Τι ακριβώς αλλάζει με αυτές τις εξελίξεις στη Συρία; Προσπαθούν οι ΗΠΑ και η Τουρκία να δημιουργήσουν έναν θύλακα υπό την ηγεσία της “συριακής αντιπολίτευσης”;
Η Pravda έθεσε τα ερωτήματα αυτά στον διευθυντή του ρωσικού Κέντρου για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, Σεμιόν Μπαγκντασάροφ.
“Εάν η Τουρκία και οι ΗΠΑ καταλάβουν την Ράκα χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων στην επιχείρηση, θα προκύψει μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία ίσως τελικά να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων αυτοάμυνας και του τουρκικού στρατού. Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες
των προσπαθειών για την διάσπαση της Συρίας. Μάλιστα, δεν θα περιοριστούν στα τουρκοσυριακά σύνορα, αλλά θα επεκταθούν στην ενδοχώρα της Συρίας. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παρέμβουν”, τόνισε ο Σεμιόν Μπαγκντασάροφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Pravda.
“Τους Τούρκους δεν τους αντιπαθούν μόνο οι Κούρδοι, αλλά και οι Άραβες. Σε γενικές γραμμές, οι προσπάθειες αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, γεγονός που θα κάνει την ήδη οξυμένη κατάσταση ακόμη χειρότερη”, πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.
Όταν ρωτήθηκε εάν οι προαναφερθείσες προσπάθειες θα μπορούσαν να είναι μέρος του σχεδίου διαμελισμού της Συρίας, ο Μπαγκντασάροφ απάντησε κατηγορηματικά ότι “το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται ήδη”.
Ο ανταποκριτής της Pravda ρώτησε τον Ρώσο εμπειρογνώμονα για ποιον λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν αποδέχθηκε την πρόταση λίγο διάστημα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία.
“Γιατί να μην αποδεχθεί την πρόταση; Ο Ερντογάν αποφάσισε ότι δεν έχει πλέον κανένα νόημα να εξακολουθεί να στηρίζει τo Ισλαμικό Κράτος. Σκέφτηκε ρεαλιστικά και αποφάσισε να καταλάβει την Ράκα σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, με σκοπό να δημιουργήσει στη συνέχεια εκεί μια στρατιωτική και πολιτική οντότητα, η οποία θα είναι πιστή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Τουρκία. Τέλος, ενώ αυτό θα τον κάνει να δίνει προς τα έξω την εικόνα ενός μαχητή κατά του Ισλαμικού κράτους, την ίδια στιγμή, ο ίδιος θα διατηρεί τη δυνατότητα να ελέγχει άλλες εξτρεμιστικές ομάδες και να καταστείλει το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Τα πάντα σχεδιάστηκαν με ακρίβεια”, δήλωσε ο Σεμιόν Μπαγκντασάροφ στην Pravda.
Πούτιν: “Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν ήταν έκπληξη για τη Ρωσία”
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν εξέπληξε τη Ρωσία.
“Όσο για εκπλήξεις, έχουμε τα υπουργεία Εξωτερικών και τις ειδικές υπηρεσίες που εργάζονται για ακριβώς αυτόν τον σκοπό, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες εκπλήξεις”, δήλωσε με το χαρακτηριστικό χιούμορ του ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο κορυφής της G20. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα “κατάλαβε απολύτως τι συνέβη και γιατί, αφού και οι κινήσεις και οι στόχοι κάποιων είναι προφανείς”.
“Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τουρκία ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Συρία ήταν επίσης οφθαλμοφανή”, τόνισε με νόημα ο Ρώσος ηγέτης.
“Όλα αυτά τα παρατηρούσαμε με προσοχή και σε γενικές γραμμές οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη για μας”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ράκα: Το κέντρο λαθρεμπορίου του κλεμμένου συριακού πετρελαίου ελέγχεται εδώ από το Ισλαμικό Κράτος:
Πιθανός ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ράκα
Σε άρθρο τους από τον Ιούνιο,
οι Financial Times υποστηρίζουν ότι τα συριακά στρατεύματα στην Ράκα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μια σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων στην “πρωτεύουσα των μαχητών ISIS”, όπως αποκαλεί την Ράκα η εφημερίδα. Οι Αμερικανοί θα στηρίζουν τους “στρατιώτες της αντιπολίτευσης” (sic), ενώ η Ρωσία θα στηρίζει τον συριακό στρατό. Οι δύο στρατοί, ενώ θα προελαύνουν προς την Ράκα, ίσως να διεξαγάγουν ταυτόχρονες επιχειρήσεις, προκειμένου να εισέλθουν και να καταλάβουν αυτή την στρατηγικής σημασίας πόλη.