8 Δις κυβικά μέτρα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της
Turcas Petrol, Batu Aksoy, μιλώντας σχετικά ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι αγοραστής φυσικού αερίου από το ισραηλινό τεμάχιο «Λεβιάθαν», προσθέτοντας επίσης ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει ένα διαμετακομιστικό σταθμό για εξαγωγές ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Χουριέτ», το κύριο πλεονέκτημα από τη δημιουργία μίας τέτοιας κοινοπραξίας είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες μπορούν να μοιραστούν τα ρίσκα για μία τέτοια μεγάλη συμφωνία. Πρόσθεσε πως δεν είναι εφικτό για μία μόνο εταιρεία να επωμιστεί μία τέτοια μεγάλη συμφωνία. Όσον αφορά την ποσότητα φυσικού αερίου που υπολογίζεται να εισαχθεί στη χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την προσδιόρισε στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία καταναλώνει ανά έτος 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και πως στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει γύρω στο 55% με 60% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο.
Σίγουροι οι Τούρκοι
Το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι παρουσιάζονται σίγουροι ότι στη χώρα θα φθάσει φυσικό αέριο από το Ισραήλ. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες των δύο χωρών για αποκατάσταση των σχέσεών τους μετά το περιστατικό στο «Μαβί Μαρμαρά», και μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχει μία προκαταρτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών σημαίνει την ίδια ώρα μία εναλλακτική επιλογή για το Ισραήλ για εξαγωγή του δικού του φυσικού αερίου. Μάλιστα στην προκαταρτική συμφωνία των δύο χωρών, προκύπτει πως θα διερευνήσουν το πώς μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα όπως η Τουρκία αγοράσει φυσικό αέριο από Ισραηλινά τεμάχια καθώς και στην κατασκευή αγωγών που θα πηγαίνουν από τα τεμάχια αυτά στην Τουρκία, και από εκεί και πέρα το Ισραηλινό αέριο θα διοχετεύεται στην τουρκική αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Σε διαβουλεύσεις
Μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες, ο κ. Aksoy, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι το μισό κοίτασμα του ισραηλινού τεμαχίου «Λεβιάθαν», θα πάει στην Τουρκία μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις οι μέτοχοι του «Λεβιάθαν», για εμπορικές συμφωνίες, είναι και οι τουρκικές Turcas και Zorlu Petrogas Petrol Gaz. Προ μερικών εβδομάδων, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Globes», το μέλος του Δ.Σ της Turcas Matthew Bryza ανέφερε ότι οικονομικά και στρατηγικά, οι εξαγωγές στην Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Λεβιάθαν». Αυτό, συνέχισε, είναι και η καλύτερη επιλογή για το Ισραήλ. Όπως εξήγησε, το Ισραηλινό αέριο που θα αγοράζει η Τουρκία θα είναι σε χαμηλότερη τιμή από άλλες χώρες, αλλά την ίδια στιγμή θα είναι ψηλότερη από την τιμή που θα έδινε η Αίγυπτος στο Ισραήλ.
Η Κύπρος
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο, στο κάδρο μπαίνει και η Κύπρος καθώς αγωγός από το Ισραήλ στην Τουρκία θα πρέπει να περάσει μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, και όπως τόνισαν αρκετές φορές κύκλοι της κυβέρνησης, αυτό το ενδεχόμενο θα αναβαθμίσει το ρόλο της Κύπρου. Μάλιστα, ο κ. Aksoy τόνισε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να εγκρίνει πρώτα τη δημιουργία ενός τέτοιου αγωγού.
Ξεχωριστό
Η Τουρκία ως ενεργειακό κέντρο
Ένας από τους μεγάλους στόχους της Τουρκίας, είναι όπως αποτελέσει ενεργειακό κέντρο στην περιοχή. «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική περιοχή. Είμαστε στη μέση όλων των κέντρων μεταφοράς. Οι αγωγοί ενέργειας και οι εμπορικές γραμμές περνούν από την Τουρκία. Γι' αυτό θέλουμε να μετατραπεί η Τουρκία σε ενεργειακό κέντρο. Παλαιότερα λέγανε όλοι οι δρόμοι περνούν από τη Ρώμη. Κι εμείς τώρα θέλουμε όλοι οι αγωγοί ενέργειας να περνούν από την Τουρκία. Από την Ανατολή στη Δύση, από το βορρά στο νότο θέλουμε να περνούν από την Τουρκία», ήταν σχετική παλαιότερη αναφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου, η οποία δείχνει την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία και θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Την ώρα που η χώρα εξαρτάται από εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες χώρες για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, οι εξελίξεις στην περιοχή καθιστούν την Τουρκία ως ένα μελλοντικό ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, ιδιαίτερα με τα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τη Ρωσία και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Τη Ρωσία, η οποία, είναι ο μεγαλύτερος παροχέας φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σχετική αναφορά έκανε και ο κ. Aksoy στη «Χουριέτ», δηλώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου είναι τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία στο δρόμο για να γίνει ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή»
ALFANEWS Κύπρου
*
Η οικογένεια Ζορλού είναι απόγονοι εξισλαμισμένων εβραίων που εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία από την Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια ανήκει στους λεγόμενους ντονμέδες, που σημαίνει "γυρισμένοι", δηλαδή αλλαξοπιστίσαντες εβραίοι. Κάποιοι από τους εξισλαμισμένους, μεταξύ αυτών και η οικογένεια Ζορλου, ανήκουν στην κατηγορία των σαμπαταϊστών, μια εβραιο-μουσουλμανική αίρεση, που μεγαλούργησε στην Θεσσαλονίκη και μετά τους βαλκανικούς πολέμους σταδιακά εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
πηγή