Τα σύνορα του εβραϊκού κράτους εκτείνονται πέρα από τον Ιορδάνη
Δριμεία ήταν η αντίδραση των αραβικών χωρών για τον βιβλικό χάρτη του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, στον οποίο τα σύνορα του εβραϊκού κράτους εκτείνονται πέρα από τον Ιορδάνη. Ο εν λόγω χάρτης αποτυπώνει τα όρια των Βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας σύμφωνα με τις βιβλικές αφηγήσεις σε περιοχές ανατολικά του ποταμού.«Γνωρίζατε ότι το Βασίλειο του Ισραήλ ιδρύθηκε πριν από 3.000 χρόνια;» αναφέρεται στην ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ στο Χ, η οποία καταλήγει: «Ωστόσο, ο εβραϊκός λαός στην διασπορά συνέχισε να προσβλέπει στην αναβίωση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του και την ανοικοδόμηση του κράτους του, το οποίο ανακηρύχθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1948 ως η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αντέδρασε άμεσα: «Το υπουργείο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους χάρτες της περιοχής που δημοσιεύονται από επίσημους ισραηλινούς λογαριασμούς στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ιστορικοί για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας».
Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε, επίσης, απορρίπτοντας τους «υποτιθέμενους χάρτες του ιστορικού Ισραήλ που περιλαμβάνουν αραβικά εδάφη». Σε επίσημη δήλωση ο εκπρόσωπός της, Nabil Abu Rudeineh, κατήγγειλε ότι «αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών ψηφισμάτων νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου τονίζοντας ότι «αυτές οι εξτρεμιστικές ισραηλινές πολιτικές είναι που πυροδότησαν την περιοχή και οδήγησαν στους πολέμους που παρακολουθούμε αυτή, τη στιγμή».
Έντονη ήταν και η αντίδραση του Κατάρ, που επισήμανε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να «αντιμετωπίσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στην αραβική γη».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου