Η χώρα εξαρτάται ενεργειακά από τα γειτονικά της κράτη είναι το μήνυμα της Μογγολίας προς τη διεθνή κοινότητα
Η απόφαση της Μογγολίας να μην προχωρήσει στη σύλληψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin βάσει εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει ήδη από τον Μάρτιο του 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία του παράνομου εκτοπισμού παιδιών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
Διότι αφενός η Μογγολία είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αφετέρου διότι αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σε κράτος – μέλος του ΔΠΔ μετά την έκδοση του σχετικού εντάλματος σύλληψης.
Πολλοί αναλυτές μάλιστα έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Ρώσο πρόεδρο για ανοιχτή πρόκληση προς το Διεθνές Δικαστήριο ενώ οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για «ισχυρό πλήγμα» στη διεθνή έννομη τάξη.
Και ενώ η Ουκρανία και δυτική τάξη βράζουν, ο Putin συνεχίζει τη διπλωματία των αγωγών καθώς ετοιμάζει ένα ακόμα μεγαλόπνοο σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταφορά 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου προς την Κίνα μέσω Μογγολίας.
Συγνώμη αλλά δεν…
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πυρά εκτοξεύτηκαν και κατά της Μογγολίας.
Πάντως, η κυβέρνηση της Μογγολίας έσπευσε να απολογηθεί, αναφέροντας πως τα χέρια της… είναι δεμένα.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε στο Politico πως η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενεργειακής εξάρτησης, γεγονός που συνιστά εξαιρετικά δύσκολο για τη Μογγολία να βάλει… χειροπέδες στον Putin.
Ενεργειακή εξάρτηση
«Η Μογγολία εισάγει το 95% των προϊόντων πετρελαίου της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από τα άμεσα γειτονικά της κράτη, η οποία στο παρελθόν έχει υποστεί διακοπή για τεχνικούς λόγους.
Αυτή η παροχή είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ύπαρξής μας και του λαού μας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μογγολίας, ο οποίος τόνισε ότι «η Μογγολία διατηρεί πάντα μια πολιτική ουδετερότητας σε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις».
Η Μογγολία, μια χώρα με πληθυσμό 3,3 εκατομμύρια πολίτες, βρίσκεται στριμωγμένη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ενώ έως σήμερα έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να μη διαταράξει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί τους.
Για αυτό άλλωστε και η Μογγολία δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι συνέπειες
Παρόλο αυτά η Μογγολία είναι μέλος του ΔΠΔ, το οποίο τον Μάρτιο του 2023 εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Putin για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την απέλαση και τη μεταφορά παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Οποιοδήποτε μέλος του ΔΠΔ απαιτείται να ενεργήσει σύμφωνα με τα εντάλματα του δικαστηρίου, αλλά η Μογγολία δεν το έχει κάνει.
Ένας νομικός εμπειρογνώμονας είχε δηλώσει ότι η Μογγολία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει δίωξη για την αδράνειά της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουκρανία και διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία προέτρεπαν στο παρελθόν τη Μογγολία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Βαρύ πλήγμα
Ο Heorhii Tykhii, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε την αποτυχία της Μογγολίας να συλλάβει τον Putin «βαρύ πλήγμα για το ΔΠΔ και το διεθνές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».
«Η Μογγολία επέτρεψε στον κατηγορούμενο εγκληματία να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, μοιράζοντας έτσι την ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου του.
Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα έχει συνέπειες για το Ουλάν Μπατόρ» τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Παράθυρο συνεργασίας
Πέρα πάντως από αυτές τις απειλές, το κλίμα στις επαφές του Ρώσου προέδρου στη Μογγολία ήταν εξαιρετικό.
Ο Putin είπε ότι «οι σχέσεις μας με τη Μογγολία αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις» αναφέροντας πως κατά τις συνομιλίες του με τον Μογγόλο ομόλογό του, Ukhnaagiin Khurelsukh εξετάστηκαν και θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος για συνεργασία με τη Μογγολία όσον αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου, ανακοινώνοντας την εξέταση ενός έργου για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται από τη Ρωσία προς την Κίνα μέσω Μογγολίας.
Διπλωματία αγωγών
«Βλέπουμε καλές προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου.
Η ανάπτυξη της τεκμηρίωσης σχεδιασμού για τον αγωγό φυσικού αερίου Soyuz Vostok, μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Ρωσία, τη Μογγολία και την Κίνα, έχει ολοκληρωθεί.
Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το έργο σε κρατικό επίπεδο ενώ αξιολογείται ο αντίκτυπος του έργου στο περιβάλλον.
Δεν μιλάμε μόνο για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μογγολίας: εξετάζεται η δυνατότητα προμήθειας του στους Μογγόλους καταναλωτές.
Η Gazprom είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε πρακτικά ζητήματα» επισήμανε ο Putin, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον Ukhnaagiin Khurelsukh να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα την πόλη Καζάν όπου και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των BRICS.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Μογγόλο ομόλογό του και στις εορταστικές εκδηλώσεις του ερχόμενου Μαΐου, όταν και συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Soyuz Vostok
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Gazprom και η κυβέρνηση της Μογγολίας υπέγραψαν συμφωνία για την εκτέλεση εργασιών σχεδιασμού και έρευνας ως μέρος του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Soyuz Vostok.
O αγωγός αυτός θα είναι η συνέχεια του ρωσικού αγωγού Power of Siberia - 2 και θα επιτρέψει την προμήθεια έως και 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως προς την Κίνα.
Το μήκος του σε όλη τη Μογγολία θα είναι 960 χλμ.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.