Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 ανακοίνωσε τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής των BRICS στα οποία περιλαμβάνεται μια ευρεία και εμβληματική πρωτοβουλία για την επίλυση του Ουκρανικού.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 ανακοίνωσε τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής των BRICS στα οποία περιλαμβάνεται μια ευρεία και εμβληματική πρωτοβουλία για την επίλυση του Ουκρανικού.
Οι ηγέτες των χωρών της ομάδας των BRICS σχεδιάζουν να συζητήσουν το θέμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μέρος του «ειρηνευτικού σχεδίου» που είχαν παρουσιάσει προηγουμένως εκπρόσωποι αφρικανικών κρατών στο Κίεβο και τη Μόσχα, ανέφερε το Bloomberg σε δημοσίευμά του στις 14 Ιουλίου επικαλούμενο τη δήλωση. από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa.
Ο Ramaphosa δήλωσε ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των BRICS τον Αύγουστο θα έχει στην ατζέντα της μια σειρά ζητημάτων, όπως το Ουκρανικό, η ανθρωπιστική κρίση και η ειρήνη στην Ευρώπη.
«Όταν συναντηθούμε, θα συζητήσουμε τις διάφορες κρίσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Θα συζητήσουμε επίσης την κρίση στην Ευρασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στις 13 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη Ramaphosa, οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν το «ειρηνευτικό σχέδιο» και «την φροντίδα των παιδιών που βρέθηκαν πρόσφυγες και πρέπει να μεταφερθούν πίσω στα δικά τους τη δική τους χώρα και τους γονείς τους».
Η πρωτοβουλία των αφρικανικών κρατών
Στις 16 Ιουνίου, οι ηγέτες μιας ομάδας αφρικανικών χωρών μετέβησαν στο Κίεβο και τη Μόσχα με ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε τον τερματισμό του πολέμου, την έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων και την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων όσον αφορά την παροχή σιτηρών και τροφίμων σε χώρες που εξαρτώνται από τέτοιες προμήθειες.
Μετά τη συνάντηση στο Κίεβο, οι Αφρικανοί ηγέτες ταξίδεψαν στη Μόσχα με το ειρηνευτικό τους σχέδιο.
Ωστόσο, τδεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα ή συμφωνία και ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Ramaphosa δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες επιμένουν στην «επίλυση της σύγκρουσης» μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας».
Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS θα διεξαχθεί στις 22 - 24 Αυγούστου στην πόλη Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Η Ρωσία, ως μέλος της οργάνωσης, αναμένεται να λάβει μέρος στη συνάντηση των ηγετών.
Στις 17 Ιουνίου, ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη Ρωσία προσωπικά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS.
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο εξετάζει την αυτπρόσωπη παρουσία του Ρώσου προέδρου με την παροχή πρόσθετης ασυλίας.
Οι ρωσικές θέσεις και τα εδαφικά κέρδη
Η ρωσική πλευρά, από την πλευρά της, ατύπως ακόμη καταθέτει έναν «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στο Ουκρανικό, αλλά και τις νέες γεωπολιτικές αρχές που θα διαμορφώνουν έναν πολυ-πολικό κόσμο, θέτοντας το ερώτημα στη διεθνή κοινότητα: ποιο θα είναι το μέλλον της Ουκρανίας αφού σταματήσουν να μιλούν τα όπλα.
Στην πρόσφατη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο, η γενική συζήτηση αφορούσε τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που κάποια στιγμή θα λάβουν χώρα έτσι και αλλιώς.
Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να συμβαίνει ήδη στα παρασκήνια.
Οι πρόσφατες συζητήσεις (που έγιναν στα μέσα Ιουνίου) μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ, που διοργανώθηκαν από την Ουάσιγκτον στο Κάιρο, σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ενδέχεται να είναι μόνον η αρχή ευρύτερων συνομιλιών και ίσως ακόμη να έχουν ξεκινήσει συγκεκαλυμμένα οι σχετικές συζητήσεις
Πώς θα έμοιαζε όμως η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ;
Στην ιστοσελίδα Russia Briefing που απηχεί τις απόψεις του Κρεμλίνου για τις γεωπολιτικές αλλαγές που τέθηκαν εν ενεργεία παρουσιάζεται ο «οδικός χάρτης» τον οποίο έχει καταρτίσει η Ρωσική Ομοσπονδία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ανοίγοντας τα χαρτιά της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για την επόμενη ημέρα και τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες...
Τα νέα σύνορα
Από τη ρωσική σκοπιά, οι πρόσφατες δηλώσεις του Dmitri Medvedev, Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υποδηλώνουν ότι η Ρωσία απαιτεί – και επιβάλλει - χερσαία σύνορα να εκτείνονται μέχρι το Lviv προς τη Δύση, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει επίσης κινηθεί για να φιλοξενήσει στη Λευκορωσία τακτικά πυρηνικά όπλα, αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της σημερινής βόρειας Ουκρανίας θα ήταν επίσης μέρος μίας ευρύτερης ζώνης κυριαρχίας, προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα το νότιο τμήμα της Λευκορωσίας.
Υπήρξαν επίσης διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ως προς το κατά πόσον η Λευκορωσία μπορεί τελικά να γίνει μέρος της ίδιας της Ρωσίας – κάτι που θα ταιριάζει με την γεωπολιτική ατζέντα που έχει διαμορφώσει ο Vladimir Putin και επί αυτής έχει συνάψει διεθνείς συμμαχίες, με ισχυρότερη αυτή της Κίνας.
Το Κίεβο θα παρέμενε η πρωτεύουσα, εκτός της ρωσικής σφαίρας επιρροής αλλά θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της Ουκρανίας θα παραμείνουν σε συνάφεια με τα συμφέροντα ασφάλειας του Κρεμλίνου προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέες τριβές μελλοντικά.
Στα ανατολικά, όσον αφορά τις περιοχές Donbass, Zaporozhie και Kherson, κάθε νέο σύνορο θα διαμορφωθεί κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.
Αυτή η συνοριακή γραμμή συνεχίζεται νότια, με την Οδησσό να περνά στα χέρια της Ρωσίας και τα σύνορα με την Ουκρανία προς τη Δύση να τοποθετούνται στην Υπερδνειστερία, ήδη ένα de facto μέρος της ρωσικής εδαφικής επικράτειας.
Το νέο καθεστώς της ουκρανικής κυριαρχίας
Θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ότι αυτό το σενάριο δεν αντιπροσωπεύει μια «ολοκληρωτική ρωσική νίκη» - που δεν αποτελούσε σε κανένα σημείο ρωσική στόχευση.
Αυτό θα σήμαινε στη πράξη ότι ολόκληρη η Ουκρανία θα έπεφτε στην κυριαρχία της Μόσχας, επισημαίνεται στο κείμενο θέσεων.
Αυτό το σενάριο αναγνωρίζει την ύπαρξη του ουκρανικού κυρίαρχου κράτους, αν και σε περιορισμένη, μορφή που δεν αμφισβητεί το δόγμα ασφάλειας της ρωσικής ομοσπονδίας.
Και υπάρχουν επιφυλάξεις για την απόδοση του εν λόγω καθεστώτος κυριαρχίας όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας
Ο χάρτης δεν προορίζεται να καταγράψει την οριστική λύση του Ουκρανικού.
Αλλά έχει σκοπό να πυροδοτήσει κάποια διεθνή πολυμερή συζήτηση.
Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο αυτή τη λύση.