Δολοφονίες με ρατσιστικά, πολιτικά κίνητρα, θάνατοι παιδιών από αυτοσχέδια μαγκάλια, τρομοκρατικά χτυπήματα, κλειστά πανεπιστήμια και συρρικνωμένα νοσοκομεία, «Μανωλάδες» ανήθικων εργοδοτών, αλλά και πολύκροτες δίκες και βαριές καταδίκες πολιτικών προσώπων συνθέτουν το παζλ του 2013 στη χώρα μας.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Μία σειρά από σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν τη χρονιά που σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν, αφήνοντας ακόμη πολλά αναπάντητα «γιατί». Μεταξύ αυτών, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που έμελε να κάνει μέσα σε μόνο λίγα λεπτά τον γύρο του κόσμου.
Η δολοφονία Φύσσα και το διπλό χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο
Ηταν 17 Σεπτεμβρίου όταν ο 34χρονος μουσικός έπεσε νεκρός από μαχαιριές που δέχθηκε στο Κερατσίνι από τον 45χρονο Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Η στυγερή αυτή δολοφονία έμελε να φέρει στο φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση της Χρυσής Αυγής με τα τάγματα εφόδου.
Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε από τον Αρειο Πάγο εγκληματική οργάνωση. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο αρχηγός και βουλευτές του κόμματος οδηγούνται στη φυλακή. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο (οι τρεις τελευταίοι αφέθησαν ελεύθεροι).
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» η δολοφονία του Παύλου Φύσσα επανέφερε στο προσκήνιο έπειτα από χρόνια την τρομοκρατία του αίματος. Ετσι, το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου δύο ένοπλοι πλησίασαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και ένας εξ' αυτών άνοιξε πυρ εναντίον μελών της που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο. Ο δράστης, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, πυροβόλησε 13 φορές, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 22χρονο Μ. Καπελώνη και τον 27 Γ. Φουντούλη. Από την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας.
Λίγες ημέρες αργότερα την ευθύνη της διπλής δολοφονίας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».
Ο τραγικός θάνατος ενός παιδιού και δύο φοιτητών από μαγκάλι
Η τσουχτερή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αποτέλεσε μεγάλο βραχνά για τους Ελληνες. Δυστυχώς, τρεις θάνατοι παιδιών από αυτοσχέδια θερμαντικά μέσα σημειώθηκαν το
2013 στη χώρα μας. Ο Νίκος Παπαχρόνης και ο Σάββας Παπαδόπουλος έχασαν τη ζωή τους στη Λάρισα, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο μαγκάλι. Τρεις φίλοι τους που ήταν μαζί στο ίδιο σπίτι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.
Φρικτό θάνατο βρήκε την ίδια χρονιά και η 13χρονη Σάρα από τη Θεσσαλονίκη. Η τραγωδία εκτυλίχθηκαν όταν η μητέρα της άναψε ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Η άτυχη έφηβη έχασε τη ζωή τους από αναθυμιάσεις.
«Φράουλες και αίμα» στη Μανωλάδα
Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι φράουλες της... ντροπής στη Μανωλάδα. Διακόσιοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές έπεσαν θύματα επίθεσης και εκμετάλλευσης από τον φραουλοπαραγωγό Νίκο Βαγγελάτο. «Γαζώθηκαν» από τα πυρά τριών επιστατών, με αποτέλεσμα 30 να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο λόγος; Ζήτησαν τα έξι μηνών δεδουλευμένα τους.
Η μικρή Μαρία-Το ξανθό αγγελούδι που συγκλόνισε
Η μικρή Μαρία με τα γαλάζια μάτια που κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών που την εντόπισαν σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα στάθηκε η αφορμή να ξεσκεπάσει ένα ολόκληρο κύκλωμα πλαστών ληξιαρχικών πράξεων. Η βιολογική μητέρα του ξανθού κοριτσιού βρέθηκε στη Βουλγαρία.
Η φυλάκιση του Ακη για τις μίζες
Η παραπομπή για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση ενός πρώην υπουργού στο εδώλιο και, τελικά, η βαρύτατη καταδίκη του για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ήταν αδιαμφισβήτητα, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» το κορυφαίο δικαστικό γεγονός της χρονιάς. Ο λόγος για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, οι δικαστικές περιπέτειες του οποίου ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη, κορυφώθηκαν όμως μέσα στο
2013.
Τον περασμένο Μάρτιο του επιβλήθηκε οκταετής κάθειρξη διότι δεν είχε δηλώσει στο Πόθεν Εσχες το περιβόητο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο και δημεύτηκε. Επειτα από εξάμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε 20ετή κάθειρξη (την ανώτατη ποινή για ξέπλυμα χρήματος) τον πρώην υπουργό. Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο επέβαλε «καμπάνες» και στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και την κόρη του, Αρετή.
Το «λαβράκι» της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ
Μία ακόμη υπόθεση με άρωμα πολιτικού σκανδάλου έστρεψε τα βλέμματα των ξένων μέσων ενημέρωσης. Στη λίστα Λαγκάρντ, με τους μεγαλύτερους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι οικονομικοί εισαγγελείς βγάζουν ένα μεγάλο «λαβράκι». Το ηλεκτρονικό αρχείο είχε «πειραχτεί» και είχαν εξαφανιστεί τα στοιχεία συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ενδεχόμενη παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για κακουργήματα.
Το μαύρο στην ΕΡΤ, η ΔΤ και η ΝΕΡΙΤ
Ηταν 11 Ιουνίου όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το «λουκέτο» στη Δημόσια Τηλεόραση. Η συνέχεια... δραματική. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και κήρυξαν μεγάλο πόλεμο, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η κρατική τηλεόραση, βγάζοντας κανονικά το πρόγραμμά της στη μικρή οθόνη. Το ίδιο βράδυ έπεσε και το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά σε τρεις μήνες με νέα μορφή και στη συνέχεια μαζικών απολύσεων 2.656 ατόμων.
Ενα μήνα μετά εξέπεμψε η ΕΔΤ (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) ως μεταβατικός φορέας, που μετέπειτα μετονομάστηκε σε ΔΤ (Δημόσια Τηλεόραση) με προσλήψεις 800 ατόμων, βγάζοντας μέχρι σήμερα κανονικό πρόγραμμα. Από τη νέα χρονιά αναμένεται ο μόνιμος φορέας (ΝΕΡΙΤ) εμ περίπου 600 θέσεις εργασίας.