
Απαιτείται επαγρύπνηση από την Ελλάδα , αφού οι "γείτονες" έχουν εξάγει στο παρελθόν πολιτικές κρίσεις τους σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης του τουρκικού λαού και άμβλυνσης των τεράστιων αντιθέσεων που μαστίζουν τη χώρα τους.
Το Παγκόσμιο πολιτικό σύστημα είναι αλήθεια πως είναι δαιδαλώδες, με αποτέλεσμα εσωτερικές εξελίξεις σε ένα κράτος να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αλλυσιδωτές αντιδράσεις , επηρεάζοντας διάφορα Διεθνή ζητήματα.
Έτσι υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Διεθνή κοινότητα για το αν η σύλληψη και η φυλάκιση Ιμάμογλου θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω απολυταρχισμό.
Οποιαδήποτε από τα παραπάνω δύο σενάρια-εξελίξεις θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στις αρχές του πολέμου, η Τουρκία πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία με τη μεσολάβησή της στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που θα επέτρεπε και στις δύο χώρες να εξάγουν σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η συμφωνία ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη ζωτικής σημασίας ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές και διήρκεσε για ένα χρόνο πριν η Ρωσία αποσυρθεί.
Η σημασία του υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει θέσει την αποκατάστασή του βασική προτεραιότητα των συνομιλιών της με τη Μόσχα και το Κίεβο.
Πρόσφατα οι δύο εμπόλεμοι κατέληξαν για τον λόγο αυτό σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη θάλασσα.
Η Άγκυρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι κατά τη διάρκεια του πολέμου
Αν και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επιδίωξε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτό δεν εμπόδισε την τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar να τα δώσει στην Ουκρανία και τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας στα πρώτα στάδια του πολέμου.
Ο Ιχόρ Σεμυβολός, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στο Κίεβο, λέει ότι "Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα,σε Ρωσία, Ουκρανία,και Μέση Ανατολή, τον βασικό ρόλο παίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά Θα περιστρέφονται γύρω από τον Ιμάμογλου με τον ίδιο τρόπο που περιστρέφονται επί του παρόντος γύρω από τον Ερντογάν".
Δυτικοί δεσμοί με ΕΕ και Ουάσιγκτον
Μιλώντας για τις επιχειρήσεις, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ,που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου της, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.
Μια αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία θα επηρέαζε σχεδόν σίγουρα τη σχέση της με τις Βρυξέλλες, οι οποίες έθεσαν σε αναστολή τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ το 2018 εν μέσω κριτικής για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας.
Ο Ιμάμογλου πιθανότατα θα πιέσει για καλύτερες σχέσεις και επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας μπορεί να ζεσταθούν ούτως ή άλλως.
Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την αμυντική της εξάρτηση από την Ουάσιγκτον και να σχηματίσει στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να την καταστήσουν βασικό παράγοντα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν μια άβολη επιλογή μεταξύ της καταδίκης των πράξεων του Ερντογάν στο εσωτερικό ή του όφελος από μια βασική σχέση ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, ζητήματα στρατηγικής σημασίας ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον, αυτή την εβδομάδα.
Ο Ερντογάν ελπίζει να αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2020, αφού η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.
Ιράν και Μέση Ανατολή
Οι εξελίξεις στην Τουρκία έρχονται σε μια περίοδο που η Τεχεράνη και η Άγκυρα ανταλλάσσουν κατηγορίες και απειλές για παρεμβάσεις η μια στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.
Οι δύο χώρες έχουν συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα, όπως η υποστήριξη της Τουρκίας στην αντιπολίτευση στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία και η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας.
Η αλήθεια είναι πως η γεωγραφία προσδίδει στην Τουρκία τεράστια περιφερειακή επιρροή.
Στις αρχές του πολέμου της Ουκρανίας, έκλεισε τον Βόσπορο στη ρωσική ναυτική ναυτιλία, περιπλέκοντας τις επικοινωνίες της Μόσχας με τις δυνάμεις της στη Συρία.
Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία, όπου είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της προσωρινής κυβέρνησης στη Δαμασκό, της δίνει πολλά χαρτιά να παίξει στη διεθνή διπλωματία.
Κεντρική Ασία
Η επιρροή της Τουρκίας εκτείνεται πέρα από τη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία σε τέσσερα έθνη , Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν μιλούν τουρκικές διαλέκτους.
Όλα εκτός από το Τουρκμενιστάν ανήκουν στον "Οργανισμό Τουρκικών Κρατών", ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το Αζερμπαϊτζάν.
Ορισμένοι περιφερειακοί ειδικοί είπαν ότι η Τουρκία αντιπροσωπεύει έναν εναλλακτικό πόλο εν μέσω ανησυχιών ότι ο ρωσικός επεκτατισμός θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε περιοχές στην Κεντρική Ασία με ρωσόφωνους πληθυσμούς, όπως συνέβη στην Ουκρανία.
Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος του εμπορίου της Κεντρικής Ασίας με την Ευρώπη περνούσε μέσω της Ρωσίας.
Ωστόσο οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία έδωσαν ώθηση σε νέους εμπορικούς δρόμους μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
Βαλκάνια
Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός παίκτης στις αγορές ενέργειας, με τις Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία να είναι οι κύριοι καταναλωτές φυσικού αερίου που διοχετεύει η Τουρκία.
Το Turkstream είναι πλέον ο μόνος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, τρέχοντας απευθείας από τη Ρωσία στην Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια στα Βαλκάνια.
Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός επενδυτής στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στη Σερβία.
Εκτός από την προώθηση φιλόδοξων σχεδίων για έναν αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου-Σαράγεβο, έχει προβεί σε στρατιωτικές συμφωνίες παραχώρησης drones της σε Βοσνία και Αλβανία.
Στα Βαλκάνια, η Τουρκία παίζει το χαρτί της κοινής θρησκείας με μουσουλμανικές χώρες, αυξάνοντας την επιρροή της.
Ελλάδα-Κύπρος
Ιδιαίτερα για τη χώρα μας και την Κύπρο, οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία έχουν έντονο ενδιαφέρον, αφού οι "γείτονες" παραδοσιακά, έχουν εξάγει στο παρελθόν πολιτικές κρίσεις τους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης του τουρκικού λαού και άμβλυνσης των τεράστιων αντιθέσεων που μαστίζουν τη χώρα.
Για τον λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε την αναβολή της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν για αργότερα, λόγω του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Άποψή μας είναι πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να "πέσει" από την φυλάκιση του Ιμάμογλου, αλλά θα γίνει περισσότερο απολυταρχικός, την ώρα που ΗΠΑ-ΕΕ, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, "σφυρίζουν αδιάφορα" για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.
Ωστόσο ο κίνδυνος για τον Ελληνισμό είναι μεγάλος, αφού Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δεν φαίνονται διατεθειμένες να παρέμβουν σε περίπτωση ελληνοτουρκικής στρατιωτικής κρίσης-σύρραξης, ενώ πρόκριμμα για τη στάση τους στα Ελληνοτουρκικά θα αποτελέσει η παροχή ή όχι εγγυήσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.