Βρίσκονταν πλάι στον πρόεδρο Μπους και στον Richard Perle όταν ήταν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο εβραίος, Paul Wolfowitz, ο οποίος είχε εξοργιστεί κατά του Ερντογάν για την στάση του στον πρώτο πόλεμο κατά του Ιράκ. Έχει στενές διασυνδέσεις με την MOSSAD και έχει γίνει γνωστό πως είναι διευθύνων στέλεχος του λεγόμενου «İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstıtüsü», δηλαδή του «Ινστιτούτου Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων» της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας. Το όνομα του έχει συνδεθεί με πολλές μυστικές επιχειρήσεις της MOSSAD στο παρελθόν, (όπως Aman, Agaf, Ha Modın), στις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα κατά των Αράβων.
Όλο αυτό το κύκλωμα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αμέσως μετά την εκλογή του Fıdan άρχισε ένα υπόγειο πόλεμο κατά της ΜΙΤ με πρώτο πεδίο δράσης την συνεργασία της ισραηλινής υπηρεσίας με τους Κούρδους του ΡΚΚ. Δηλαδή από την πρώτη στιγμή ο Fıdan, σύμφωνα με τους Τούρκους, ήταν ο πρώτος στόχος της MOSSAD. Εκεί όμως που η σύγκρουση πήρε μεγάλη έκταση ήταν στο θέμα του Ιράν και με τους Ισραηλινούς πράκτορες, ένα θέμα που εξόργισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Ισραηλινούς και είχε έρθει «καπάκι» μετά την κρίση του Μαβί Μαρμαρά. Ο Fıdan κατηγορήθηκε για την σύλληψη πολιτών με τη κατηγορία ότι στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, İğdir, Van, Konya, και Osmaniye, είχαν διαπράξει κατασκοπία σε βάρος του Ιράν. Δηλαδή είχε έντονη αντί ισραηλινή δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο, γεγονός που επίσης είχε εξοργίσει τους Ισραηλινούς. Το FDD, σύμφωνα με την φίλοισλαμική τουρκική εφημερίδα, έχει σαν επίκεντρο του «διάφορες» δραστηριότητες στις ισλαμικές χώρες και ασχολείται ενεργά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την Αλ Καιντα, την τροπή που πήρε η αραβική άνοιξη στην Αίγυπτο, τον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, το Ιράν, την Βόρειο Αφρική και την εκεί δραστηριότητα των ισλαμιστών, την Παλαιστίνη και φυσικά την κατάσταση στην Συρία. Πρωτοστάτησε δε τον τελευταίο καιρό στην εκστρατεία κατά του πρόεδρου Ομπάμα τον οποίο κατηγορεί ότι δεν στηρίζει επαρκώς της φιλοεβραικές του θέσεις .
Σε άλλα δυο σημαντικά τουρκικά δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα και συγκεκριμένα της πρώην πρώτης σε κυκλοφορία τουρκικής εφημερίδας, Zaman, και της εφημερίδας Cumhürriyet, στγίνονταν πολιτική ανάλυση της μεγάλης κόντρας μεταξύ της ΜΙΤ και της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας. Σαν κύριο αίτιο οι δυο τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν την προβολή μιας ανεξάρτητης τουρκικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή και την διεκδίκηση από μέρους του Ερντογάν κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αγνοώντας προκλητικά της αμερικανικές και ισραηλινές θύσεις σε πολλά σημαντικά ζητήματα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις δυο αυτές χώρες οι οποίες μέχρι προ τινός ήταν οι κύριοι σύμμαχοι της Τουρκίας στην περιοχή.
Το πιο ενδιαφέρων ήταν το άρθρο του αρθρογράφου της Cumhürriyet, Utku Çakırözer, ο οποίος έκανε μια μεγάλη ανάλυση σχετικά με την κατάσταση του Ισραήλ. Το κύριο πρόβλημα του Ισραήλ, όπως ανέφερε ο Utku Çakırözer, ήταν η αυτόνομη δράση της ΜΙΤ η οποία στη ουσία έχει στραφεί κατά του Ισραήλ με φίλο ισλαμικές θέσεις και με αποκορύφωμα την παράδοση από μέρους της Τουρκίας Ισραηλινούς πράκτορες στο Ιράν, κάτι που το αρνιέται έντονα η Άγκυρα, και το έχει επανειλημμένα διαψεύσει. Αλλά το ενδιαφέρων σε αυτό το άρθρο ήταν ότι το Ισραήλ με την προφανή του επίθεση κατά της ΜΙΤ και κατά του Ιράν δεν σκόπευε φυσικά να εξαναγκάσει την Τουρκία σε αλλαγή στάσης, κάτι που θεωρείται αδύνατο, αλλά να προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Τουρκίας από πλευράς Δύσεως και ευρωπαϊκών κρατών. Επίσης ενδιαφέρων ήταν ο σχολιασμός ότι μετά τη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2013, οι σχέσεις των δυο χωρών χειροτέρεψαν με συνέπεια η CIA ουσιαστικά να συνεργάζεται με την MOSSAD κατά της Τουρκίας ενώ υπάρχουν πολύ κρίσιμα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και κυρίως στο κουρδικό.
«Καπάκι» σε όλα αυτά ήρθε ;ena δημοσίευμα της τουρκικής επιθεώρησης Aydınlık όπου αποκάλυπτε ότι ένα γνωστό αμερικανικό «Κέντρο Πολιτικής», προέβλεπε την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης περιόδου η οποία μπορεί να οδηγήσειακόμα και στην διάλυση της Τουρκίας, πρόβλεψη που όπως ήταν επόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μελετώντας τις εξελίξεις αυτές, μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και ειδικών αποτελούμενη από τους, Henry Barkey, καθηγητή του πανεπιστημίου Lehigh, Svante Corneil, του Ινστιτούτου, «İpek Yolu» δηλαδή «Δρόμοι της Μέταξας», Ed Hussain, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, (πολύ σημαντικό καθώς γνωρίζουμε τον ρόλο που παίζει το ΣΕΥ) Gregory Johnson, συνταξιούχος στρατηγός, David Kramer, του Freedom House, Aaaron Loberl, του America Abroad Medya και Michael Makovsky, της JINSA, δηλαδή του Εβραϊκού Λόμπι των ΗΠΑ, (επίσης που σημαντικό στοιχείο) αναφέρει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη κρίση η οποία πιθανόν θα οδηγήσει σε αυτοδιάλυση με εκρηκτικές συνέπειες.
Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα έρχονται να υπενθυμίσουν ότι και παλαιοτέρα δυο σοβαρά αμερικανικά Ιδρύματα Στρατηγικών Ερευνών, προέβλεπαν τον διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια με απαρχή μια μεγάλη κρίση με τον κουρδικό παράγοντα όλης της Μέσης Ανατολής. Τα ιδρύματα αυτά ήταν το «Foreign Policy in Focus», που είναι γνωστό και σαν FPIF και η «Federation of American Scientist», ή FAS. Επίσης μας υπενθυμίζουν ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει στο βρετανικό περιοδικό Newsweek ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτς και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, είχε αναγγείλει την επικείμενη διάσπαση της Τουρκίας και τον οριστικό διαμελισμό της. Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης και πολύ καλός γνώστης των τούρκικων πραγμάτων, προφήτευσε μια μεγάλη εσωτερική σύγκρουση παράλληλα με την αυξανομένη κουρδική κρίση μέσα σε ένα εκρηκτικό εξωτερικό περιβάλλον που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την γειτονική χώρα σε θανάσιμους κλυδωνισμούς και στο τέλος στη οριστική της διάσπαση.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.