GuidePedia

0


Ο Χάτζι Μεχμέτ Μποϊράζ έγραφε στην -ερντογανικής ροπής- τουρκική εφημερίδα Daily Sabah τον Νοέμβριο του 2021 για τις «στενές» τουρκοϊσπανικές σχέσεις που «βγήκαν αλώβητες» έπειτα από αιώνες. «Η στενή σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Οθωμανό σουλτάνο και στον βασιλιά της Ισπανίας μέσω πρεσβευτών το 1783 […] έχει επιβιώσει σχεδόν ολότελα άθικτη ως σήμερα», σημείωνε στις 25 Νοεμβρίου του 2021 ο Τούρκος αναλυτής, λέκτορας πια στο Πανεπιστήμιο Medipol της Κωνσταντινούπολης και άλλοτε συνεργάτης της -ερντογανικής- τουρκικής δεξαμενής σκέψης SETA.

Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, στις 17 Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποδεχθεί τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες είχαν τότε, στο πλαίσιο της 7ης Διακυβερνητικής Συνόδου Τουρκίας-Ισπανίας, εκδώσει κοινό ανακοινωθέν στο οποίο υπογράμμιζαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών τους μέσα από νέες εξοπλιστικού τύπου συμπράξεις.

«Πραγματοποιούμε πολλά πρότζεκτ με την Ισπανία, ειδικά στον αμυντικό κλάδο. Δεδομένων των δυνατοτήτων των χωρών μας, θέλουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην Αμυνα», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

«Οι δύο άνδρες κατέδειξαν την εξαιρετική διμερή σχέση (σ.σ. “excellent bilateral relationship” στο πρωτότυπο) μεταξύ των δύο χωρών και συζήτησαν για οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, το ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση σε ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», σημείωνε, στη δική του επίσημη ανακοίνωση, το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού, ενώ ο Σάντσεθ έπλεκε το εγκώμιο της Τουρκίας που μπορεί να μην ακόμη μέλος της Ε.Ε. αλλά είναι «ευρωπαϊκή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισπανός ηγέτης («…a European but non-EU member»).

Σημαντική σημείωση: Όταν ανακοινώνονταν όλα τα προαναφερθέντα το φθινόπωρο του 2021… οι τουρκικές προκλήσεις που είχαν προηγηθεί σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο/Κύπρο την περίοδο 2019-2020 ήταν ακόμη νωπές και το κλίμα στα ευρωτουρκικά υποτίθεται βαρύ…

Τρία χρόνια μετά, υπό νέα δεδομένα πια (πόλεμος στη Γάζα, πόλεμος στην Ουκρανία, «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά, επανεκλογή Τραμπ), η πολυεπίπεδη τουρκοϊσπανική συνεργασία ανθεί και (εξ)ελίσσεται.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2024, η Τουρκάλα πρέσβειρα στη Μαδρίτη, Νιουκέτ Κιουτσιουκέλ Εζμπέρτζι, και η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) που ανοίγει τον δρόμο για την αγορά 24 τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet από την Ισπανία.

Οι Ισπανοί ήταν γνωστό ότι αναζητούν το αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα 19 «γηραιά» Northrop SF-5M που έχουν στη διάθεσή τους. Σύμφωνα μάλιστα με ένα από τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προ μηνών, φέρονται να εξέταζαν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Τουρκία έξι μεταγωγικά A400M λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα 24 Hurjet.

Πέρα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Turkish Aerospace Industries-TUSAS, το οποίο όμως βασίζεται σε αμερικανικές μηχανές (F404 της General Electric/GE Aerospace), η ισπανική πλευρά φέρεται να εξέταζε επίσης, ως πιθανές επιλογές, τα αμερικανικά Boeing T-7 Red Hawk, τα νοτιοκορεατικά KAI T-50/FA-50 Golden Eagle και τα ιταλικά Leonardo M-346. Εάν το ισπανοτουρκικό ντιλ ευοδωθεί χωρίς ανατροπές, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη νατοϊκή χώρα που αποκτά επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη, όπως είναι εν προκειμένω το Hurjet.

Μόλις λίγους νωρίτερα ωστόσο, τον Ιούνιο του 2024, Ερντογάν και Σάντσεθ είχαν πάρει μέρος στην 8η Διακυβερνητική ισπανοτουρκική Σύνοδο που αυτήν τη φορά έλαβε χώρα στην Ισπανία, επαναβεβαιώνοντας τη σύμπλευσή τους μέσα από την υπογραφή σειράς νέων μνημονίων ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν παρέλειψε, από την πλευρά του, να αναφερθεί στο σύστημα των PATRIOT που ελέγχουν Ισπανοί στρατιώτες ήδη από το 2015 στα Άδανα, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής υποστήριξης της Τουρκίας (NATO Support to Türkiye).

Παράλληλα ωστόσο, πολλοί αναλυτές αξιολογούν πια ως ενισχυτική των ισπανοτουρκικών σχέσεων και την έντονα επικριτική στάση που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα, με φόντο όσα έχουν συμβεί στη Γάζα.

Όσο για τις διμερείς ισπανοτουρκικές εμπορικές συναλλαγές, εκείνες βλέπουν τον ετήσιο όγκο τους να αυξάνεται κάθε χρόνο, από τα 6,8 δισ. ευρώ του 2010 στα 13 δισ. ευρώ του 2019 και από εκεί ακόμη υψηλότερα, στα 25 δισ. ευρώ ετησίως που αποτελούν πια τον στόχο για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι ισπανικές εταιρείες που λειτουργούν εντός των τουρκικών συνόρων έχουν πια ξεπεράσει τις 700.



Σημειώνεται δε, ότι στο πλαίσιο της 8ης ισπανοτουρκικής Διακυβερνητικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, έλαβαν παράλληλα χώρα, εκτός των άλλων, και αμυντικού περιεχομένου επαφές, για παράδειγμα ανάμεσα στον Χαλούκ Γκιοργκιούν, πρόεδρο της τουρκικής κρατικής διεύθυνσης SSB που έχει πια θέσει υπό την σκέπη της την τουρκική αμυντική βιομηχανία ως καθοδηγητική/επιβλέπουσα Αρχή, και στην Αμπάρο Βαλκάρθε της ισπανικής Secretaría de Estado de Defensa-SEDEF, ενώ τουρκική αντιπροσωπεία ετοιμάζεται να μεταβεί στην Ισπανία τον προσεχή Μάιο για να πάρει μέρος στην αμυντική έκθεση FEINDEF.

Τουρκία και Ισπανία έχουν, βέβαια, ήδη συνεργαστεί στο πλαίσιο αξιοσημείωτων αμυντικών πρότζεκτ.

Υπενθυμίζονται επί παραδείγματι: τα ισπανικά μεταγωγικά αεροσκάφη CN235 που είχαν κατασκευαστεί στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990 και, προφανώς, το ισπανικής σχεδίασης αμφίβιο επιθετικό/αποβατικό πλοίο TCG ANADOLU που ναυπήγησαν από κοινού Τούρκοι (Sedef Shipyard) και Ισπανοί (Navantia) έχοντας ως πρότυπο το ισπανικό «μίνι αεροπλανοφόρο» Juan Carlos I, ενώ οι δύο χώρες είχαν συνεργαστεί παράλληλα και στο μέτωπο της συμπαραγωγής των μεταγωγικών A400M.

Όσο για το μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (International Institute for Strategic Studies-IISS), χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πια πολύ πιο πρόθυμες από άλλες να αναπτύξουν νέες συμπράξεις με την Τουρκία στο μέτωπο των εξοπλιστικών…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top