Για τους Κούρδους της Συρίας το άρθρο γράφει ότι είναι ευγνώμονες στην Ρωσία, η οποία μάλιστα τους ενθαρρύνει να κινηθούν και δυτικά του Ευφράτη ποταμού, αλλά δεν θέλουν να τα χαλάσουν και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι όμως τους ζητάνε να μην κινηθούν δυτικά του Ευφράτη.
Το άρθρο της Al Monitor αναφέρεται και στην παραδοσιακή συμμαχία της Ρωσίας με τους Κούρδους, από τον 19 αιώνα και την Τσαρική Ρωσία, όταν οι Ρώσοι υποστήριζαν τους Κούρδους εναντίον των Οθωμανών, μέχρι και την υποστήριξη των Κούρδων από την Κομμουνιστική Ρωσία.
Το άρθρο μάλιστα γράφει ότι ο Στάλιν είχε υποστηρίξει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Κουρδιστάν του Ιράν, και αρχηγός τότε του Κουρδικού στρατού ήταν ο Molla Mustafa Barzani, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού του Ιρακινού Κουρδιστάν. Ωστόσο όταν τελικά αποχώρησαν τα Ρωσικά στρατεύματα από το Κουρδιστάν του Ιράν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ιρανικός στρατός μπήκε στο Κουρδιστάν του Ιράν και διέλυσε τους Κούρδους. Ο πατέρας του Barzani κατάφερε να διαφύγει από τα βουνά του Κουρδιστάν, και να φτάσει στην Ρωσία, και σώθηκε.
Στην συνέχεια, γράφει το άρθρο, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις των Ρώσων με τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας πάγωσαν, χωρίς ποτέ να καταρρεύσουν, λόγω της στενής συνεργασίας που οι Σοβιετικοί είχαν με τους Άραβες σοσιαλιστές της Συρίας και του Ιράκ, οι οποίοι ανέτρεψαν τους φιλοδυτικούς βασιλιάδες. Να πω εγώ ότι οι Ρώσοι δεν χάλασαν ποτέ τις σχέσεις τους με τους Κούρδους της Τουρκίας, τους οποίους άλλωστε υποστήριζαν και οι Άραβες της Συρίας, λόγω των κακών σχέσεων που οι Σύριοι είχαν με τους Τούρκους.
Να γυρίσω στο σήμερα όμως. Αν οι Κούρδοι της Συρίας αρχίσουν να συνεργάζονται περισσότερο με την Ρωσία παρά με τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι θα βρούνε χώρο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, γιατί το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στην Συρία είναι το Κουρδικό. Υπάρχει και το θέμα του ISIS, τον οποίο έχουν στηρίξει οι Τούρκοι, αλλά οι Τούρκοι έχουν πει ότι αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να στηρίζουν τους Κούρδους στην Συρία, τότε οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να χτυπήσουν τον ISIS, και να στηρίξουν στην Συρία πιο μετριοπαθή Σουνιτικά στοιχεία, όπως τον Free Syrian Army που στήριζε το ΝΑΤΟ. Και είδαμε πρόσφατα τους Τούρκους να κάνουν χτυπήματα εναντίον του ISIS, και τον ISIS να ρίχνει ρουκέτες στην Τουρκία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Συρία, αν εξαιρέσουμε το Κουρδικό, οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι έχουν πιο κοντινά συμφέροντα από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, γιατί οι Αμερικανοί θα ήθελαν και τους Σουνιτικούς αγωγούς (Κατάρ-Τουρκία) και τους Σιιτικούς αγωγούς (Ιράν-Συρία), αλλά και τους Σουνιτο-Σιιτικούς αγωγούς (Ιράν-Τουρκία).
Επομένως, αν οι Αμερικανοί τα έσπαγαν με τους Κούρδους της Συρίας, τότε οι Τούρκοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς και να υποστηρίξουν τον Free Syrian Army, και μαζί να χτυπήσουν τον ISIS.
Περίεργη η θέση των Κούρδων της Συρίας, που από την μία έχουν την τύχη να βλέπουν τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους να τρέχουν για να τους βοηθήσουν εναντίον της Τουρκίας, και από την άλλη μπλέκονται σε μία κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας. Δεν είναι εύκολο για τους βάτραχους να κινηθούν όταν σκοτώνονται τα βουβάλια.
Τους Ρώσους θεωρητικά τους συμφέρει να αφήνουν στους Αμερικανούς την επιρροή των Κούρδων της Συρίας, όσο οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τα Σουνιτικά δίκτυα, ώστε να χαλάνε οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Αλλά όσο οι Τούρκοι σφυροκοπούν τους Κούρδους της Τουρκίας, οι Ρώσοι θα θέλουν να τους υποστηρίζουν μέσω των Κούρδων της Συρίας, αφού άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να γίνει αυτό. Δεν νομίζω ότι το Ιράν θα θέλει να βοηθήσει τους Κούρδους της Τουρκίας, αφού ίσως από εκεί να στείλει αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη. Ούτε και οι Κούρδοι του Ιράκ θα θέλουν να βοηθήσουν τους Κούρδους της Τουρκίας, αφού από την Τουρκία εξάγουν πετρέλαιο.
Βλέπετε και για τους Αμερικανούς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Συρία. Από την μία ενδεχομένως έχουν ένα κίνητρο να συνεργαστούν με την Ρωσία, αλλά από την άλλη αν συνεργαστούν με την Ρωσία θα σπρώξουν την Τουρκία, μία φυσική αντίπαλο της Ρωσίας, στην αγκαλιά της Ρωσίας, και θα πάθουν ότι είχαν πάθει με το Ιράν, που αν και φυσικός αντίπαλος της Ρωσίας, εξελίχθηκε σε στενό της σύμμαχο της Ρωσίας, λόγω της κόντρας ΗΠΑ-Ιράν.
Από την άλλη βέβαια, αν οι Αμερικανοί συνεργαστούν με την Ρωσία, και βοηθήσουν την Ρωσία στην Ευρώπη, θα απομακρύνουν την Ρωσία από την Κίνα, γιατί με την κόντρα τους με την Ρωσία, οι ΗΠΑ στέλνουν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας. Ενώ στην πραγματικότητα η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα.
Εξάλλου ο μεγάλος αντίπαλος για τις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα θα είναι η Κίνα και όχι η Ρωσία, και αν οι ΗΠΑ βοηθούσαν την Ρωσία στην Ευρώπη, θα έσπαγαν τον άξονα Κίνας-Ρωσίας στην Νότια Κινεζική Θάλασσα που δεν ενδιαφέρει την Ρωσία και ενδιαφέρει πάρα πολύ τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία βέβαια πουλάει πετρέλαιο και αέριο στην Κίνα, αλλά η Ρωσία βασίζεται για τις εξαγωγές της στην Ευρώπη. Επίσης, αν κατασκευαστεί ο αγωγός Ρωσίας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας, τον οποίο συζητάνε οι Ρώσοι, οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να σύρουν την Ρωσία στο μέρος τους.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι Αμερικανοί θα έχαναν την Τουρκία. Αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Και με τα σημερινά δεδομένα, που και η Ρωσία και η Τουρκία είναι φασιστικές χώρες, η Χριστιανική Ρωσία δείχνει μάλλον καλύτερη περίπτωση από την Τουρκία. Και άσε μετά την Τουρκία στην Κίνα. Θα μου πεις τώρα ότι μιλάω για τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Πράγματι, αλλά έχουμε δει πάρα πολλά περίεργα να γίνονται, και με ταχύτητα εξωφρενική.