GuidePedia

0

Μισό αιώνα μετά η Κύπρος μένει μόνη για να διαλέξει ποια μορφή διχοτόμησης προτιμά… Αυτή είναι η πραγματικότητα και την περιγράφει με πολύ ρεαλισμό και ψυχραιμία ο κ.Γιάννος Χαραλαμπίδης, γνωστός από τις αναλύσεις του στο SigmaLive της Κύπρου. Ο κ.Χαραλαμπίδης δεν «στρογγυλεύει τις γωνίες» και λέει πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το Κυπριακό από την Ελλάδα, θυμίζει τηρουμένων των αναλογιών την περίοδο της χούντας. Και τότε και τώρα η ψευδαίσθηση ότι «θα τα βρούμε με την Τουρκία» και «δεν θα μας πουν οι Κύπριοι τι θα κάνουμε» είναι κυρίαρχη. Τότε οδήγησε στην καταστροφή…

Ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως αν η Κύπρος χαθεί, τότε η τουρκική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι δεδομένη και ο κίνδυνος για το Αιγαίο άμεση. Όπως λέει η αίσθηση που κυριαρχεί στην Κύπρο είναι ότι η Ελλάδα για ακόμη μία φορά βάζει το Κυπριακό στο ράφι. Γιατί το κάνει αυτό; Όπως λέει ο κ.Γιάννος Χαραλαμπίδης η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε ένα διάλογο με την Τουρκία. Όμως η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί τίποτα λιγότερο από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Κι αυτό όπως λέει θυμίζει πάλι την περίοδο της χούντας και την απόσυρση της μεραρχίας. Τυχόν αποδυνάμωση ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου θα φέρει εύκολα την Τουρκία στη μέση του Αιγαίου.

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης έχει σπουδάσει νομικά και είναι διδάκτωρ των διεθνών σχέσεων και των ευρωπαϊκών σπουδών. Ως δημοσιογράφος διετέλεσε βοηθός αρχισυντάκτης της εφημερίδας Η Σημερινή, πολιτικός συντάκτης και πολεμικός ανταποκριτής στη Γιουγκοσλαβία και στη Μέση Ανατολή. Από το 2004 εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος ευρωβουλευτών και παρακολουθεί στενά και αναλύει το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Big bet”, will the Turkish accession the EU threaten the European cohesion? Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο Στην καρδιά της Ευρώπης. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η πιο πρόσφατη φέρει τον τίτλο «Turkey as a key player in the new architecture of Europe». To τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Ποιότητα και έχει τον τίτλο Κυπριακό. Διπλωματικές ίντριγκες. Απόρρητα έγγραφα και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών από το 1950 έως το 2010. Στρατηγικά ελλείμματα και επιλογές.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top