GuidePedia

0

Του Marc Champion
Για την ακόμα ως επί το πλείστον φιλελεύθερη Δύση, η Τουρκία έχει γίνει ο βαθιά ενοχλητικός ξάδελφος που τον βλέπει μόνο μια φορά το χρόνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Μέχρι τώρα, η υπόλοιπη οικογένεια τον έχει αποκλείσει τόσο καλά που δεν τον ακούνε καν όταν προσπαθεί να ξανασυνδεθεί.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες οικογένειες που είναι καταδικασμένες από τις περιστάσεις να συμμετέχουν η μία στη ζωή της άλλης, αυτό είναι λάθος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του μειώνουν σταδιακά τις εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε ορισμένους τομείς, ενώ τις αυξάνουν σε άλλους, εδώ και περίπου δύο χρόνια. Αυτήν την εβδομάδα, ανεπιβεβαίωτες αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι ένα άλλο κλαδί ελιάς μπορεί να βρίσκεται καθ' οδόν: η προσφορά να διευθετηθεί μια μακροχρόνια διαμάχη με τις ΗΠΑ με το να "μπουν στα κουτιά συσκευασίας τους" τα S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία πριν από επτά χρόνια και να επιτραπεί σε Αμερικανούς επιθεωρητές να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν έτσι.

Το σύστημα S-400 ήταν κάποτε μια τεράστια ιστορία, μια επιδεικτική χειρονομία του Ερντογάν προς την Ουάσινγκτον λίγο μετά την επιβίωση μιας απόπειρας πραξικοπήματος για την οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ. Ήταν επίσης μια μορφή προστασίας σε μια εποχή που ο Τούρκος ηγέτης αισθανόταν αποξενωμένος από τους υποτιθέμενους συμμάχους ασφαλείας, και ως εκ τούτου ευάλωτος.

Επομένως, για να διασφαλιστεί από τυχόν μπελάδες από τη Μόσχα, τον ιστορικό αντίπαλο της Τουρκίας για περιφερειακή κυριαρχία, ο Ερντογάν συμφώνησε να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς του Κρεμλίνου και υπέγραψε συμφωνίες φυσικού αερίου και ενέργειας με τη Ρωσία. Αν αυτό σήμαινε να αναστατώσει την υπόλοιπη οικογένεια του ΝΑΤΟ (όπως ήξερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα γινόταν), τόσο το καλύτερο.

Η ανεξαρτησία από τη Δύση σήμαινε επίσης τον τερματισμό της εξάρτησης από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που κυριαρχούνταν από τις ΗΠΑ, τις οποίες ο Ερντογάν ήθελε να περιγράφει ως "λόμπι των επιτοκίων". Κατηγόρησε αυτή την υποτιθέμενη συμμορία των χρηματιστών ότι προσπαθούσε να εξασφαλίσει υψηλότερα επιτόκια εις βάρος της Τουρκίας, επειδή - σε μια τραγική περίπτωση ιδεολογίας που ξεπερνούσε τα εμπειρικά στοιχεία - πίστευε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα προκαλούσαν πληθωρισμό.

Αυτή η πολιτική κατέληξε σε μια προβλέψιμη καταστροφή, οδηγώντας τον πληθωρισμό πάνω από το 70%. Έτσι, αφού εξασφάλισε την επανεκλογή του για μια νέα πενταετή θητεία τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν επέστρεψε στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική. Και αφού πρώτα βοήθησε τον Πούτιν να περιφρονήσει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία άρχισε επίσης να συμμορφώνεται (ενθαρρυμένη από την απειλή κυρώσεων τρίτων για τις τράπεζές της).

Νωρίτερα φέτος, η τουρκική Baykar Technologies ξεκίνησε την κατασκευή εργοστασίου για τη συμπαραγωγή οπλισμένων drones στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Βραζιλία, την Ινδία και ορισμένες άλλες περιφερειακές δυνάμεις που επιδιώκουν μεγαλύτερη απόσταση από την Ουάσινγκτον, η Τουρκία υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης που διοργάνωσε η Ουκρανία για να υποστηρίξει το σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου με ευνοϊκούς όρους. Και την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συμμετείχε σε μια άτυπη συνάντηση ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους Financial Times, η συνεδρίαση κατά τη διάρκεια του γεύματος ξεπέρασε την προβλεπόμενη διάρκεια και θεωρήθηκε σε γενικές γραμμές ως μια θετική προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία.

Ο Πούτιν δεν είναι ευχαριστημένος με όλα αυτά. Το έχει καταστήσει αυτό σαφές καθυστερώντας επανειλημμένα μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Τουρκία και ζητώντας από Τούρκους δημοσιογράφους να πουν στον Ερντογάν ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα drones του για να επιτεθούν σε έναν αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας-Τουρκίας.

Αλλά όπως ακριβώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ανάγκασε τον Ερντογάν να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές, έτσι και ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση ασφαλείας έναντι του ΝΑΤΟ: Ούτε τη Ρωσία ούτε την Κίνα.

Επίσης, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει σύντομα ένα μαχητικό αεροσκάφος stealth κορυφαίας τεχνολογίας, από το οποίο η Τουρκία αποβλήθηκε λόγω της αγοράς των S-400. Η απόφαση της Ελλάδας τον Ιούλιο να αγοράσει 20 από τα αεροσκάφη έκανε την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό πολύ πιο επιτακτική.

Το χειρότερο, λέει ο Χουσεΐν Μπαγκτσί, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και ιδρυτής του Ankara Global Advisory Group, δεν είναι μόνο ότι τα S-400 δεν τέθηκαν ποτέ σε υπηρεσία, αλλά ότι η Τουρκία δεν έλαβε επίσης την τεχνολογία για την οποία είχε αρνηθεί να αγοράσει ισοδύναμα του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ήταν μια απώλεια για την Άγκυρα, πρόσθεσε, και για τη Ρωσία "ένα κέρδος 2,5 δισ. δολαρίων".

Δεν είναι σαφές πόσο ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ για το σύστημα S-400 της Τουρκίας, αφού συμφώνησαν τον Φεβρουάριο στην πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης F-16 αξίας 23 δισ. δολαρίων, με αντάλλαγμα την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Εν τω μεταξύ, αν και η Γερμανία νωρίτερα φέτος ήρε το μπλοκάρισμα που είχε θέσει στην πώληση των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία, δεν είναι σαφές αν θα εγκρίνει μια παρόμοια πώληση στην Τουρκία.

Η σχέση της Άγκυρας με τη Δύση έχει αλλάξει οριστικά. Δεν μπορεί πλέον να υπάρχει καμία επίκληση σε κοινές αξίες πλέον, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει - μεταξύ άλλων - να φυλακίζει δημοσιογράφους.

Αλλά μια συναλλακτική σχέση εξακολουθεί να χρειάζεται συναλλαγές. Η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να ξεπεράσει τις συνεχείς λεκτικές "βόμβες" του Ερντογάν, επειδή η Δύση χρειάζεται την Άγκυρα τουλάχιστον όσο η Τουρκία χρειάζεται τις ευρωπαϊκές αγορές και την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία όχι μόνο ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ή να αποτρέψει μελλοντικές ευρωπαϊκές μεταναστευτικές κρίσεις, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να παράγει βλήματα πυροβολικού, drones και άλλα όπλα στην κλίμακα και στο κόστος που θα χρειαστεί η Ευρώπη.

"Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή", όπως το θέτει ο βετεράνος Τούρκος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Σολί Οζέλ. "Οι ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το ποιος θα έρθει στην εξουσία μετά τον Νοέμβριο, θα επενδύσουν λιγότερο στην Ευρώπη, οπότε η ΕΕ και η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο σε θέματα ασφάλειας".

Υπάρχουν πράγματα που όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Στην περίπτωση της Ευρώπης θα μπορούσε να χαλαρώσει τους αυστηρότερους περιορισμούς στις βίζες που δυσχεραίνουν τα ταξίδια ακόμη και για τους επιχειρηματίες που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ για επαγγελματικούς λόγους, καθώς η Τουρκία είναι μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει αντί να μπλοκάρει τις μεταφορές όπλων, όπως το Eurofighter, οι οποίες συνεπάγονται μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύνδεση των συμφερόντων ασφαλείας της Τουρκίας με εκείνα της ΕΕ. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν άλλη μια προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα των S-400.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, πρέπει να περιορίσει την αντιδυτική ρητορική του, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών του επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Αλλά ακόμη και αν δεν το κάνει, η Τουρκία θα υπάρχει για πολύ καιρό εδώ και μετά την αποχώρησή του.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top