Οι πόλεμοι που θα αποδειχθούν μοιραίοι θα αφορούν την Ταϊβάν, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή…
Μια νέα, παγκόσμια πραγματικότητα αναμένεται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, στον απόηχο των πολέμων που διεξάγονται, σημειώνει ο γνωστός αναλυτής Michael Rubin – και δεν αναφέρεται στην Ουκρανία…Όπως επισημαίνει, σχεδόν κάθε Αμερικανός πρόεδρος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά είχε μια συγκεκριμένη κληρονομιά στην εξωτερική πολιτική: έναν πόλεμο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.
Για τον George Bush ήταν η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.
Ο Bill Clinton προσπάθησε να χτυπήσει τη δημοτικότητα του Bush μετά τον επιτυχή πόλεμο των 100 ωρών, εστιάζοντας σε ζητήματα καθημερινότητας.
Το 1992, ο σύμβουλος της εκστρατείας του Clinton, James Carville, συνόψισε τη στρατηγική αυτή με τον περίφημο αστεϊσμό, «Είναι η οικονομία, ανόητε».
Ο Clinton ήλπιζε να επικεντρωθεί στην οικονομία. Απομάκρυνε τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Σομαλία μετά την πτώση ενός «Black Hawk», αλλά βρέθηκε να σύρεται στη Βοσνία και μετά πιο απρόθυμα στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο George Bush, επίσης, προσπάθησε να ασχοληθεί με τα του οίκου των ΗΠΑ, αλλά έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έστειλε αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Ο Barack Obama δεσμεύτηκε να τερματίσει τους «χαζούς πολέμους», αλλά όχι μόνο παρέμεινε στο Αφγανιστάν και επέστρεψε στο Ιράκ, αλλά ενέπλεξε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία και τη Λιβύη.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριάρχησε στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Bide.
Ο Joe Biden δεν έστειλε τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο πεδίο, αλλά παρείχε στην Ουκρανία όπλα και άλλες μορφές υποστήριξης. Παρά τις ομιλίες περί γνησίου ενδιαφέροντος του για την Αφρική, ο Biden έδωσε ελάχιστη προσοχή στην πιο θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο, τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν. Επέλεξε τη μέση οδό στη σύγκρουση Ισραήλ - Hamas, ενώ κατά τα άλλα έμεινε σε μεγάλο βαθμό σε απόσταση.
Ο Biden ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν «ο πρώτος πρόεδρος σε αυτόν τον αιώνα που ανέφερε στον αμερικανικό λαό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο πουθενά στον κόσμο».
Ωστόσο, παρέλειψε την εμπλοκή των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Παρότι η πανδημία COVID-19 επισκίασε την πρώτη θητεία του Donald Trump (χάρη σε μια διαρροή κινεζικού εργαστηρίου), έχει δίκιο να λέει ότι δεν ενέπλεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέους πολέμους.
Η δεύτερη θητεία του πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ήρεμη.
Αρκετοί πόλεμοι διαφαίνονται που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κληρονομιά του Τραμπ, είτε επιλέξει να εμπλακεί είτε όχι.
Τουρκία και Συρία VS Κούρδοι
Σύμφωνα με τον Rubin, η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια σουνιτική ισλαμιστική ομάδα υποστηριζόμενη από την Τουρκία, η οποία προηγουμένως είχε ευθυγραμμιστεί με την Al Qaeda, τερμάτισε τη δυναστεία του Bashar al-Assad στη Συρία.
Ο Trump πανηγύρισε. «Νομίζω ότι η Τουρκία είναι πολύ έξυπνη…
Η Τουρκία έκανε μια εχθρική εξαγορά, χωρίς να χαθούν πολλές ζωές» είπε.
Η εκτίμηση του Trump για τη σοφία της Τουρκίας μπορεί να είναι πρόωρη.
Παρότι ο ηγέτης της Hayat Tahrir al-Sham Ahmed al-Sharaa (Abu Bakr al-Jolani) επιδιώκει να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, το κάνει λιγότερο επειδή δεν έχει ακόμη εδραιώσει τον έλεγχο και περισσότερο επειδή η αναγνώριση θα φέρει πρόσβαση και έλεγχο στα σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια που οι Σύροι θα χρειαστούν για να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους.
Το ζήτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την κυβέρνηση Trump είναι τι θα σημαίνει το νέο συριακό καθεστώς για τους Κούρδους της Συρίας.
Ο Trump μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τους Κούρδους – σίγουρα δεν δίστασε να τους προδώσει κατά την πρώτη του θητεία – αλλά το διακύβευμα είναι αναμφισβήτητα υψηλό.
Τόσο ο Al-Saraaj όσο και ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Massoud Barzani είναι πιόνια της Τουρκίας. Και οι δύο θα στραφούν κατά των Κούρδων της Συρίας.
Στο παρελθόν, ο Σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad ήταν τροχοπέδη στις τουρκικές φιλοδοξίες.
Με την απουσία του, η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της θα επιδιώξουν να κατακτήσουν τις κουρδικές περιοχές της Συρίας.
Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος αυτού θα μπορούσε να είναι η απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξαπλωθούν όχι μόνο στη Μέση Ανατολή – αποσταθεροποιώντας την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία – αλλά και να γίνουν ένα άλλο εργαλείο με το οποίο ο Erdogan θα εκβιάσει την Ευρώπη, όπως έκανε με τους Σύρους πρόσφυγες.
Θα είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι κάποιοι να περάσουν τα νότια σύνορα. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν μένει στη Συρία.
Αζερμπαϊτζάν κατά Αρμενίας
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρή στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 για να ξεκινήσει επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα αυτοδιοικούμενο και αρμενικό έδαφος που το Αζερμπαϊτζάν απαιτούσε να υποταχθεί άμεσα στην εξουσία του.
Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επέβαλε κατάπαυση του πυρός, διατηρώντας περίπου το ήμισυ της περιοχής και επιτρέποντας σε 120.000 γηγενείς Αρμένιους να παραμείνουν στην περιοχή.
Με τον Putin να είναι απασχολημένος με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να δείχνει αδυναμία, ο Aliyev ολοκλήρωσε την αποστολή του τον Σεπτέμβριο του 2023, εξαναγκάζοντας όλη την 1.700 ετών αρμενική χριστιανική κοινότητα σε εξορία.
Η άρνηση του Blinken να χαρακτηρίσει το επεισόδιο ως «εθνοκάθαρση» έκανε τον Aliyev να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το αντι-αρμενικό του τζιχάντ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ζήτησε από την ομάδα παρατηρητών των ευρωπαϊκών συνόρων να αποσυρθεί και από την Αρμενία να σταματήσει να εξοπλίζεται.
Η ρητορική περί «Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» για την Αρμενία θυμίζει τη δήλωση του Ιρακινού προέδρου Saddam Hussein για το Κουβέιτ ως «δέκατη ένατη επαρχία» του Ιράκ.
Ο Καύκασος μπορεί να γίνει ακόμη πιο αιματηρός αν η Ουκρανία πέσει. Από το 2018, η Αρμενία έχει στραφεί προς τη Δύση.
Ο Putin έχει καλή μνήμη. Αν του δοθεί η ευκαιρία, θα πάρει εκδίκηση. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει ήδη σφίξει τον έλεγχό της στη Γεωργία.
Ο Trump πρέπει να εξετάσει αν είναι εντάξει με την ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι πόλεμοι δι’ αντιπροσώπων της Κίνας στην Αφρική
Ο Trump δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που αγνοεί τις συγκρούσεις στην Αφρική, αλλά ίσως είναι ο πρώτος για τον οποίο κάτι τέτοιο θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κίνδυνο.
Η Αφρική δεν είναι ξένη ήπειρος για την Κίνα. Το 2017, άνοιξε την πρώτη της ναυτική βάση στο μικρό Τζιμπουτί, στην Κέρατο της Αφρικής, μόλις λίγα μίλια από το Camp Lemonnier, όπου το Πεντάγωνο ακόμα σταθμεύει τη Συλλογική Κοινή Δύναμη Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden, η Κίνα εδραίωσε τη στρατηγική της θέση χωρίς αντιμετωπίσει σοβαρή αντίδραση.
Αντί να αντεπιτεθούν στην οικονομική και στρατιωτική διείσδυση της Κίνας, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συχνά την διευκόλυνε.
Η Δημοκρατία του Κονγκό μπορεί να είναι ένα από τα πιο δυσλειτουργικά κράτη στον κόσμο. Ωστόσο, είναι απαραίτητη για την οικονομία του 21ου αιώνα.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (στις οποίες εξαρτώνται πολλές τεχνολογίες) απαιτούν κοβάλτιο, ταντάλιο, γερμάνιο και άλλα σπάνια στοιχεία που το Κονγκό έχει σε αφθονία.
Ορισμένοι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο πλούτος των μετάλλων του Κονγκό αξίζει μέχρι και 24 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κίνα έχει ακολουθήσει διπλή προσέγγιση στο Κονγκό. Έχει δωροδοκήσει προέδρους για κερδοφόρες και αποκλειστικές εξορυκτικές παραχωρήσεις και ταυτόχρονα έχει πουλήσει τεχνολογικά όπλα για να υποστηρίξει την επένδυσή της στον Πρόεδρο Felix Tshisekendi, ο οποίος τώρα επιδιώκει μια αντισυνταγματική τρίτη θητεία.
Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τον Tshisekendi ως δημοκράτη.
Ο Tshisekendi δεν είναι διανοούμενος. Φαίνεται να πιστεύει ότι μια στρατιωτική δύναμη υψηλής ποιότητας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να εξασφαλίσει τη νίκη, ανεξαρτήτως της διαφθοράς και της γενικής αναποτελεσματικότητας του καθεστώτος του.
Μια τέτοια δυναμική μπορεί να οδηγήσει ηγέτες όπως ο Tshisekendi να τραβήξουν τη σκανδάλη. Έχει γίνει ολοένα και πιο πολεμοχαρής προς τη Ρουάντα, έναν φιλοδυτικό γείτονα που έχει πολεμήσει για να προστατευθεί από τους τρομοκράτες.
Η ρητορική κατά της Ρουάντας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των Κονγκολέζων από την κακοδιαχείριση του Tshisekendi και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κίνας, καθώς ο πρόεδρος της Ρουάντας, Paul Kagame, έχει ακολουθήσει μια ισχυρή πολιτική που έχει αποτελεσματικά αποκλείσει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου.
Αν ξεσπάσει ένας τρίτος πόλεμος στο Κονγκό —και οι πιθανότητες είναι ότι θα συμβεί— ο Trump θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια σύγκρουση που μπορεί να διαταράξει την οικονομία του 21ου αιώνα, ακριβώς όπως το εμπάργκο πετρελαίου της Αραβίας διατάραξε την οικονομία του 20ού αιώνα.
Η κινεζική παρέμβαση στην Κέρατο της Αφρικής είναι ακόμα μεγαλύτερη απειλή. Το Σομαλιλάντ, μια μη αναγνωρισμένη χώρα που ωστόσο είναι η μοναδική δημοκρατία στην περιοχή, διαθέτει επίσης σπάνιες γαίες.
Διαθέτει ένα αεροδρόμιο που, πριν από την κατάρρευση της Σομαλίας σε χάος, ήταν αεροδιάδρομος έκτακτης ανάγκης για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA, ένα λιμάνι βαθέων υδάτων που σήμερα είναι ένα από τα κορυφαία της Αφρικής και αρκετές εκατοντάδες μίλια στρατηγικής ακτής.
Ενώ χώρες όπως το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν μια συναλλακτική προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, το Σομαλιλάντ στηρίζει ανοιχτά την Ταϊβάν.
Η Κίνα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Σομαλίας στη Μογκαντίσου, έχει αντιδράσει υποστηρίζοντας μια αντάρτικη ομάδα στην περιοχή Σουλ του Σομαλιλάντ. Η ομάδα του Biden παράξενα υποστήριξε όχι το δημοκρατικό, φιλοδυτικό, φιλοταϊβανικό και σχετικά διαφανές Σομαλιλάντ, αλλά τη Μογκαντίσου και το Πεκίνο.
Αν ο Trump δεν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Σομαλιλάντι, η Κίνα θα εντείνει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Απλά, είναι αδύνατο για τον Τραμπ να αντισταθεί στην Κίνα χωρίς να εργαστεί για να ελέγξει τα σχέδιά της στην Αφρική.
Κίνα κατά Ταϊβάν
Eνδεχόμενη σύγκρουση για την οποία η ομάδα του Trump αναγνωρίζει την ανάγκη προετοιμασίας είναι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Μη γελιέστε: η Ταϊβάν δεν είναι η Κίνα. Ιστορικά, ήταν ξεχωριστή για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 500 ετών. Ακόμη και ο Μάο Τσετούνγκ αναγνώρισε ότι η Ταϊβάν ήταν τόσο ξεχωριστή από την Κίνα όσο η Κορέα.
Η Ταϊβάν, ωστόσο, δεν είναι ένα νησί όπως φαντάζονται πολλοί Αμερικανοί. Περιλαμβάνει επίσης αρκετά εξωτερικά νησιά—μερικά στο Στενό της Ταϊβάν και άλλα πιο απομακρυσμένα.
Οι σύμβουλοι του Trump δεν πρέπει να υποθέτουν, όπως κάνει ο Υφυπουργός Άμυνας για Πολιτική, Elbridge Colby, ότι η Κίνα θα «χτυπήσει δυνατά» με μια προσπάθεια να κατακτήσει το κύριο νησί της Ταϊβάν.
Σημειωτέον, ο Νόμος Σχέσεων Ταϊβάν δεν καλύπτει τα νησιά Μάτσου ή Κουεμόι, το επίκεντρο των κρίσεων της Ταϊβάν στην εποχή του Αϊζενχάουερ, πόσο μάλλον εκείνα που είναι πιο απομακρυσμένα, όπως το Ταϊπίνγκ ή το Ντόνγκσα.
Για το Πεκίνο, οι τακτικές σαλαμοποίησης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας έχουν αποδειχτεί επιτυχημένες. Γιατί να τις αλλάξουν τώρα;
«Αντί να ασχοληθεί απλώς με μια θεωρητική εισβολή στην κύρια Ταϊβάν, ο Trump πρέπει να καθορίσει εκ των προτέρων αν θα υποχωρήσει αν η εισβολή έρθει με αργό ρυθμό. Μετά από όλα, αν η Κίνα καταλάβει το Ντόνγκσα ή το Μάτσου χωρίς αντίδραση από την Αμερική, προετοιμάζει το αμερικανικό κοινό για αδράνεια.
Κάθε πρόεδρος αναλαμβάνει το αξίωμα με μια ατζέντα, αλλά η πραγματικότητα επεμβαίνει γρήγορα.
Ο Μπάιντεν επέτρεψε στα προβλήματα να φουντώσουν, και η αδυναμία και η αναποφασιστικότητα βοηθών όπως ο Blinken μόνο ενθάρρυναν τους αντιπάλους των ΗΠΑ.
Οι εξωτερικές πολιτικές κρίσεις που ο Trump δεν περιμένει και που οι βοηθοί του ελπίζουν να αγνοήσουν, πιθανότατα θα καθορίσουν την κληρονομιά του Trump με τρόπους που δεν φαντάζεται τώρα.
Ο Trump απέφυγε τους πολέμους στην πρώτη του κυβέρνηση. Ίσως να μην είναι τόσο τυχερός στην επόμενη» καταλήγει ο Rubin.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου