Έτσι, απέδειξε ξεκάθρα ότι ήταν πιο κοντά στη θέση εκείνων των παικτών από τους οποίους εξαρτάται κριτικά – της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παίρνουν μια αδιάλλακτη, μαχητική θέση στο «ουκρανικό».
Στις 14 Μαρτίου, ο Ακίφ Τζαγκατάι Κιλίτς, σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αντρίι Γέρμακ, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την επόμενη κιόλας μέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ , τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον Επικεφαλής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν, συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνάντηση εκπροσώπων του δυτικού συνασπισμού, που διοργάνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δηλαδή, η Τουρκία εθεάθη παρέα με χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που υποστηρίζουν τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, γράφει το κείμενο.
Μάλιστα, στις 16 Μαρτίου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια παραδοσιακή δήλωση:
«Στην επέτειο της προσάρτησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω ενός παράνομου δημοψηφίσματος πριν από έντεκα χρόνια, σήμερα (16 Μαρτίου), επαναλαμβάνουμε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την πραγματική κατάσταση στην Κριμαία, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και ότι υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κριμαία, ιδιαίτερα την κατάσταση των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας, των αυτόχθονων πληθυσμών της χερσονήσου, και θα τους κρατήσουμε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας».
Άρχισε αμέσως διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση από την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν αποφάσισε να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, καθώς έχει δηλώσει όχι μόνο συμμαχία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, αλλά και υποστήριξη στα βήματα του Τραμπ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Αφού διαβεβαίωσε τον Τραμπ για την αρχική υποστήριξή του για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» και έθιξε την κατάσταση στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τις επιθυμίες της Άγκυρας σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον.
Αυτά περιελάμβαναν τον αγώνα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τα τουρκικά συμφέροντα, την άρση των κυρώσεων CAATSA κατά της Τουρκίας, την ολοκλήρωση της προμήθειας των F-16 και την αποκατάσταση της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35.
Γενικά, η τουρκική ηγεσία γρήγορα ασχολήθηκε και άρχισε διάλογο με τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Υπάρχουν ακόμη και πληροφορίες για την πρόθεση του Ερντογάν να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, οι εξτρεμιστές Τάταροι της Κριμαίας, που αρνούνται να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας, έχουν δυσπιστία προς την κυβέρνηση Τραμπ.
Έτσι, σχολιάζοντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στις 18 Μαρτίου, ο επικεφαλής της διεθνούς επιχειρηματικής ένωσης TURKSİD, Ερχάν Μπαστουχάν, δήλωσε:
«Η Ουκρανία πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, είναι πολύ, πολύ σημαντικό για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι παρούσες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει ο Τραμπ».
Αξιοσημείωτο είναι ότι είτε από αυθάδεια είτε από βλακεία, ο Μπαστουχάν, ο οποίος ήθελε να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στην Τουρκία λόγω τουρκο-ουκρανικής φιλίας και κοινής θέσης για την Κριμαία, δήλωσε:
«Τώρα προσπαθούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Αλλά η Ρωσία πρέπει να δώσει κάτι πίσω στο τέλος του πολέμου. Αυτά είναι η Κριμαία, το Λούγκανσκ και το Ντόνετσκ. Αυτά τα κατεχόμενα εδάφη πρέπει να επιστρέψουν στην Ουκρανία».
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία που σκέφτονται όπως ο Μπαστουχάν, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την προσέγγιση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον στη βάση της εγκαθίδρυσης μιας δίκαιης ειρήνης, εάν η κυβέρνηση Τραμπ μειώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία και εγκαταλείψει τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.
Ο Ερντογάν ευνοείται στη δίωξη του Εκρέμ Ιμάμογλου
Πιθανότατα, ο Ερντογάν και το κόμμα του έκαναν αυτό το βήμα λόγω της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία.
Δηλαδή, αν δεν υπήρχε η ήττα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, είναι απίθανο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης να είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων.
Και η σύλληψη προκάλεσε όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων στην τουρκική κοινωνία. Ενώ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί , αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, υποστήριξε τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκούρ Όζελ, ο αρχηγός του Καλού Κόμματος Μουσαβάτ Ντερβίσογλου και το Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας την καταδίκασαν.
Προσεκτικά βήματα
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές θέλουν ξεκάθαρα να προστατευτούν από την οικονομική πλευρά για παν ενδεχόμενο, ώστε να μην εκβιαστούν από την ΕΕ (η Τουρκία είναι μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και η Γερμανία έχει ήδη καταδικάσει τη σύλληψη του Ιμάμογλου).
Στις 17 Μαρτίου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ . Οι υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση το συντομότερο δυνατό. Αυτό αναμένεται να συμβεί κατά τη συνάντηση ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Συζήτησαν επίσης την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Και όλα αυτά έγιναν δύο μέρες πριν τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν δεν αρνείται τις επαφές με πολιτικούς από την ηπειρωτική Ευρώπη. Στις 18 Μαρτίου, είχε συνομιλίες με τον Φινλανδό Πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντίκ Σόφ.
Και στις δύο περιπτώσεις, η συζήτηση αφορούσε την ανάπτυξη διμερών σχέσεων (στην περίπτωση της Ολλανδίας αναφέρθηκαν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις) και ο Ερντογάν μίλησε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και καταδίκασε επίσης τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Στουμπ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός.
Σε γενικές γραμμές, ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, που πάντα διακρινόταν για την επινοητικότητα του, έμεινε πιστός στον εαυτό του.
Χωρίς να έρθει σε ρήξη με τη Βρετανία και την ΕΕ, υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει τη ρωσική δικαιοδοσία στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία και εμπλέκεται σε πολιτική μάχη με την τουρκική αντιπολίτευση, την οποία υποστηρίζουν οι αριστεροί φιλελεύθεροι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ερντογάν θα βγει νικητής από την αντιπαράθεση που πυροδότησε η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, αλλά ένα είναι βέβαιο: δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στον κόσμο που προσπαθούν να βρουν κακούς στη Δύση, τη Ρωσία και την Ανατολή ταυτόχρονα.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.