Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί το μοναδικό ταλέντο των Ρώσων, στην επινόηση και κατασκευή νέων πρωτοποριακών πυραύλων, η Ρωσία, άλλωστε, είναι η χώρα που έχει αναλάβει όλες τις επανδρωμένες πτήσεις προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατόπιν της «συνταξιοδότησης» του τελευταίου εν ενεργεία διαστημικού λεωφορείου το 2012.
Φυσικά, η μακρά αυτή παράδοση των Ρώσων έχει βρει εφαρμογή και στους πυραύλους που χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών.
Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, που διοργανώθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο που συνδέεται στενά με το ΝΑΤΟ, μίλησε ο Τζον Χάιτεν, Αναπληρωτής Αρχηγός των Κοινών Αρχηγών Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον στρατηγό «τεσσάρων αστέρων», για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν «πολλές σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας». Και μεταξύ αυτών των προκλήσεων, φυσικά, η Ρωσία. Ο Αμερικανός στρατηγός είπε, ότι «τα ρωσικά στρατεύματα γίνονται ένα αυξανόμενο πρόβλημα κάθε χρόνο». Ο λόγος για αυτό, σύμφωνα με τον Hayten, είναι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας: μετάβαση σε νέα όπλα, προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Οι Ρώσοι εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά όπλα, έχουν διευρυμένες δυνατότητες στο διάστημα, ικανότητες στον κυβερνοχώρο. Τα στρατεύματά τους γίνονται απίστευτα ισχυρά. Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση για εμάς». λέει
Ταυτόχρονα, ο Hayten έκανε μια δήλωση που έχει ήδη προκαλέσει σύγχυση στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ως πυρηνικής δύναμης, η χώρα «πρέπει να αντιμετωπίσει δύο πυρηνικούς αντιπάλους ταυτόχρονα».
Οι επικριτές του Hayten αναρωτήθηκαν, αν αποδεικνύεται ότι ο στρατηγός «δεν βλέπει καμία από τις τρεις χώρες - Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα - ως αντιπάλους;» Και αν σκεφτούμε ότι η ίδια Ρωσία (ΕΣΣΔ) και Κίνα είχαν πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό τους για δεκάδες χρόνια, και η ΛΔΚ δεν είναι σαφώς η πρώτη χρονιά, τι σημαίνει «για πρώτη φορά στην ιστορία με δύο πυρηνικούς αντιπάλους;" αναρωτιούνται
Αυτές οι δηλώσεις εκπροσώπων των Αμερικανών στρατηγών, υποδηλώνουν ότι είναι ήδη «μπλεγμένοι» με τους αντιπάλους και τους εχθρούς των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους στρατηγούς των ΗΠΑ, είναι αν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-500 Prometheus ,μετατρέπουν δυτικούς πυραύλους και αεροσκάφη σε άχρηστα όπλα. Διερωτώνται αν αυτά τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, είναι ικανά να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις στον αέρα.
Αυτή τη γνώμη εκφράζει και η βρετανική εφημερίδα Rai Al Youm, η οποία δημοσιεύεται στα αραβικά. Το έντυπο σημειώνει ότι ο S-500 μπορεί να αναχαιτίσει τυχόν πυραύλους και αεροσκάφη στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου stealth. Σημειωτέον ότι ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των κρατικών δοκιμών και την παραλαβή από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας των συγκροτημάτων Προμηθέας.
Αυτή η δήλωση της Μόσχας προκάλεσε σύγχυση και ανησυχία στη Δύση, επειδή ήταν αναμενόμενο, ότι αυτά τα συστήματα αεράμυνας θα εισέρχονταν στα στρατεύματα το νωρίτερο το 2024.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Rai al-Yaum, μετά την ανάπτυξη επαρκούς αριθμού νέων συστημάτων αεράμυνας στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να φοβάται οποιεσδήποτε απειλές από τον αέρα, αφού τα δυτικά όπλα είναι ανίσχυρα μπροστά σε μια τέτοια αξιόπιστη προστασία.
Είναι γνωστό ότι τα συστήματα αεράμυνας S-500 Prometey, χρησιμοποιούνται για την προστασία του εναέριου χώρου της Μόσχας, άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς και αντικειμένων στρατηγικής σημασίας.
Το συγκρότημα είναι ικανό να αναχαιτίσει ακόμη και υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, σε απόσταση έως 600 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 40 χιλιάδων μέτρων, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς παραδοχές. Μπορεί να χτυπήσει έως και δώδεκα στόχους ταυτόχρονα. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι το σύστημα αεράμυνας είναι ικανό να αναχαιτίσει στόχους ακόμη και στο κοντινό διάστημα, επομένως, στη Δύση, το S-500 συχνά ονομάζεται αντι-δορυφορικό όπλο.
Ταυτόχρονα, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που προτρέπουν να μην αποδοθούν φανταστικές ιδιότητες στο νεότερο σύστημα αεράμυνας. Ταυτόχρονα, λίγοι υποστηρίζουν το γεγονός ότι σήμερα το S-500 δεν έχει ξένους ανταγωνιστές.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: τη στιγμή αυτή, ο προϋπολογισμός των Ρώσων για αμυντικές δαπάνες, αγγίζει μόλις το 12% του αντίστοιχου των Αμερικανών. Επιπλέον, η κατάρρευση του - εξοπλισμένου από τους Ρώσους- ιρακινού στρατού κατόπιν της αμερικανικής εισβολής στον πόλεμο του 2003, έδειξε ότι η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης των Αμερικανών.
Φαινομενικά λοιπόν, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με την αυτή των ΗΠΑ, αλλά και των υπόλοιπων δυτικών συμμάχων. Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να φανερώνουν μόνο ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας. Στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι δεν αποκλείεται να κρύβουν μερικούς άσους στο μανίκι, αν, ο μη γένοιτο, φτάσει η στιγμή της στρατιωτικής σύρραξης με τη Δύση...