Του Colin P. Clarke και Isaak R. Porche III
Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία, ο στόχος τους, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μπορεί να ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα σε άλλο μέτωπο. Ωστόσο, φέρνοντας τη μάχη στον κυβερνοχώρο , “το Ισλαμικό Κράτος” θα κερδίσει πολλά από τα πλεονεκτήματα του ασύμμετρου πολέμου - εκτός αν οι ΗΠΑ αυτοοργανωθούν ενάντια τους.
Τα εμπόδια στον κυβερνοπόλεμο (cyber warfare) είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ακόμη και για τους μη κρατικούς φορείς. Ακόμα και αν το ΙΚ δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είναι απίθανο να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ένταξη περαιτέρω μελών με την απαιτούμενη εμπειρία. Στο παρελθόν, άλλες τρομοκρατικές και επαναστατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, είχαν πράξει αναλόγως. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν μισθοφόροι του κυβερνοχώρου, υποστηρικτές τους ακόμα και διαθέσιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες αν η αμοιβή ειναι καλή.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι το ΙΚ θα μπορούσε να χτυπήσει μη προστατευόμενες υποδομές ή ιδιωτικές κατοικίες. Εκατοντάδες χιλιάδες βιομηχανικών και εμπορικών συστημάτων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων το ταχύτατα αναπτυσσόμενο “Ίντερνετ των Πραγμάτων”, αφήνουν ολοένα και πιο ευαίσθητα δεδομένα της καθημερινής ζωής, τρωτά σε κάθε εισβολή.
Πολύ ανησυχητική είναι η προειδοποίηση της NTI (Nuclear Threat Initiative), μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία αφιερωμένη στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας, η οποία τόνισε ότι πολλές στρατιωτικές και μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκώς προστατευόμενες από κυβερνο-επιθέσεις.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ερευνητές υπολογιστών και ασφάλειας δικτύου αποκάλυψαν με έκπληξη, ότι οι τζιχαντιστές είναι ενεργοί στο λεγόμενο “σκοτεινό δίκτυο” (dark net). Το σκοτεινό δίκτυο περιλαμβάνει σελίδες αόρατες στις μηχανές αναζήτησης και είναι προσβάσιμες μόνο μέσω εξειδικευμένου λογισμικού. Συχνά οι σελίδες αυτές αποτελούν καταφύγιο για τους προμηθευτές παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών , ή άλλων παράνομων προϊόντων , συμπεριλαμβανομένων και υπηρεσιών hacking αλλά και κακόβουλου λογισμικού. Η εξέλιξη αυτή ήταν το πρώτο σημάδι ότι το ΙΚ ενεργά επιδιώκει να αναπτύξει την ικανότητα στο κυβερνοχώρο που θα του δώσει την δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμη και σε περίπτωση που “χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του”.
Έως τώρα, οι τρομοκράτες κρύβονται πίσω από εγκληματικούς συνεταίρους τους, υιοθετώντας εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin, (ψηφιακό νόμισμα, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να το ανταλλάξεις με είδος, ανώνυμα). Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εαν πετύχουν οι δυτικές χώρες στον τρόπο αντιμετώπισης του ΙΚ όσο αφορά τις πηγές και ροές χρηματοδότησης του, συμπεριλαμβανομένων το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τις τακτικές εκβιασμού. Πράγματι , το ΙΚ φαίνεται να έχει ήδη ζητήσει δωρεές με Bitcoin .
Η οργάνωση των τζιχαντιστών χρησιμοποιεί επίσης το σκοτεινό ιστό για να προσλάβει άτομα που θα διαδώσουν την προπαγάνδα τους σε άλλους επίδοξους τζιχαντιστές. Στο υποστηρικτικό κοινό μια προώθηση στο ίντερνετ μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετή για να προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν ήδη λάβει ριζοσπαστική θέση, όπως για παράδειγμα ο Syed Farook και η Tashfeen Malik το ανδρόγυνο που άνοιξε πυρ κατά ενός γκρουπ που ήταν σε διάκοπες στο San Bernardino της Καλιφόρνια, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ίσως το πιο ανησυχητικό γεγονός από επιχειρησιακή σκοπιά είναι η πιθανότητα ότι το ΙΚ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το “σκοτεινό δίκτυο” για να συντονιστεί με πράκτορες ώστε να προγραμματιστεί και να σχεδιαστεί μια σημαντική επίθεση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ . Οι τρομοκράτες πάντα προσπαθούν να είναι ένα βήμα μπροστά από τα μέσα που διαθέτει ο νόμος και οι υπηρεσίες πληροφοριών. Μάλιστα αναμένεται να αναζητήσουν λογισμικό αποκρυπτογράφησης διευθύνσεων IP.
Είναι σίγουρο ότι η εισβολή των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο δημιουργεί ευκαιρίες για την επιβολή του νόμου της Δύσης και των υπηρεσιών πληροφοριών όσον αφορά την επιτηρηση. Ακριβώς όπως το ΙΚ έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι παντοδύναμο στο φυσικό πεδίο της μάχης , έτσι ακριβώς μπορεί να ηττηθεί στον κυβερνοχώρο. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση του σε αυτόν τον τομέα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους διεθνείς εταίρους τους . Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνουν χωρίς καμία βοήθεια.
Πρόσφατα, ο Υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ ζήτησε από την Στρατιωτική Διοίκηση κυβερνοχώρου των ΗΠΑ, να εντείνει τον αγώνα κατά του ΙΚ. Αλλά καλό θα ήταν οι ΗΠΑ να εξετάσουν την επέκταση του αγώνα με την πρόσληψη πολιτικών εθελοντών.
Όταν πρόκειται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι αριθμοί έχουν σημασία. Άλλες χώρες, όπως το Ιράν, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, διαθέτουν ήδη μεγάλο “στρατό” στον κυβερνοχώρο, με δεκάδες χιλιάδες νεοσύλλεκτους οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν, να ελέγχουν, να αντιμετωπίζουν και να μετριάζουν τις απειλές για τη χώρα.
Στις ΗΠΑ, το Σώμα Εθελοντών Πολιτών του Κυβερνοχώρου του Μίσιγκαν εχει οργανωθεί για την έγκαιρη ανταπόκριση σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η δημιουργία ενός τέτοιου Σώματος – το οποίο σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει ήδη εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας “εφεδρικού στρατού στον κυβερνοχώρο", με ειδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Για να επικρατήσουν έναντι των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο οι ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα με την κατάλληλη στρατηγική. Η άμεση καταπολέμηση του ΙΚ απαιτεί μια συνεχόμενη αντίδραση κατι που απαιτεί επίσης και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
*Ο Colin P. Clarke ειναι Αssociate political scientist και ο Isaac R. Porche III senior engineer στην ΜΚΟ RAND Corporation.
Rand
Μετάφραση: Αγγελική Μαξούρη
πηγή
Δημοσίευση σχολίου