτικοί συνάδελφοι μας: πρέπει να υπάρξει νίκη στο πεδίο της μάχης.
«Αυτή είναι η φόρμουλα τους, αυτοί ήταν που αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν, που πίεσαν το καθεστώς του Κιέβου να αποσυρθεί από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και πότε, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν υπήρχε η ευκαιρία να τερματίσουμε τη σύγκρουση με πολιτικούς όρους» υπογράμμισε ο Lavrov.
Ουδέτερα πολλά κράτη
Σύμφωνα με τον Lavrov, η Ρωσία εξήγησε τα πάντα στη Δύση εδώ και καιρό για τις σκέψεις και τις ανησυχίες της για την Ουκρανία, πριν προχωρήσει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Η Δύση αντέδρασε αρνητικά και καταδίκασε.
Αλλά η πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων κρατών είπε ότι είναι ουδέτερη.
Σεβαστείτε την ουδετερότητα τους.
Η Δύση χωρίς υπερβολές, καθημερινά στέλνει μηνύματα μέσω των πρεσβευτών της σε όλες τις χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής με την προτροπή: μην δεχθείτε ρωσικές αντιπροσωπείες, καταδικάστε, συμμετάσχετε στις κυρώσεις» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.